Graapz: de vegetarisch webshop die voedselverspilling tegengaat

Geüpdatet op 21 april 2022 door Isabelle
Graapz: de vegetarisch webshop die voedselverspilling tegengaat

Tip van de dag: je groenten en fruit online bestellen, terwijl je een pak minder betaalt dan in de winkel. Graapz gaat verspilling tegen door niet verkochte etenswaren goedkoop naar jou door te spelen.

Hoe werkt het? Surf naar Graapz en kies een winkel in je buurt, vaak gaat het om grote warenhuizen, superettes en occasioneel ook bio kruidenierszaken. Reserveer een mand met de producten naar keuze en pik die op weg naar huis op in de winkel -bij de meeste verkooppunten is er één à tweemaal per week zo’n oppikmoment voorzien.

Je bespaart er op termijn niet alleen een bom geld mee, maar helpt de planeet ook een handje: telkens je via de website koopt, “red” je drie kilogram producten, die anders toch maar nodeloos verspild worden, beperk je CO2-uitstoot en wordt er tot 2100 liter water bespaard. Waarom? Omdat de meeste winkel strenge houdbaarheidsdata moeten respecteren, waardoor perfect gezonde voeding veel te vroeg wordt afgeschreven en weggesmeten.

Leuk extraatje: Graapz werkt samen met SaveEat, een ultra handige app die tips deelt tegen verspilling. Zo toont het je bijvoorbeeld hoe je een butternut snijdt zonder driekwart ervan te verkwisten, of krijg je receptjes voorgeschoteld met de ingrediënten die je dringend als eerste moet opeten -aangezien die houdbaarheidsdatum nu echt wel in de buurt komt…

Praktisch: je kan ervoor kiezen om af en toe een mand te kopen, wat je telkens zes euro kost, of opteren voor een maandabonnement van twintig euro, waarvoor je één mand per week krijgt. Voorlopig is de dienst enkel beschikbaar in de buurt van Brussel, maar het team achter Graapz werkt hard om haar actieradius uit te breiden.