Help, wat is haarpijn en wat kan je eraan doen?

Geüpdatet op 31 mei 2019 door Lore Ginneberge
Help, wat is haarpijn en wat kan je eraan doen?

Ken je dat gevoel: je laat je haar los en opeens is er die pijn, alsof iemand aan je haren trekt. En neen, beste mannen, dit is niet 'gewoon hoofdpijn'. Haarpijn is een ding, en dit kan je eraan doen.

Wat is het?

Haarpijn, ook wel trichodynia, heeft niet één duidelijke oorzaak. Toch is het een erkend fenomeen waar veel vrouwen weleens last van hebben. Wanneer je door je haren gaat, krijg je een trekkerig gevoel op je hoofdhuid.haarpijn kammen tips wassen

Aangezien je haren geen gevoel kunnen hebben, situeert de pijn zich eigenlijk aan de oppervlakte van de schedel. Technisch gezien gaat het om ontstoken bloedvaten in de hoofdhuid die de zenuwen in je haarzakjes irriteren.

Lees ook: Zo blijft je haar glazend in de zomer.

1/

Oorzaken & oplossingen

Zoals gezegd, is er niet één bepaalde oorzaak noch oplossing voor dit vervelende gevoel. Er zijn wel een aantal mogelijke aanleidingen, zoals slecht wassen. Hiermee wordt enerzijds te vaak wassen bedoeld, net als wassen met de verkeerde shampoo. Kies voor een zachte shampoo zonder siliconen, zoals deze van Bumble & Bumble, of schakel desnoods even over op babyshampoo. Zorg er verder voor dat je jouw haren goed uitspoelt en dat er ook in je borstels geen restjes verzorgingsproducten blijven zitten.

haarpijn tips verzorging kammen

Een andere (evidente) oorzaak is je haar te vaak samenbinden. Je merkte misschien al dat de pijn kan ontstaan na het losmaken van je staart of knot. Vermijd te strakke kapsels en wissel voldoende af tussen los en samengebonden haar. Indien de pijn aanhoudt, is het aangeraden je haar een weekje los te laten. Vind je dit vervelend, maak dan losse vlechten.

Uit onderzoek blijkt dat ook stress een eventuele oorzaak van haarpijn kan zijn. Mensen die onder stress staan of last hebben van psychische problemen, zouden er in ieder geval vaker last van hebben. Denk je dat dit bij jou de aanleiding kan zijn? Probeer deze natuurlijke anti-stressmiddelen of volg deze tips om thuis te ontspannen.

Lees ook: Zo verzorg je lange lokken.