Filmtip: Girl is dé film die je dit najaar niet mag missen

Geüpdatet op 17 september 2018 door Claire
Filmtip: Girl is dé film die je dit najaar niet mag missen

Als er één film is die dit najaar een trip naar de bioscoop waard is, dan is dat Girl. Dit Belgische langspeeldebuut van Lukas Dhont stal op het filmfestival van Cannes zowat elk hartje, en zal dat in de Belgische bioscopen vast ook doen.

“It's a man's world”, kreunde James Brown decennia geleden, en hoewel hij helaas nog altijd gelijk blijkt te hebben, is er één grote uitzondering: de balletwereld. Die is niet alleen bikkelhard maar ook nog eens voornamelijk vrouwelijk en laat dat net de wereld zijn waar Lara (Victor Polster) doorheen danst. Om er als 15-jarige tiener je plaats in te veroveren is sowieso geen sinecure, maar wat als je eigenlijk geboren bent als jongen en toch droomt van een carrière als ballerina? En je tegelijk een achterstand op de pointes wegwerkt terwijl je middenin de overgang van jongen naar meisje zit? “Je gaat toch niet opgeven, he?” moedigt een danslerares haar aan. Maar je moet het maar doen, zoveel balletjes tegelijk in de lucht houden.

De prachtige debuutfilm van Lukas Dhont ging tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes in première, kreeg er een staande ovatie en werd meteen bekroond met de caméra d'or voor beste debuut én de prijs voor beste acteerprestatie voor Polster, die door zijn drukke studie aan de Antwerpse Koninklijke balletschool zijn prijs niet zelf kon ontvangen. Niet te missen, deze parel.

 

 

Girl is de openingsfilm op het Film Fest Gent. Daarna is hij vanaf 17 oktober te zien in de bioscoop.