Mark Colle onthult bloemenfestijn in Maasmechelen

Geüpdatet op 19 maart 2014 door ELLE België
Mark Colle onthult bloemenfestijn in Maasmechelen

opening-mark-colle

Top bloemist Mark Colle: een naam om te onthouden. Hij werkte reeds samen met Raf Simons voor Dior en onlangs ook met Dries Van Noten en wordt de "the hottest name in flowers” genoemd. Wij ontmoetten hem in Maasmechelen Village, waar hij enkele bloemeninstallaties creëerde ter ere van de Chic Outlet Shopping.

Je herinnert je ongetwijfeld nog de gigantische bloemenmuur tijdens de debuut show van Raf Simons voor Dior in 2012. Die installatie („Wall of Flowers”) was van de hand van Mark Colle. Ook in zijn Jil Sander periode deed hij beroep op de kunsten van de Antwerpse bloemist.

wall
"Wall of flowers" (links, foto door Sophie Caree)

Axelle Red, de ambassadrice van Maasmechelen Village, ontmoet Colle in Maasmechelen Village.

_GD33065

Colle's stijl wordt gekenmerkt door eigenaardige keuzes en kitscherige ruikers. Zijn bloemstukken worden vaak als feestelijk en tegelijkertijd ook treurig beschreven. Hij haalt inspiratie uit de manier waarop bloemschikken in de jaren 1970 gebeurde: veel te opzichtige, hoekige arrangementen waren toen in de mode. Voor een ruiker combineert hij bloemen die niet direct mooi worden bevonden door de meeste mensen, maar die wel tot uiting komen als je ze samenbrengt in een boeket.

_GD33079

_GD33154

_GD33050

_GD33093

_GD33092_2

„Ik heb nog een tijdje in Baltimore - in Maryland - gewoond. Die aanleiding kwam er door mijn favoriete filmregisseur John Waters, die geboren is in de stad Baltimore. Mijn voorliefde voor „lelijke” bloemen is zonder twijfel aangewakkerd door zijn kitscherige stijl in films. De uitdaging is voor mij om iets moois uit iets lelijks te maken. Mijn shop is dan ook naar de stad genoemd, ik vond het eigenlijk wel goed klinken zo.”

_GD33097

_GD33152

_GD33019

Vraag is hoe hij iets alledaags, zoals een bloem, kan vertalen naar iets toonaangevend zoals mode?

„Bloemen en mode zijn niet zo uiteenlopend als veel mensen denken. Bloemen groeien om weer te vergaan. En dat is ook zo met mode: It comes and it goes. Beiden staan voor rijkdom - romantiek. Ze brengen mensen in verleiding door hun geur - hun uitzicht. Bovendien staan ze ook heel dicht bij emotie, als ze zelfs al dan niet emotie veroorzaken. Net zoals mode dat  doet.”

Van 1 februari 2014 tot en met 30 april 2014 zijn Colle’s bloemeninstallaties te bewonderen in Maasmechelen Village. 

_GD33185

_GD33120

_GD33175

_GD33179

_GD33117
Het event werd bijgewoond door internationale blogsters/fashionista's, zoals deze twee Parisiennes!
_GD33143
goodiebags!
_GD33129
blogster Louise Ebel van de blog Miss Pandora helemaal in thema!

_GD33193

 

(Stagiaire Oona Smet)