Deze 5 modetentoonstellingen zijn een must

Gepubliceerd op 28 september 2018 door Maxine Detaellenaere
Deze 5 modetentoonstellingen zijn een must

Nu de herfst is aangebroken en de dagen donkerder, kouder en grijzer worden is een bezoekje aan een interessante expo een ideale uitstap.

Deze vijf tentoonstellingen zijn zeker een bezoekje waard:

1/

Backstage/Frontstage

Altijd al benieuwd geweest naar hoe het eraan toegaat achter de schermen van een modeshow? Aan de hand van de backstagebeelden van de Limburgse fotografe Marleen Daniëls kan je een kijkje nemen in deze creatieve hub vol modellen, stilisten, visagisten en ontwerpers. De foto's dateren uit de periode voor social media, van 1988 tot 2008, toen shows enkel voor een beperkt publiek toegankelijk waren. Aan de hand van video, fotografie en silhouetten van toonaangevende ontwerpers en modehuizen zoals Dries Van Noten, Yohji Yamamoto, Dior, John Galliano word je de backstage binnengeleid.

tentoonstelling, expo, modeshow, catwalk, modemuseum hasselt
© Modemuseum Hasselt
Waar?
Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11
3500 Hasselt
Wanneer?
22/09/2018 - 17/03/2019

2/

Haute Dentelle

Denk je bij het woord kant aan de collectie zakdoeken van je Brugse groottante Godelieve? Think again, want kant is ook nu nog belangrijk in de modewereld. Deze tentoonstelling werpt een nieuw licht op de hedendaagse toepassingen ervan en toont  hoe kant vandaag wordt gebruikt door modeontwerpers. De expo demonstreert dit met topstukken uit dertien modehuizen waaronder Chanel, Christian Dior, Iris van Herpen...

Waar?
City of Lace and Fashion
135 Quai du Commerce
62100 Calais
Frankrijk

Wanneer?
9/06/2018 - 6/01/2019

Meer info?
cite-dentelle.be

3/

Yves Saint Laurent: Dreams of the Orient

In deze thematische expo worden vijftig haute couture ontwerpen tentoongesteld die geïnspireerd zijn door India, China en Japan. Deze stukken uit de museumcollectie worden aangevuld met Aziatische kunstwerken geleend van het Nationaal Museum voor Aziatische kunst en van privé-verzamelaars.

tentoonstelling, expo, mode, parijs, yves saint laurent
© Museum Yves Saint Laurent

Waar?
Musée Yves Saint Laurent Paris
5 avenue Marceau
75116 Paris - France

Wanneer?
2/10/2018 - 27/01/2019

Meer info?
museeyslparis.com

4/

Pink: the History of a Punk, Pretty, Powerful Color

De kleur roze blijft fascineren. Niet alleen is het de lievelingskleur van heel wat mensen, ook de modewereld dweept al seizoenenlang met deze opmerkelijke kleur. In deze expo onderzoekt men de kleur en de symboliek ervan in culturen wereldwijd, zowel in het Westen als in India, Afrika, Mexico en Japan. 'Pink: the History of a Punk, Pretty, Powerful Color' wil populaire misconcepties corrigeren en ons ertoe aanzetten om clichés in vraag te stellen. Ter demonstratie stelt het museum 80 kledingstukken tentoon van ontwerpers zoals Elsa Schiaparelli, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Gucci, Moschino en Comme des Garçons.

Waar?
Fashion Institute of Technology
Seventh Avenue, 27 Street
New York City 10001-5992

Wanneer?
7/09/2018 - 5/01/2019

Meer info?
fitnyc.edu

5/

Soft? Tactile Dialogues”

Het Modemuseum Antwerpen presenteert werken uit de eigen collectie vervaardigd door Belgische textielkunstenaars uit de jaren zeventig en tachtig en laat deze in dialoog treden met hedendaagse artiesten die zichzelf op een onbegrensde manier uitdrukken in textiel.

Waar?
Maurice Verbaet Center
Mechelsesteenweg 64A
2018 Antwerpen

Wanneer?
28/09/2018 - 24/02/2019

Meer info?
momu.be