SOS zonnebrand: hoe verzorg je een verbrande huid?

Geüpdatet op 27 juni 2023 door Lore Ginneberge
SOS zonnebrand: hoe verzorg je een verbrande huid?

In slaap gevallen tijdens je siësta op het strand, of je laten verrassen door het uitzonderlijk warme weer in eigen land? Ook al bescherm je jouw huid zo goed mogelijk tegen felle zonnestralen, de rode kreeft-look overkomt iedereen wel eens. Hoe verzorg je een verbrande huid?

Tips om een verbrande huid te verlichten

Een verbrande huid doet pijn, héél veel pijn, en helaas kan je de klok niet terugdraaien. Doorbijten is dus de boodschap, maar deze tips kunnen wel verlichting bieden.

Behandel je huid met zachtheid

Heeft de zon lelijk huisgehouden, wees dan extra voorzichtig met je huid. Dep jezelf voorzichtig droog met een zachte handdoek. Heb je uren nadien nog steeds het gevoel dat je huid in brand staat, probeer de pijn dan te bestrijden met een doekje gedrenkt in ijskoud water.

Een absolute no go zijn zepen en douchegels met agressieve ingrediënten. Vaak zijn dit producten die erg schuimen of een sterk parfum bevatten. Laat ook al je schoonheidsproducten met exfoliërende bestanddelen (denk aan scrubs) even aan de kant. Je lichaam en gezicht moeten in alle zachtheid kunnen herstellen.

Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Hydrateer je huid met een vochtinbrengende crème of gel, liefst met verkoelende ingrediënten als aloë vera. Maar let op, niet elke bodylotion is geschikt. Vermijd vette crèmes op basis van olie. Deze producten zorgen ervoor dat de warmte in je huid trekt, en dat is absoluut niet wat je wilt op dit moment.

Ben je verbrand in je gezicht? Komkommerschijfjes helpen het branderige gevoel te verminderen. Ook yoghurt heeft een kalmerende werking, maar enkel de 100% natuurlijke variant.

Daarnaast kan je ook van binnenuit hydrateren. Drink minstens 1 liter water, liefst zo snel mogelijk na je verbranding. En je kan het al raden, alcohol is momenteel niet je beste vriend.

Koud water

Hoewel je hier waarschijnlijk geen nood aan hebt, moet het toch gezegd: vermijd warm water. Een koude tot lauwe douche met een zachte straal is het beste wat je kan doen. Indien je last hebt van blaasjes kan een lauw bad ontzettend deugd doen.

Weg met het scheermes

Omdat je huid beschadigd is, berg je scheermesjes, epilators en waxstrips voorlopig beter op. Ook afspraakjes in het schoonheidssalon zeg je best af, want zowel ontharingen als intensieve schoonheidsbehandelingen werken beter op een herstelde huid.

Zoek de schaduw op

Klinkt opnieuw logisch, maar een gewaarschuwd mens is er twee waard, toch? Vooral wanneer je nog een hele strandvakantie in het verschiet hebt, kan verder zonnebaden verleidelijk zijn. Doe het niet, want je huid wordt onherroepelijk beschadigd en de gevolgen daarvan zullen vroeg of laat zichtbaar zijn.

Zoek zoveel mogelijk schaduwrijke plekjes op en smeer je huid steevast in met SPF 50 (ja, zelfs in de schaduw). Verder draag je voor eigen comfort liefst losse kleding die de huid niet kan irriteren.

Deze verkoelende producten herstellen je huid

lancaster aftersun
Golden Tan Maximizer, Lancaster

Shop hier

garancia aftersun verbrande huid zonnebrand herstellen
Express Sun Repair spray, Garancia

Shop hier

Calming Aftersun Mist, Likami
Calming Aftersun Mist, Likami

Shop hier

caudalie aftersun
After-sun Repairing Lotion, Caudalie

Shop hier

aftersun bodycrème verbrande huid
After Sun Body Butter, Hawaiian Tropic

Shop hier

verbrande huid zonnebrand herstellen
Aftersun melk, Biotherm

Shop hier

rheine aftersun organic verbrande huid
Aloe Antioxidant Calming Mist, Soleil Toujours via Rheine

Shop hier

Posthelios Aftersun gel, La Roche-Posay
Posthelios Aftersun gel, La Roche-Posay

Shop hier

hydraterende aftersun verbrande huid
3-in-1 hydraterende aftersunmilk, Yves Rocher

Shop hier

Volgende keer beter smeren, met deze vegan zonnecrèmes bijvoorbeeld, of doe zoals de ELLE-redactie en speel vals met zelfbruiner.