Zo voorkom je puistjes tijdens en na de zomervakantie

Geüpdatet op 3 augustus 2023 door Lore Ginneberge
Zo voorkom je puistjes tijdens en na de zomervakantie Getty Images

De zomer is het ultieme seizoen van ontspanning, vrijheid en vakantie. Laat je mood dus niet verpesten door een slechte huid. Zo vermijd je puistjes in de zomer.

De combinatie van zon, zee en cocktails brengt helaas problemen zoals zonnebrand, dehydratatie of een glimmende huid met zich mee. En bovenaan in de lijst van irritante zomerkwaaltjes: puistjes. Omdat je je op vakantie echt geen zorgen wilt maken over je huidconditie, verzamelen we tips voor een egaal velletje voor én na de zomer.

Kies de juiste zonnecrème

Het aanbrengen van een royale portie zonnecrème op vakantie zou verplicht moeten zijn, maar wanneer je snel last hebt van onzuiverheden zijn niet alle formules even geschikt. De truc? Lees de labels! Vermijd producten op basis van petroleum en kies in plaats daarvan voor lichte, niet-vette en niet-comedogene lotions ontwikkeld voor de vette huid.

vetvrije zonnecrème Lancaster puistjes zuivere huid vakantie zomer
Luminous Tan Oil-Free Milky Fluid, Lancaster

Shop hier

puistjes acne zomer zon vakantie
Unsplash

Slaap nooit onder de airco

Na een dag in de zon wil je niets liever dan uitpuffen in een ijskoude hotelkamer. Let hier mee op, want een langdurige koele lucht op je gezicht droogt de huid volledig uit. Gevolg? De talgproductie wordt opgedreven en ja hoor, daar komen de puistjes... Dit gezegd zijnde hoef je de airco natuurlijk niet helemaal te weren. Zorg er in ieder geval voor dat je huid voldoende vocht heeft 's nachts. Neem dus zeker een voedende nachtcrème mee in je reistas.

Gebruik een exfoliërende cleanser

Warmer weer kan de overtollige talgproductie stimuleren en wanneer olie zich vermengt met dode huidcellen, kan dit leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk tot puistjes. Ook de zon is vaak de boosdoener van een onzuivere huid, omdat de stralen celvernieuwing afremmen en er zich opnieuw dode huidcellen opstapelen op de bovenste huidlaag. De oplossing? Voeg een zachte scrub toe aan je reinigingsroutine. Vermijd producten met harde korrels en kies voor een formule met AHA's, die doen wonderen voor een door de zon beschadigde huid.

Daily Glycolic Cleanser, Dermalogica zonvakantie huid puisjtes
Daily Glycolic Cleanser, Dermalogica

Shop hier

Reinig je huid niet te veel

Dankzij een mix van make-up, zonnecrème en zweet kan de huid vettig en vuil aanvoelen, maar probeer de drang om je gezicht continu te wassen te weerstaan. Wanneer je je huid meer dan tweemaal per dag reinigt, verwijder je ongewild ook de oliën die van nature in het lichaam voorkomen. Beter is dus om overdag te kiezen voor een lichte reiniging, met een micellair water of een lichte toner, en 's avonds een grondigere reiniging.

Sensibio H2O Micellair water, Bioderma puistjes zomer
Sensibio H2O Micellair water, Bioderma

Drink water

We kunnen het niet genoeg herhalen: hydrateren is de eerste stap richting een mooie huid. En dat kan ook van binnenuit. Voldoende water drinken is dus essentieel, toch wordt de waterinname op vakantie vaak verwaarloosd. Je drinkt liever cocktails of bent de hele dag op stap zonder flesje... Zonde, want dat is waarom je huid onzuiverheden zal vertonen. Onze tip? Drink minstens 2 glazen water voor elk alcoholisch drankje dat je naar binnen werkt. Alcohol richt meer schade aan dan je denkt, dus het is aan jou om die zoveel mogelijk te beperken.

dopper stalen drinkfles puistjes zomer
Stalen drinkfles, Dopper

Shop hier

LEES OOK: Alle nagellaktrends die je deze zomer wilt uitproberen