Hoe kan je online ethisch en duurzaam consumeren?

Gepubliceerd op 19 april 2019 door ELLE Partner
Hoe kan je online ethisch en duurzaam consumeren?

Wil je graag wat bewuster gaan consumeren? KissPlanet maakt jou het leven makkelijker met z’n online shop waar je alleen maar duurzame en ethische producten terugvindt.

‘Hoe kan ik consumeren op een manier waar zowel ikzelf als het milieu beter van worden?’ Op die fundamentele vraag probeert de jonge onderneming KissPlanet een antwoord te geven door duurzame producten aan te bieden die op een ethische manier zijn geproduceerd, en waarvan de impact op het milieu in alle transparantie en eerlijkheid wordt geëvalueerd. ‘De opwarming van het klimaat is een feit, en vormt een bedreiging voor de mens. Alles wat we doen, elke handeling heeft een impact, en zeker de manier waarop we consumeren’, vinden de oprichters. Wat KissPlanet wil bereiken, is zero waste makkelijker maken door duurzame alternatieven aan te bieden voor onze traditionele consumptiepatronen, zonder dat we daarbij moeten inboeten aan comfort.

1/

De juiste producten kopen is niet zo meilijk 

KissPlanet maakte zelf al een voorselectie van de producten, zodat je alles met je ogen dicht kunt kopen. Want de webshop gaat een stuk verder dan alleen artikelen verkopen met een label. De 100 merken (en 3.000 producten) die KissPlanet momenteel aanbiedt, zijn heel zorgvuldig geselecteerd: ‘We werken samen met vernieuwende en geëngageerde producenten die we uitkozen op basis van hun waarden, hun milieuvriendelijke productieprocessen en vooral hun kwaliteitsproducten. Elke dag gaan we op zoek naar en selecteren we duurzame producten die significant beter presteren op vlak van duurzaamheid dan hun courante tegenhangers verkrijgbaar in de supermarkten.’ Op de website van KissPlanet vind je heel wat nuttige info over producten, merken en labels.

2/

Duurzaam op alle niveaus

Korte keten, eerlijke prijzen om een optimale productie te garanderen en een productieketen die mens, dier en milieu respecteert. KissPlanet gaat op een doordachte en intelligente manier te werk. De e-shop gebruik zo weinig mogelijk verpakkingen en koos voor een Belgisch, koolstofneutraal vervoersbedrijf om de pakketten te leveren, een leverancier van betaalmethodes waarbij de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd en een webhost met een minimale koolstofuitstoot. Een totaalengagement dus, voor nog meer levenskwaliteit in alle eenvoud.

Welke impact hebben onze producten op het milieu?

Om dat te weten te komen, heeft KissPlanet een eenvoudige en complete tool ontwikkeld in samenwerking met EcoRes, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de energietransitie van bedrijven. Die tool evalueert – momenteel op kwalitatieve manier – de ecologische voetafdruk van een product, de grondstoffen, het productieproces, de afgelegde afstand en de gebruikte transportmiddelen vanaf de winning van de grondstoffen tot aan de eindverbruiker, rekening houdend met de verpakking, het afval dat geproduceerd wordt bij het gebruik, de levensduur van het product en de bestemming achteraf (hergebruik, compostering …). Deze tool stelt de klanten van KissPlanet in staat om gemakkelijker alternatieve producten te vergelijken met de gewone en beter geïnformeerde keuzes te maken – vaak zonder ook maar iets te moeten inboeten aan levenscomfort. Hiermee wilt KissPlanet hen gewoonweg informeren; het is dus geenszins onze bedoeling anderen de les te lezen.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met KissPlanet.
www.kissplanet.shop