7 kledingstukken die we doorgeven aan onze kleinkinderen

Geüpdatet op 19 februari 2019 door Marie Guérin en ELLE België
7 kledingstukken die we doorgeven aan onze kleinkinderen

De kasjmieren trui van mama, trenchcoat van papa, handtas van je oma… Het doorgeven van een garderobe aan volgende generaties gaat gepaard met heel wat herinneringen en familiegeschiedenis. Neem een kijkje in de garderobe die wij doorgeven aan onze (klein)kinderen.

1/

1. Een tijdloos stuk

Als er één kledingstuk bestand is tegen de tand des tijds, is het de trenchcoat. Doorheen verschillende generaties catwalks is dit stuk duizenden keren heruitgevonden, maar in waarde afnemen doet het niet. Als je vandaag een eighties versie verkiest met epauletten in combinatie met een paar pumps, zal je dochter dit misschien binnenste buiten dragen met de naden zichtbaar (oeps, reeds gebeurd!). 

mode, fashion
Balenciaga

2/

2. Een Belgisch stuk

Behalve chauvenisme is er weinig meer symbolisch dan de overdracht van een kledingstuk dat onze nationale vakkennis vertegenwoordigt. De in het oog te houden ontwerper dit seizoen is Cédric Charlier. Tussen zijn lichte en chique designs is het moeilijk kiezen, maar dit geeft je een idee…

mode, fashion
Cédric Charlier

3/

3. Een controversieel stuk

Er zijn collecties die de geschiedenisboeken ingaan, die een seizoen tekenen, die conversaties prikkelen en die iets te vertellen hebben. Eender welk stuk uit de eerste collectie van Hedi Slimane voor Celine is daarvoor voldoende. De collectie, die wel heel erg geïnspireerd was op zijn laatste voor Saint Laurent in 2016, heeft veel inkt doen vloeien.

mode, fashion
Celine

4/

4. Een lievelingsstuk

Een stuk dat, zoals ze zeggen, 'tot op de draad versleten' is. Maar dat heeft geen belang als we het aan onze (klein)dochter willen doorgeven. Kies voor een stuk dat je adoreert en vaak zal dragen, zoals deze t-shirtjurk van Lutz Huelle, met een paar hakken, sneakers of pantoffels.

mode, fashion
Lutz Huelle

5/

5. Een complex stuk

Het type kledingstuk dat je verkeerd begrepen hebt, creatief en memorabel. Een stuk dat je zekere tijd draagt en vervolgens aan de kant legt. Zoals het muilezeljasje van Each x Other, gedragen door een wielrenster. Het bezorgt je strijdlustgehalte een boost, maar is over tien jaar ongetwijfeld afgedankt.

mode, fashion
Each x Other

6/

6. Een iconisch stuk

Het tweed jasje van Chanel wordt sinds de jaren 50 gereïnterpreteerd. Het is een toonaangevend stuk voor het merk en staat ongetwijfeld aan de top van onze vestimentaire wishlist. Dit seizoen pakken we het glamoureus aan met een gouden riem en een overvloed aan halskettingen.

mode, fashion
Chanel

7/

7. Een hedendaags stuk

We horen het onszelf al zeggen tegen onze kleinkinderen: "In mijn tijd was dit révolutionair! Ongelooflijk!" Revolutionair is misschien een beetje overdreven, maar voor de SS19-collectie van Virgil Abloh voor Off-White hebben we alleen maar lof. "Luxe sportswear viert hoogtij, we zouden bijna op hakken gaan joggen."

Off-White

8/

Bewijsmateriaal

Kledingstukken brengen een stukje geschiedenis met zich mee.

Eva Velazquez, ontwerpster

“Voor mijn collecties probeer ik te doen wat de mensen vroeger deden: praktische kledij die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Want kinderen hadden vaak hetzelfde beroep als hun ouders. Zelf heb ik stukken van mijn grootmoeder, die ze zelf gemaakt had en die onze familiegeschiedenis vertellen, zorgvuldig bewaard. In Spanje gaan kleren over van moeder op dochter en hebben ze een grote symbolische waarde. Ik heb overigens een hele mooie broek in wol, gebreid door mijn grootmoeder. Ik heb deze gereproduceerd en gecommercialiseerd om ze in leven te houden.”

 

Een kledingstuk doorgeven is symbolisch.

Valy Bax, eigenaar vintageshop Ramon & Valy

“Ik heb hele mooie stukken die ik niet meer draag, omdat ik niet meer de juiste ‘mood’ ben. Deze geef ik aan vrienden of aan mijn dochter, Charlotte. Voorheen begreep ze mijn keuzes niet, maar nu pikt ze al mijn vesten uit de jaren 80. Ik houd van Saint Laurent en Dries Van Noten, mijn favoriete ontwerpers. Van mijn moeder heb ik een Brillant van Delvaux gekregen. Toen ze op een bepaald moment zag hoeveel ik van vintage hield, vond ze het een goed idee me haar tas te schenken. Het is niet voor niets dat ik deze winkel begonnen ben, nu al 20 jaar geleden.”

 

De overdracht is veeleer een kwestie van materie dan van kledij.

Rebecca Szmidt, afgestudeerd aan La Cambre en stagiaire bij Givenchy

“Mijn moeder kreeg van haar moeder een jeans, die bewerkt was in de loop der jaren volgens de evolutie van haar lichaam: gewichtsverlies en -toename, haar zwangerschap etc. Ik zou die broek op een dag ook graag aan willen. Ik houd van ‘boro’, een Japanese hersteltechniek die doorheen generaties is opgebouwd, wat een soort patchwork effect met zich meebrengt. Het is belangrijk dat een kledingstuk een verhaal heeft en dat we ons afvragen wie dit gedragen heeft doorheen de jaren.”