Waarom Black Friday eigenlijk een zwarte vrijdag is

Gepubliceerd op 25 november 2021 door ELLE België
Waarom Black Friday eigenlijk een zwarte vrijdag isImaxtree

Amerikaanse - commerciële - hoogdagen hebben nogal de neiging om het ruime sop te kiezen en over te steken naar de Oude Wereld. Nu Halloween stilaan ingeburgerd raakt in ons land, krijgt ook Black Friday steeds meer voet aan wal. Maar wat houdt dit fenomeen nu eigenlijk exact in?

Wanneer valt Black Friday?

Black Friday vindt ieder jaar plaats op de dag na Thanksgiving, de vierde vrijdag van de maand november dus. Traditonieel start in de Verenigde Staten op die dag het koopjesseizoen voor Kerstmis, wat het de drukste winkeldag van het jaar maakt. Heel wat mensen - of toch wie niet in een winkel werkt - maken de brug na Thanksgiving, waardoor ze extra veel tijd hebben om te shoppen en geld te spenderen. En daar spelen winkeliers en grote ketens op in door hun klanten met grote promoties en kortingsdeals naar hun filialen te lokken.

black friday
Shutterstock

Waarom is het een zwarte dag?

Er zijn verschillende verklaringen waarom deze dag Black Friday wordt genoemd. Volgens sommige bronnen werd de term voor het eerst gebruikt begin de jaren zestig, en verwees het naar de drukte in de winkelstraten. Vandaag is dit zelfs zo geëscaleerd dat klanten voor de deur van grote ketens kamperen om zich van een plaatsje vooraan de rij te verzekeren en goede koopjes te kunnen doen. Geregeld breekt er ook collectieve hysterie uit tussen de winkelrekken, wat in het verleden al leidde tot verschillende doden.

Anderen beweren dan weer dat Black Friday refereert aan de uitdrukking 'in het rood staan', voor heel wat winkeliers is het namelijk de dag waarop ze van verlies (in het rood) naar winst gaan (in het zwart).

BLACK FRIDAY
Shutterstock

Wat is Cyber Monday?

Aangezien online shops ook willen uitpakken met interessante deals, bestaat nu Cyber Monday, die de maandag na Black Friday plaatsvindt. De term werd in 2005 bedacht door enkele marketeers om ook op die dag klanten aan te zetten geld uit te geven, maar dan op webshops in plaats van fysieke winkels. Al worden ondertussen ook op Black Friday al heel wat kortingen gegeven in online winkels.

black friday, shopping, cadeau, geschenk
Shutterstock

LEES OOK: vijf handige tips om volledig voorbereid te zijn op Black Friday