Michael Caine blikt in My Generation terug op zijn swinging sixties

Gepubliceerd op 5 september 2018 door Claire
Michael Caine blikt in My Generation terug op zijn swinging sixties© Duffy Archive

Acteur Michael Caine - de originele Alfie - maakte de jaren zestig in Londen mee vanop de eerste rij. En dankzij zijn nieuwe documentaire over die boeiende tijd krijgen wij ook frontrow seats!

Voor zij die nog nooit van Sir Michael Caine, gentleman extraordinaire, hebben gehoord, is er goed nieuws: er vallen nog zoveel leuke films te ontdekken waarin de Britse ster – intussen al 85! – het beste van zichzelf geeft. Zo kruipt hij in 1966, lang voor Jude Law het hartje van Sienna Miller – en tal van andere dames – deed overslaan, als eerste acteur in de rol van de vlotte Londense Alfie, die met een glaasje bubbels in de hand de ene na de andere socialite in bed praat. The Italian Job volgt, net zoals Get Carter, en hij krijgt zelfs een oscar voor beste bijrol in Woody Allens Hannah and her sisters. Na een wat stillere periode kent hij een comeback in de jaren 90 met The Cider House Rules, waarna hij regelmatig wordt opgetrommeld door regisseur Christopher Nolan: “Ik ben zijn geluksbrenger”, zei Caine over hun samenwerking. “Of misschien is hij de mijne?” Zo speelde hij Alfred, Batmans butler, in The Dark Night trilogie, en draafde hij ook op in The Prestige, Inception en Interstellar.

Maar ook voor wie Caine al lang kent, hebben we iets leuks in petto, want in de documentaire My Generation brengt hij als producer, verteller én hoofdpersonage de swinging Sixties weer tot leven. “Mijn generatie wilde een nieuwe start”, stelt hij in dat sappige cockney accent van hem, waarna hij ons meeneemt naar een nieuwe wereld waarin The Beatles en The Stones de soundtrack verzorgden, rokjes alsmaar korter, outfits steeds kleurrijker en modellen zoals Twiggy plots heel mondig werden.

 

Michael Caine My Generation documentaire

 

Dat My Generation minstens evenveel aandacht besteed aan de vrouwelijke stem uit de jaren zestig is niet toevallig: als co-producer stond Caine erop. “Ik ben een overtuigde feminist. Een reporter vroeg mijn vrouw ooit waarom ze voor me gevallen was en ze zei: “de manier waarop hij zijn moeder behandelde.” Ik heb vrouwen altijd al enorm gerespecteerd, pas later heb ik ontdekt dat ik daarom een feminist ben.” Ook over zijn samenwerking met Allen sprak hij zich onlangs uit. “Ik vind het moeilijk om dat hele verhaal (over de beschuldigingen van zijn dochter dat hij haar misbruikt zou hebben, nvdr.) te bevatten, want ik had Woody graag en ik vond het een fijne samenwerking. Ik heb hem zelfs voorgesteld aan Mia Farrow! Ik heb geen spijt van die film, maar ik zou nu niet meer met hem werken, nee.” Michael Caine, een échte gentle-ladies-man!

My generation, vanaf 12 september in de bioscoop