Hittegolf: 10 gouden tips om zweetplekken te voorkomen

Geüpdatet op 1 juli 2019 door ELLE België
Hittegolf: 10 gouden tips om zweetplekken te voorkomen

Hittegolf op komst! Het is officieel: de zomer is in het land. Deze week maakt ze haar aftrap met tropische temperaturen. Feestgangers die hun tentje opzetten op de camping van Rock Werchter, maar eigenlijk ook gewoon iedereen die liefst niet gezien wilt worden met gigantische okselvijvers, houden zich best aan volgende regels:

#1 Draag ademende stoffen, vermijd synthetische stoffen

Bij warm weer draag je best zijde, katoen, linnen en zelfs (ja, je hoort het goed!) lichte wol. Deze stoffen zijn luchtdoorlatend en beschermen tegelijkertijd nog steeds tegen de zon. Kunststoffen als nylon, polyester en vinyl houden de warmte vast en voelen al snel zwaar en benauwd aan, dus deze laat je beter in je kast hangen. Let wel op: sommige ketens gebruiken voor hun kledij een mix van natuurlijke en kunststoffen. Bekijk op voorhand dus goed het etiket.

Lees ook: Hoe bescherm je jouw huisdier tijdens een hittegolf?

#2 Opteer voor prints in plaats van effen kledij

Wie okselvijvers wilt camoufleren, kiest voor opvallende kleding met drukke prints.

#3 Lichte vs donkere kledij

Het is algemeen geweten dat lichte kledingstukken zonnestralen weerkaatsen en donkere de warmte dan weer vasthouden. Dit betekent niet per se dat je het in een donker t-shirt warmer hebt. In tegendeel: net zoals bij zonnestralen wordt ook je eigen lichaamswarmte bij lichte stukken teruggekaatst, ditmaal naar je lichaam. Hierdoor kan je eigenlijk niet afkoelen. Zwarte kleding zal je lichaamswarmte vasthouden en zorgt dus evengoed voor afkoeling.

Lees ook: deze lichte schoenen draag je naar kantoor tijdens een hittegolf

#4 Gebruik okselpads

Deze zachte katoenen pads vangen zweet op en voorkomen onaangename geuren in de kledij. Je vindt ze tegenwoordig in twee verschillende vormen: katoenen wegwerpplakkers die je onder je oksels of (beter) op je t-shirt plakt en wasbare pads die je er in naait.

#5 Drink en eet gezond

Cafeïnehoudende dranken en alcohol laat je beter zo, water is the way to go! Tijdens het zweten worden afvalstoffen uit je lichaam geleid. Ditzelfde gebeurt wanneer je veel water drinkt. Een makkelijke en gezonde oplossing om zweetplekken te vermijden dus. Pikante gerechten en zwavelhoudende voedingsmiddelen zoals ui, knoflook en prei zijn uiteraard ook een no-go. Deze laatste zijn de grootste oorzaak van vieze geurtjes.

#6 Kies bij overmatig zweten voor een antiperspirant

Terwijl een deodorant alleen maar helpt bij het maskeren van zweetgeuren, zorgt een antiperspirant voor een verminderde werking van de zweetklieren. Dit komt omdat de spray stoffen (bijvoorbeeld aluminiumzouten) bevat die de poriën tijdelijk afsluiten. Geen paniek: je lichaam kan het nodige zweet uiteraard nog op voldoende andere plaatsen kwijt.

Lees ook: 3 verschillende natuurlijke deo's getest

#7 Scheer je oksels

Geschoren of ongeschoren oksels: de hoeveelheid zweet die je produceert blijft jammer genoeg hetzelfde. Wél houden netjes geschoren oksels de zweetgeur langer op afstand.

#8 Werk aan je conditie

Een goed getraind lichaam zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur minder snel stijgt. Je lichaam heeft namelijk geleerd om de warmteregulatie beter te regelen.

#9 Was je oksels met PH-neutrale zeep

PH-neutrale zeep verwijdert bacteriën die een zweetgeur veroorzaken.

#10 Tot slot: vermijd stress

Laat het los! Stress is misschien wel één van de grootste (en tevens ook meest nutteloze) oorzaken van overmatig zweten.

Verkoeling nodig? Dit zijn de leukste openluchtzwembaden in België

(Stagiaire Sofie Kegelaers)