Film Fest Gent: ELLE tipt deze 5 filmpareltjes

Gepubliceerd op 10 oktober 2018 door Maxine Detaellenaere
Film Fest Gent: ELLE tipt deze 5 filmpareltjes

Het grootste filmfestival van België is weer uit de startblokken geschoten en ook dit jaar barst het aanbod van de filmische toppers.

De ELLE-redactie ploos de catalogus van Film Fest Gent uit en ontdekte deze interessante, verrassende en ontroerende films en documentaires:

1/

Girl

De eerste langspeelfilm van Lukas Dhont verzilverde op het filmfestival van Cannes zomaar eventjes de Camera d'Or voor beste debuut én de Queer Palm. De prent vertelt het waargebeurde verhaal van de vijftienjarige Lara die ervan droomt om een prima ballerina te worden, maar tegelijk gevangen zit in een jongenslichaam. De tedere en genuanceerde manier waarop dit in beeld wordt gebracht en de knappe acteerprestatie van hoofdrolspeler Victor Polster, maken van deze film een absolute aanrader.

2/

McQueen

Alexander McQueens onverwachte zelfmoord in 2010 veroorzaakte een schokgolf in de modewereld. De Brit werd dan ook geroemd als een van de meest getalenteerde en originele ontwerpers van zijn tijd. In 'McQueen' gaan documentairemakers Ian Bonhôte en Peter Ettedgui op zoek naar de man achter de mythe. Deze aangrijpende documentaire geeft een inzicht in zijn leven aan de hand van zijn collecties en door openhartige gesprekken met vrienden en familie van de getormenteerde designer.

3/

Shoplifters

Dit filmisch juweeltje van regisseur Hirokazu Kore-eda geeft een inkijk in het leven van een hechte Japanse familie die in erbarmelijke omstandigheden probeert rond te komen, waardoor het hele gezin - van jong tot oud - geleerd wordt om te stelen. Wanneer vader Osamu tijdens het shopliften een dakloos, mishandeld meisje ontdekt, besluit hij haar mee naar huis te nemen en ondanks hun povere financiële situatie wordt het meisje al snel deel van het gezin.

4/

Westwood: Punk, Icon, Activist

Mode-icoon Vivienne Westwood rebels noemen is een understatement van jewelste. De kwieke zeventiger staat bekend om haar provocerende creaties maar ook om haar activisme haar tegendraadse karakter. Deze documentaire schetst een fascinerend beeld van deze eigenzinnige maar uiterst boeiende persoonlijkheid.

5/

The kindergarten teacher

Een veertigjarige kleuterjuf is zo uitgeblust als maar kan zijn. Maar dan ontdekt ze dat een van haar leerlingen een uitzonderlijke gave heeft voor poëzie. Haar bewondering voor de jongen slaat om in een obsessie en ze komt in aanvaring met de ouders die willen dat hun kind een zo normaal mogelijk leven leidt. Hoofdrolspeelster Maggie Gyllenhaal zet in deze opmerkelijke film een van de beste prestaties uit haar carrière neer.

Je vindt meer informatie en de volledige programmatie op filmfestival.be.