Vergeet hygge, deze Japanse traditie is de nieuwe way of life

Gepubliceerd op 17 oktober 2018 door Maxine Detaellenaere
Vergeet hygge, deze Japanse traditie is de nieuwe way of life

Heb jij je ikigai al gevonden?

De laatste jaren worden we overspoeld met exotische manieren die ons zouden helpen om ons hectische leven in goede banen te leiden. Zo is het Deense hygge a.k.a gezelligheid ondertussen al helemaal ingeburgerd in onze contreien. Maar niet alleen in het Hoge Noorden, ook in het Verre Oosten hebben ze een talent voor le savoir vivre. In Japan welteverstaan, het land van de rijzende zon waar de mensen zo gezond en gelukkig leven dat heel wat Japanners vlotjes de kaap van 100 jaar halen. Hun geheim? Ze leven volgens ikigai, waarbij 'iki' staat voor 'leven' en 'gai' voor 'doel'. Vrij vertaald betekent dit begrip 'de zin van het leven'; eens je weet wat jouw doel hier op deze wereld is, zul je weten hoe je gelukkig kan leven. Maar hoe ontdek je nu wat jouw persoonlijke ikigai is? Ikigai vind je waar het antwoord op vier verschillende vragen samenkomt:

1. Wat doe je graag?

Herinner je je waar je als kind of jongere helemaal in opging? Of heb je nu hobby's die je de tijd helemaal doen vergeten? Schrijf op wat je in een flow brengt, waardoor je helemaal gelukkig wordt.

2. Waar ben je goed in?

Wat waren je beste vakken op school? Of welke vaardigheden heb je in het werkleven geleerd waarvan je weet dat je er sterk in bent? Wat zijn je talenten? Waarvoor prijst men jou?

3. Waar kan je voor betaald worden?

Natuurlijk moet je ook kunnen voorzien in je levensonderhoud. Maar je jobkeuze hoeft zich helemaal niet te beperken tot de klassieke paden, er zijn vandaag mensen die als beroep chocolade proeven, glijbanen uittesten en ga zo maar door.

4. Wat heeft de wereld nodig?

Deze laatste stap durft er vaak bij in te schieten. Toch maakt enkel materialistisch succes volgens deze Japanse levenswijze je niet compleet gelukkig. Let er dan ook op dat je met je job iets teruggeeft aan de wereld. Dat hoeft niet wereldschokkend te zijn, als je je energie en geluk haalt uit het ontwerpen van hondenoutfits en je maakt daarmee je klanten gelukkig, dan is dat ook ikigai.

ikigai, japan, levensstijl, levenswijze, new age

Ben je helemaal in de ban van Japan? Lees dan ook '10 Japanse ingrediënten die je in je keuken moet hebben' en 'Fushion interieurs: Zweden meets Japan'.