Getest: drie verschillende natuurlijke deodoranten

Geüpdatet op 29 juli 2022 door Lore Ginneberge
Getest: drie verschillende natuurlijke deodoranten

We staan vaak te weinig stil bij wat we op onze huid aanbrengen. Zo ook met deodorant, een product dat vaak schadelijke stoffen bevat. Wij proberen vijf natuurlijke deo's uit die lief zijn voor je lichaam en de natuur.

Hoewel deodorant een dagelijks ritueel is, zijn niet alle varianten even gezond voor je huid. Conventionele deo bevat vaak aluminium, synthetische parfums, parabenen... We schreven eerder al over de voordelen van natuurlijke deo, maar nemen nu de proef op de som en testen vijf exemplaren.

OY Deo Scrub

Dit kleine, Belgische merk heeft twee deodorants: een Deo wash en een scrub. Ik test de scrub, die verpakt zit in een mooie tube. Dit product gebruik je niet zoals een normale deo, maar vraagt een beetje meer moeite. Je brengt de scrub aan onder je oksels, vermengt 'm met wat water en na enkele minuten spoel je alles af.

OY scrub deodorant test

Test

Ik test de scrub onder de douche, volgens mij de makkelijkste manier. Het eerste wat me opvalt, is het fantastische parfum. Zonder naar de tube te kijken, herken ik de geur van een spa. En ja hoor: de scrub heet terecht 'Marrakech'. Na mijn douche voel ik me extra fris, want de deo laat een geurend, zacht laagje achter.

Aangezien ik een dagelijkse fietstocht onderneem richting bureau, moet de deo tamelijk wat lichaamsbeweging kunnen verdragen. Aan het einde van de dag voel ik dan ook dat de geur en het effect wat afgezwakt zijn. Een snelle touch-up is niet mogelijk, gezien je water en een handdoek nodig hebt. Voor mij is deze deo dus net niet sterk genoeg, al ben ik wel ontzettend fan van de geur. Extra pluspunt: de scrub is ook geschikt voor voeten, wat mijn omgeving zeker zal appreciëren deze zomer.

Geur: 10/10

Doeltreffendheid: 7/10

Lees ook: Ecologische manieren om make-up te verwijderen.

Salt of the Earth Scented Deodorant

Salt of the Earth, een Nederlands familiebedrijf, maakt al haar deodorants met natuurlijk mineraal zout, waardoor bacteriën wegblijven. Deze Scented Deodorant in de geur 'lavendel & vanille' is geparfumeerd met natuurlijke oliën. Bovendien zijn alle producten volledig vegan en cruelty-free.

deo salt test natuurlijk

Test

De deo sprayt anders dan een gewone deodorant, want heeft niet datzelfde mistige effect. De spray laat een vochtig laagje achter, dat echter wel snel verdwijnt. Het parfum vind ik niet geweldig, maar is wel zeer subtiel.

Opnieuw krijg ik een fris gevoel dat de hele dag blijft. Ik doorsta enkele stressvolle situaties zonder zweten, dus de test is geslaagd.  Wegens de geur zou ik een andere variant kiezen, en ook voor de natte spray ben ik niet echt te vinden. Gelukkig heeft Salt of the Earth genoeg rollerdeo's met en zonder parfum.

Geur: 6/10

Doeltreffendheid: 8/10

Schmidt's Rose + Vanilla Natural Deodorant

Schmidt's is the new brand in town. Het merk heeft een leuk aanbod aan verschillende deosticks, die elk een iets andere samenstelling hebben. Ik kies voor de Rose + Vanille, vanwege z'n lekkere geur (en stiekem ook voor de roze verpakking).

natuurlijke deo getest

Test

Ik krijg het advies om de stick even onder mijn armen te houden, zodat de oliën vrijkomen en de deo zachter wordt. Na enkele seconden voel ik inderdaad hoe de stick crèmiger wordt en makkelijk uitsmeert. De geur is fan-tas-tisch, ik ruik echt naar een bos rozen. Meer nog, het parfum blijft me de hele dag omringen. Wanneer ik 's avonds onder de lakens kruip, krijg ik er zelfs nog complimenten over. Score!

Op vlak van doeltreffendheid, weet ik dat natuurlijke deodorants het transpireren niet helemaal kunnen tegenhouden. Toch overleven ik en m'n onderarmen een benauwde, snikhete busrit zonder veel problemen. Ik maak wel een beginnersfoutje door de deo pas na het aankleden te testen, waardoor er wat crème op mijn t-shirt zit. Behalve dit kleine ongemak, ben ik zeer tevreden.

Geur: 10/10

Doeltreffendheid: 9/10

Meer ELLE getest: Werken do-it-yourself tijdelijke wenkbrauwtattoo's echt?