Zien: De 10 beste films van birthday girl Sophia Loren

Gepubliceerd op 20 september 2018 door Maxine Detaellenaere
Zien: De 10 beste films van birthday girl Sophia Loren

Filmicoon Sophia Loren, een van de grootste Italiaanse actrices aller tijden, blaast vandaag 84 kaarsjes uit.

De Romeinse schone scoorde haar eerste filmrolletje al op 16-jarige leeftijd in de film 'Quo Vadis', maar haar echte doorbraak kwam er toen ze begon samen te werken met de gerenommeerde Italiaanse regisseur Vittorio De Sica en samen met een andere legende uit de Italiaanse cinema, Marcello Mastroianni, op het grote doek te zien was in films zoals 'What a Woman' (La fortuna di essere donna) en 'Yesterday, Today and Tomorrow' (Ieri, oggi, domani).

De zwoele Loren stak de grote plas over naar Hollywood waar ze insloeg als een bom en tijdens de swinging sixties mocht ze zich dan ook tot de populairste actrices ter wereld rekenen. Maar La Loren bewees dat ze een pak meer was dan wulpse vormen met haar acteerprestatie in de aangrijpende film 'Two Women' (La Ciociara) en ze kreeg dan ook een Oscar voor haar rol als de moedige Cesira, die samen met haar dochtertje tijdens de tweede oorlog naar haar geboortedorp vlucht.

Vervolgens reeg de actrice de rollen aan elkaar in beroemde films met al even beroemde tegenspelers zoals 'Houseboat' met Cary Grant, 'Arabesque' met Gregory Peck en 'El Cid' met Charlton Heston.

Ter ere van haar verjaardag zetten we haar 10 beste films op een rijtje:

1/

Two Women (La ciociara)

Cesira (Sophia Loren) vlucht tijdens de tweede wereldoorlog naar haar geboortedorp in Italië, samen met haar dochter Rosetta. Tijdens de reis wordt ze verliefd op de jonge Michele, die wordt gevangen genomen door Duitse soldaten. Wanneer ze verder reizen worden moeder en dochter in een kerk verkracht door Marokkaanse soldaten en de traumatiserende ervaring veroorzaakt een breuk in de relatie tussen moeder en dochter.

2/

Yesterday, Today and Tomorrow (Ieri, oggi, domani)

In deze film speelt Sophia Loren drie rollen, deze van de arme Adelina uit Napels die getrouwd is met de werkloze Carmine, de sexy escorte Mara die het hoofd van Augusto, de zoon van een rijke industrieel, op hol brengt, en Anna, de meedogenloze vrouw van een rijke industrieel die op reis gaat met haar minnaar.

3/

Marriage Italian Style (Matrimonio all’Italiana)

De Italiaanse zakenman Domenico ontmoet de naïeve Filumena (Sophia Loren) in een Napolitaans bordeel. Hij blijft haar jarenlang bezoeken en laat haar uiteindelijk bij zich intrekken als zijn minares, onder het mom dat ze voor zijn oude moeder zal zorgen. Maar wanneer hij van plan is om een jongere, knappere vrouw te huwen, doet Filumena alsof ze op sterven ligt en vraagt ze als laatste wens om met hem te trouwen...

4/

El Cid

El Cid is een historisch drama dat zich afspeelt in de elfde eeuw en het verhaal vertelt van de Spaanse ridder Don Rodrigo die huwt met de oogverblindende Doña Ximena (Sophia Loren) en daarom gratie schenkt aan enkele Moren. Maar dit wordt aan het koninklijke hof beschouwd als verraad...

5/

Houseboat

Weduwnaar Tom heeft het moeilijk om een goede band te onderhouden met zijn drie kinderen na de dood van hun moeder. Hij neemt Cinzia (Sophia Loren) aan als kinderoppas, maar zij kent eigenlijk helemaal niets van huishoudelijke taken. Nadat haar onkunde initieel voor heel wat strubbelingen zorgt, begint er toch iets moois te bloeien tussen beiden.

6/

It started in Napels

De Amerikaanse advocaat Michael Hamilton reist naar Napels om de erfenis van zijn overleden broer te regelen. Hij ontdekt er dat zijn broer een negenjarig zoontje had, Nando, dat wordt opgevoed door zijn tante Lucia (Sophia Loren). Michael en Lucia ruziën over wie het hoederecht moet krijgen over Nando, maar al snel evolueert hun haat naar liefde...

7/

L’oro di Napoli (The Gold of Naples)

In deze film brengt regisseur Vittorio De Sica een ode aan zijn geliefde Napels door 6 verhalen te belichten waarin de inwoners van de stad te zien zijn, waaronder Sophia Loren die een ontrouwe pizzaverkoopster speelt die haar trouwring verliest.

8/
A Special Day (Una giornata particolare)

In deze film zien we hoe Antonietta (Sophia Loren) haar homoseksuele buurman Gabriele ontmoet en beter leert kennen. De hele film speelt zich af op 6 mei 1938, de dag dat Hitler Rome bezoekt en er een grote welkomstparade voor hem wordt georganiseerd.

9/

Arabesque

In deze spannende komedie komt de egyptoloog David Pollock terecht in het midden van een complot tegen een Oosters staatshoofd. Hij krijgt hierbij de hulp van de bloedmooie Yasmin (Sophia Loren) en geleidelijk aan valt hij voor haar.

 

Sunflower (I girasoli)

Tijdens de tweede wereldoorlog huwt Giovanna (Sophia Loren) met de knappe soldaat Antonio. Wanneer ze te horen krijgt dat hij is omgekomen aan het Russische front, weigert ze het slechte nieuws te geloven. Ze besluit hem te gaan zoeken en reist van Milaan naar het Russische stadje waar hij gestationeerd was. Daar vindt ze hem levend en wel terug, maar met een ander gezin...