God Save Victoria!

Gepubliceerd op 4 april 2019 door Jesse Brouns en ELLE België
God Save Victoria!

Tien jaar geleden maakte Victoria Beckham de moeilijke sprong van Spicegirl naar modeontwerper. Ze liep een foutloos parcours en speelt nog altijd in de topklasse van de popcultuur. 

1/

Als popster was Victoria Beckham, née Adams, een van ‘s werelds grootste celebrity’s. Ze was ook lichtjes irritant, maar misschien hoorde dat bij haar personage van Posh Spice? Dat Beckham ruim twintig jaar later nog altijd van belang is - eigenlijk zelfs meer dan in 1996 - is bijzonder. Tieneridolen hebben doorgaans een beperkte houdbaarheidsdatum. En teen idols die bij het ouder worden iets helemaal anders gaan doen en daar wereldwijd succes mee oogsten, zijn helemaal zeldzaam. Beckham lanceerde haar eigen modelijn in 2008. Het duurde even voor ze als ontwerpster ernstig werd genomen. Spice Girl, voetbalvrouw, notoire zuurpruim? Dat kon nooit goed komen. En wat wist zo’n lichtgewicht van mode? Meer dan genoeg, zo bleek. Vandaag is Vicky één van de favoriete ontwerpers van deze redactie. Een eerbetoon in 10 punten. 

2/

  1. Victoria Caroline Adams begon haar carrière - tromgeroffel - als popster. Eerst met de groep Persuasion, vervolgens met de Spice Girls. Voor onze jongste lezers: de Spice Girls, opgericht in 1994, was de meest succesvolle meisjesgroep aller tijden. Hun doorbraaksingle ‘Wannabe’ stond in 1996 op nummer één in 31 landen. De groep verkocht meer dan 55 miljoen platen. Victoria krijg destijds de bijnaam Posh Spice. Ze was namelijk iets verwaander dan haar collega’s, of deed overtuigend alsof.
  2. Victoria trouwde op 4 juli 1999 met David Beckham. Ze hadden elkaar twee jaar eerder leren kennen op een voetbalwedstrijd voor het goede doel. “Met David was het liefde op het eerste gezicht”, vertelde ze ooit aan Vogue. “Hij was erg lief. Zijn vestimentaire smaak daarentegen stelde niet veel voor - de mijne toen eigenlijk ook niet.
  3. Victoria en David hebben vier kinderen: Brooklyn, Romeo, Cruz en Harper. Brooklyn publiceerde twee jaar geleden zijn eerste fotoboek en heeft zo'n 11,5 miljoen volgers op Instagram - bijna de helft van z’n moeder. Romeo, 15, poseerde al voor Burberry.
  4. Victoria’s solosingles, na de split van de Spice Girls in december 2000, waren troep. Check de video’s van ‘A Mind Of Its Own’ en ‘Not Such An Innocent Girl’ op YouTube. Ze was de enige Spice Girl die in haar eentje geen nummer 1-hit scoorde.
  5. Victoria is een zuurpruim die nooit lacht, zo wordt beweerd. Wie even het internet afschuimt, vindt gemakkelijk een grijnzende Posh Spice. Zelf omschrijft ze haar pruilmond als het masker waarachter ze haar onzekerheid verbergt. “De andere Spice Girls konden zonder complexen op een tafel dansen. Ik niet: ik controleerde eerst of die tafel niet zou doorzakken.”
  6. Enkele maanden voor Victoria haar eigen kledinglijn begon, was ze te zien in een reclamecampagne voor Marc Jacobs. Enfin, te zien: ze zat verstopt in een papieren winkeltas van Marc Jacobs en alleen haar benen waren in beeld. Voor de tiende verjaardag van haar merk kroop Victoria nogmaals in een papieren tas, deze keer van haar eigen label, voor de lens van fotograaf Juergen Teller.Victoria Beckham campagne modeontwerper artiest klasse popcultuur interview weetjes
  7. Victoria heeft de voorbije tien jaar altijd tijdens New York Fashion Week geshowd. Maar voor haar jubileum, in september 2018, trok ze naar Londen. “Ik wou enerzijds een intieme show, voor de klanten en mensen die me altijd gesteund hebben maar nog nooit een show van me hebben gezien”, vertelde ze aan The New York Times. “Anderzijds wou ik geen terugblik. Ik kijk altijd naar de toekomst en elke collectie draait om kleren die vrouwen nu willen kopen en dragen."
  8. Victoria heeft niet alleen haar eigen label. Ze tekent ook een lijn voor sportswearmerk Reebok en budgetcollectie voor de Amerikaanse winkelketen Target. Voor haar beautyproducten ging ze een overeenkomst aan met Estée Lauder.
  9. Sinds kort heeft Beckham haar eigen YouTubekanaal. Met make-uptutorials en interviews, maar ook een masterclass met de Belgische chocolatier Pierre Marcolini. Yum.
  10. De Beckhams zouden volgens sommige bronnen rijker zijn dan de Royal Family. God Save The Queen! God Save Victoria!