Alert: er bestaat nu een Black Mirror dating app

Geüpdatet op 16 januari 2019 door Laurence Donis en Isabelle
Alert: er bestaat nu een Black Mirror dating app

Black Mirror, de hitserie die een grimmig beeld afschildert van een maatschappij waarin technologie de overhand neemt, krijgt een griezelig realistische bijklank nu één van haar plots ook in het echte leven werd waargemaakt.

We nemen je even terug naar Hang The DJ, een aflevering uit seizoen vier waarin de date scene volledig in handen van artificiële intelligentie ligt: de hoofdpersonages krijgen via het algoritme van de fictieve dating app Coach te horen met wie ze best daten en hoe lang die relatie stand mag/moet houden. Soms gaat het om twaalf uur, soms zijn ze er twaalf jaar zoet mee… Het idee inspireerde de 24-jarige programmeur Julian Alexander om Juliet - Matchmaker uit de grond te stampen: gedaan met persoonlijke profielen, swipes en dilemma’s tussen potentiële liefdeskandidaten; de gratis app kiest met wie je straks moet daten in jouw plaats, en bepaalt ook hoelang dat liefdesliedje zal duren. Na verloop van tijd -afhankelijk van je “match” gaat het om twee uur, 15 dagen of drie maanden- moet je die relatie beoordelen en je in een nieuw liefdesavontuur -opnieuw door de app bepaald- storten. Op die manier krijgt het algoritme ervan een goed beeld van wat jouw ideale partner is. Blind getrouwd, maar dan met een robot aan het roer.

Oordeel? We zaten aan het beeld gekluisterd toen Hang The DJ uitkwam, maar het idee alleen al om dit ook in het echt mee te maken, geeft ons rillingen. Laten we niet vergeten dat Black Mirror dystopisch is en juist de donkere kant van onze tech wereld wil aantonen, en eerlijk: willen we ons liefdesleven echt in handen van een zoveelste robot leggen? Het bespaart je inderdaad heel wat tijd en energie, heel wat liefdesteleurstellingen ook, maar het lijkt ons ook ongelooflijk… deprimerend.