Jong talent: Interview met acteur Tijmen Govaerts

Gepubliceerd op 23 maart 2019 door Britt Valkenborghs en ELLE België Foto’s: Carmen De Vos
Jong talent: Interview met acteur Tijmen Govaerts

ELLE stuurde haar talentscouts uit op zoek naar de meest veelbelovende nieuwkomers. Welke namen worden dit jaar top of mind in de categorieën film, muziek, literatuur, culinair en kunst? Vijf talenten op de rand van de doorbraak. Deze week: Tijmen Govaerts, acteur.

Tijmen Govaerts (24) komt nog maar net in de filmwereld piepen, maar timmert al doelgericht aan een fraaie toekomst. Afgelopen jaar leerde het grote publiek hem kennen als het vriendje van Lara in ‘Girl’. In 2019 staat zijn eerste hoofdrol op de agenda, ‘Muidhond’ van Patrice Toye.

1/

Ambitie

Je bewandelt momenteel een erg ambitieus pad. Heb je het gevoel dat je op de juiste route zit?

“Ja, eigenlijk wel. Oorspronkelijk wilde ik radiomaker worden, maar tijdens mijn studie Woordkunst aan het Conservatorium in Antwerpen bleek mijn beeld van die job veel te romantisch. Gelukkig steunt de studierichting op drie pijlers: schrijven, media en podium. Het was snel duidelijk dat die derde discipline mij het best lag. Dat merkte ik meteen tijdens onze toonmomenten.

Op de schoolbanken was ik al bezig met de vraag wat ik na m’n diploma zou doen. Om te blijven groeien, maakte ik meteen een eigen voorstelling met twee medestudenten. Vanaf toen ging de bal aan het rollen. Ik heb sindsdien niet meer stilgezeten, denk ik. Podium was echt de juiste keuze.”

2/

Personages

En óf het snel ging! Dit jaar was je al te zien in ‘Girl’ van Lukas Dhont en in ‘Poor Kids’, de met een Ensor bekroonde kortfilm van z’n broer Michiel. Wat zoek jij in een rol?

“Meestal probeer ik gevoelsmatig te ontdekken of een rol iets voor mij is. Alleen over de reeks die ik momenteel aan het draaien ben, ‘De Kraak’, dacht ik rationeel na. De serie gaat over een geniale computernerd die een hackerwedstrijd wint en plots in de grootste bankroof ooit terechtkomt.

Een hoofdrol in een reeks betekent heel veel, daar wil ik niet lullig over doen. Zo’n serie wordt door heel veel mensen bekeken, elke week opnieuw. Op school wilde ik niets liever dan dat mensen m’n werk zagen. Nu denk ik: ‘Oei, zoveel mensen die een mening gaan hebben. Wil ik dat al wel, op dit punt in mijn carrière?’"

3/

Eerste hoofdrol

Hoe scoorde je je allereerste hoofdrol, in ‘Muidhond’?

“De regisseur, Patrice Toye, stuurde me een vrijblijvend berichtje. We hebben meteen afgesproken en over de rol gebabbeld. Ik had op voorhand in één nacht tijd het boek (van Inge Schilperoord, red.) uitgelezen. Het liet me gewoon niet los. Ik speel de rol van Jonathan, een erg kwetsbare jongen die uit de gevangenis komt en terugkeert naar zijn dorp aan de kust. Hij leert een jong meisje kennen, ze worden bevriend en Jonathans wereld verandert. Al maakt zijn geaardheid het verhaal toch iets ingewikkelder.

Deze rol heb ik puur op m’n buikgevoel aanvaard. Het verhaal is nogal controversieel, maar toch voelde ik meteen dat dit moest gemaakt worden. Voor mij gaat dit verhaal over een jongeman die niet wil zijn wie hij is. Zó interessant. Ik wil geen personages vertolken die dicht bij mezelf aanleunen, Jonathan was een echte uitdaging. In essentie wil ik mensen laten kennismaken met verhalen die ze nog niet kennen. Verhalen die anders zijn dan wat de media hen dagelijks voorschotelen. Dat was trouwens ook de reden waarom ik graag wilde meewerken aan ‘Girl’ van Lukas Dhont.”

Tijmen Govaerts

4/

De broers Dhont

Ja, laten we even praten over Lukas en Michiel … Welke Dhont heeft jou ontdekt?

“Michiel! Dat was een goeie zet van hem (lacht). Tijdens de opnames van ‘Poor Kids’ kwam Lukas een keer langs. Hij sprak me toen aan over de film die hij aan het maken was, maar ik negeerde hem eigenlijk een beetje. Ik was te geconcentreerd bezig met de opnames. Later liet ik voor een klein rolletje in ‘Kursk’ van Thomas Vinterberg m’n haar kort knippen. Ik zag toen toevallig een casting call voor een personage met kort haar in een film van Lukas Dhont … Zo belandde ik uiteindelijk toch nog in z’n film. Het moest zo zijn, denk ik.”

5/

Toekomst

Heb je een duidelijk idee van wat je wil in je carrière?

“Nee, daar denk ik weinig over na. Ik wil in de eerste plaats een goed acteur worden. Daarvoor moet ik een groter zelfbewustzijn creëren. Bewust en geconcentreerd op de set staan. Echt voelen waarmee ik bezig ben. Blijven bijleren, technisch sterker worden.

Ik merk dat ik vooral een emotioneel acteur ben. Technisch spelen vind ik moeilijk, maar die vaardigheden moet je natuurlijk wel hebben als je in films speelt. Er zijn bijvoorbeeld al momenten geweest waarop ik geen tegenspel kreeg. Niet gemakkelijk, want ik voel graag een connectie.

Ik heb nog veel dingen om aan te werken! Ik besef goed dat ik op jonge leeftijd al met fantastische regisseurs heb mogen samenwerken, stuk voor stuk mensen die mij vertrouwen en omgekeerd. Dat is voor mij het belangrijkste. Gewoon mijn hele leven zo kunnen samenwerken - dat is het ideale scenario (lacht).”

Hoe wil je evolueren in 2019? 

“Ik wil projecten blijven kiezen met een verhaal waar andere mensen iets aan hebben. En waar ik tegelijk iets uit kan leren. Mezelf herhalen is niks voor mij. Verder wil ik ook het theater niet vergeten. Ik heb het afgelopen jaar meer dan honderd dagen op een filmset gestaan, tijd voor wat afwisseling! Ik kan er nog niet veel over vertellen, maar eind 2019 mag ik het beste van mezelf geven in één van de mooiste zalen van ons land.”