River Cleanup: samen redden we onze zeeën en oceanen

Gepubliceerd op 18 september 2019 door Eloïse Pirard en Lore Ginneberge
River Cleanup: samen redden we onze zeeën en oceanen

Jaarlijks komt meer dan 8 miljard kilo afval zonder enige controle in onze zeeën en oceanen terecht. Wil jij het verschil maken? Laten we deze zaterdag 21 september samen deelnemen aan River Cleanup en de Schelde en Maas helemaal opschonen!

Sensibilisering en actie

Nu zaterdag 21 september, ter gelegenheid van de World Cleanup Day, maakt River Cleanup zijn grote comeback. Deze actie heeft tot doel om afval langs de rivieren in te zamelen, en dit jaar in het bijzonder willen ze zoveel mogelijk mensen mobiliseren om de Schelde en de Maas van begin tot eind te reinigen. Dit initiatief, dat jaar na jaar groeit, maakt niet alleen de bewustwording groter, maar maakt nu ook duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen.

schelde belgië cleanup

Ter herinnering, meer dan acht miljard kilo afval komt zonder enige controle in onze zeeën en oceanen terecht. En natuurlijk wordt het grootste deel van dit afval getransporteerd via rivieren (80%). Naast de gigantische impact op het milieu en de mariene biodiversiteit, worden de gevolgen van deze vervuiling voor de menselijke gezondheid steeds duidelijker. De Wereldgezondheidsorganisatie is reeds gestart met een uitgebreid onderzoek, en we weten nu dat plastic na verloop van tijd uiteenvalt in micro- en nanodeeltjes die via voeding in ons lichaam terecht komen.

Vandaag de dag kunnen we niet langer zeggen dat we niet op de hoogte zijn. Tijd dus om over te gaan tot actie!

Op het programma

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, worden op 21 september 50 cleanups georganiseerd langs de oevers in heel België, waarvan er twee vertrekken in Antwerpen (Nieuw Zuid en Belvedere). Alle bewoners worden uitgenodigd om deel te nemen en hun buurt langs kanalen, beken en rivieren op te ruimen. Voor extra motivatie kunnen groepen, scholen, verenigingen en bedrijven ook hun eigen 'cleanup' op de River Cleanup-website registreren.

river cleanup

In Antwerpen wordt ook een slotshow georganiseerd, de perfecte gelegenheid om deze mooie actie in stijl af te sluiten. Daarnaast kan je er groene producten ontdekken, circulaire initiatieven ontmoeten en het werk van innovatieve kunstenaars bezichtigen. Bezoekers en vrijwilligers kunnen ook genieten van een drankje achteraf.

Meer info

Wanneer? Zaterdag 21 september 2019

Waar? Overal in België langs de Maas en de Schelde...

Wil je meedoen? Hier vind je alle informatie