Elle Kerstboekenspecial: welke boeken staan op ons feestmenu?

Geüpdatet op 21 december 2018 door Eveline Janssens en ELLE België
Elle Kerstboekenspecial: welke boeken staan op ons feestmenu?

Weet je niet wat gelezen tussen Kerst en Nieuw? Zin om iemand een gezellig momentje cadeau te doen? Tonnen inspiratie voor book lovers, aangepast aan een klassiek kerstmenu:

Amuse-bouche - Want er mag gelachen worden, niet?

'Niet nu Laura', Laura Janssens

Laura tekent al sinds ze drie is en vindt dat ze het onder de knie begint te krijgen. Ook moet ze stiekem een tijdje over onze schouder hebben meegekeken, want wat ze tekent, speelt zich elke dag af in onze living. Plus, haar mopjes zijn geweldig. Herkenbare comic over zondagse katerdutjes en het bestellen van twee sets stokjes bij die berg sushi die je toch echt alleen gaat opeten. Fok tomatte?

'Stille nacht, het kerstverhaal zonder woorden', Frank Flöthmann

Stille nacht, letterlijk. Frank Flöthmann tekent het kerstverhaal in de traditie van de silent comic. Het resultaat? Een hilarische interpretatie, geprojecteerd op de huidige maatschappij. Want als het kindeke Jezus het ’s nachts op een krijsen zet, geeft kersverse papa Jozef het ventje zijn aureool om op te sabbelen. En hoe Maria aan manlief uitlegt dat ze onbevlekt bezwangerd is? Hehe …

1/

Hier met die drank! 

Dé truc om de feestdagen te overleven? Wijn. Ook leuk om cadeau te geven,  al dan niet met een vette knipoog.

'Bucket list voor een wijnkenner', Peter Doomen

Er staan nog wel wat items op onze bucketlist (Luchtballonvaart! Safari! Leren zeilen!) maar iets met drank kan er altijd bij. Het boek focust niet zozeer op technische weetjes, maar op ervaringen die je gehad moet hebben om je weg te vinden tussen de wijnranken en winkelrekken. Hoe organiseer je een wijnproeverij? Hoe sabreer je champagne? Hoe leer je proeven? Proost!

'Drankhangen: relaxen op z’n Fins', Miska Rantanen

Eerlijk? We hebben twee keer in onze ogen gewreven, en we dachten dat het een grap was. Maar nee, drankhangen - of kalsarikännit - is een eeuwenoude Finse levenskunst. We zijn trots dat we het al onder de knie hadden, nog voor we het boek lazen. Onesie, chipke, drankske. Netflix dabei. Je snapt het al. Spurtje naar de boekhandel.

2/

Kaviaar en kreeft - Voor de luxebeesten onder ons. Ook zij die permanent rood staan bij de bank.

'Grand hotel', Vicki Baum 

Vicki Baum vluchtte voor de jodenhaat in Oostenrijk en schreef met Grand Hotel een bestseller die in twintig landen werd vertaald. Greta Garbo speelde de hoofdrol in de verfilming. Nog argumenten nodig om deze grande dame te lezen? Ze verweeft de levens van verschillende hotelgasten: de oude ballerina Groezinskaja die op zoek is naar de liefde, baron en professioneel fraudeur Gaigern en de bijna failliete ondernemer Preysing. Intriges, intriges, intriges!

'Wish I Was Here', Ambassador.Land

Putteke winter komt eraan, en dan is wat eye candy op de salontafel welkom. ‘Wish I Was Here’ snuffelde door de beste blogs en Instagram-accounts op zoek naar de  meest idyllische plekken aan of onder water. Droom weg bij paradijselijke stranden en de mooiste koraalriffen. De ELLE-redactie is niet verantwoordelijk voor een plotse  opflakkering van Wanderlust.

3/

De klassieker: Kalkoen! Onmisbaar op de kersttafel …en in de boekenkast.

'Twee levens', Stefan Brijs 

Kerstavond. Twee buren zetten muziek op. Een pasgetrouwde bruidegom wacht op zijn schoonouders en mikt ‘The Greatest Christmas Hits Vol. 2’ in de cd-speler. De buurvrouw luistert in haar woonkamer naar de ‘Weihnachtskantaten’ van Bach en herdenkt de dood van haar man. Een Dickensiaanse vertelling op de tonen van Mariah en Johannes.

'Het ensemble', Aja Gabel

Throwback naar de notenleerlessen. Vier muzikanten geven hun solocarrière op om een ensemble te vormen. Het kwartet moet samen de juiste toon vinden en naam maken in de harde wereld van de klassieke muziek. Vinden zij de (sol)sleutel tot succes? Aja Gabel orkestreert een parel van een vertelling.

4/

Vegan poke bowl - Want jij bent altijd mee met de laatste nieuwe trends.

'The Ultimate Sneaker Book', Taschen

De nieuwste it-sneakers? Met glitter, fluo, bont of een extra verdiep? Check. Alle iconische sneakers op een rij? Check. Hilarische retro reclamebeelden, inclusief eighties fitnesspakjes en beenwarmers? Check. In tijden van boyfriend sneakers kan je maar beter voorbereid zijn, denken wij zo. Lees het allemaal in ‘The Ultimate Sneaker Book’, of doe het cadeau aan je hippe zus.

'Noorderzon', Patrick deWitt 

Frances en haar zoon Malcolm zijn even trendy en excentriek als rijk. De Upper East Side ligt aan de voeten van dit onafscheidelijke duo. Tot het faillissement om de hoek loert. Ze verdwijnen met de noorderzon en belanden in Parijs. DeWitt schrijft een boek vol bohemienpersonages en bizarre situaties.

5/

Rosbief van de bomma - Want oud is in, toch?

'Drie dingen over Elsie', Joanna Cannon 

Florence is 84 en ligt na een valpartij in haar flat te wachten op hulp. Dat geeft haar wat tijd om na te denken over de knappe nieuwe bewoner van de serviceflats. Want als zijn naam klopt, meent Florence te weten dat hij zestig jaar geleden gestorven is. En dan is haar gruwelijke geheim niet langer veilig. Drama op orthopedische schoenen, heerlijk!

'De vergeetclub', Tosca Niterink

Tosca’s moeder zit op de gesloten dementieafdeling. Mocht je je afvragen hoe ‘Absolutely Fabulous’ in het bejaardentehuis eruitziet? De dames smukken zich op, vechten om de beste zetel van de afdeling en stoefen over hun nageslacht. Wij trekken onze bommasloefen alvast aan en nestelen ons in de zetel met dit toppertje.

6/

Glühweintje, iemand? Want, ja, het mag heiss zijn!

'Codenaam Villanelle', Luke Jennings 

codenaam villanelle

Ook een sterke voorstander van een vrouwelijke James Bond die met een lekkere mannelijke brok uit de branding komt gewandeld? Schaf je dan deze razendspannende roman aan. ‘Villanelle’ is een getalenteerde en psychopathische huurmoordenaar met een onstilbare honger naar luxe. Als ze na een opdracht lijnrecht tegenover geheimagente Eva komt te staan, kan het internationale kat-en-euh … katspel beginnen. Miauwkes!

'De baas', Vi Keeland 

Reese belt een vriendin: haar blind date is een verschrikking, ze wil een noodgeval veinzen. Een knappe man die voorbijwandelt, moet er om lachen. Even later staat hij met zijn plus one aan haar tafel en doet alsof hij haar neef is. Gered. Enkele weken later krijgt Reese een nieuwe job … en een nieuwe baas. Inderdaad, de hotte ‘neef’. Voor lezers die wel te vinden zijn voor stomende meetings, pikante mails en een ritje in het kopieerkot.

7/

Chocomelkske? Onze guilty pleasure, kwestie van de feestdis beter te verteren.

'Mijn stoere garage', Van Halewyck

mijn stoere garage

De minimensjes op het feest entertainen is dit jaar poepsimpel: zet wat grote kartonnen dozen klaar en pak ‘Mijn stoere garage’ in. Een handleiding om van een kartonnen doos een garage te maken, met bijhorende stickers om de garage te pimpen. En ja, in dezelfde reeks zijn er ook een keuken, poppenhuis en raket beschikbaar. Hoor je het al? De stilte?

'Insta Grammar Love', Irene Schampaert 

insta grammar love

De serie ‘Insta Grammar’ verenigt het mooiste uit alle hoeken van Instagram. Wij vielen als een blok voor het vertederende en romantische ‘Love’. Andere thema’s binnen de reeks die ons ook kunnen bekoren? ‘Cute’, ‘On the road’ en euh … Oké, we geven het gewoon toe: ‘Unicorns’.