10 sportlabels die duurzaam en mooi zijn

Gepubliceerd op 14 juni 2018 door Maxine Detaellenaere
10 sportlabels die duurzaam en mooi zijn

Kies je liever voor ecologisch en ethisch verantwoorde kledij, ook bij het sporten?

Deze tien duurzame merkjes houden rekening met mens en milieu, zo kan je met een dubbel goed gevoel naar de spinning- of yogales.

1/

Pure by luce

Yoga- en sportkledij gemaakt van duurzame, Europese materialen en genaaid in ethisch verantwoorde fabrieken in Portugal, dat vind je bij het Belgische Pure by Luce. De prints voor hun huidige collectie zijn gebaseerd op het exotische Zuid-Afrika.

Meer info? purebyluce.com

https://instagram.com/p/BiPTPyjncEd/?taken-by=purebyluce

2/

Elle Evans

Dit Australische merkje gebruikt post-consumer afval om wel heel erg mooie active wear en zwemkledij te maken. De productieketen houdt men zo transparant mogelijk: oude kledij wordt verwerkt tot Econyl en de kleren worden pas vervaardigd wanneer iemand iets bestelt, zodat er geen productieoverschotten zijn. De naaister van dienst krijgt bovendien een goed loon, regelmatige theepauzes en mag naar hartelust met Louis, de kat des huizes, spelen. Een merk naar ons hart.

Meer info? elleevansswimwear.com.au

3/

Ognx yoga

Dit Duitse sportlabel werd opgericht in het hippe Berlijn in 2012. Ognx yoga kiest ervoor om enkel met biologisch katoen te werken en houdt zich ver weg van kinderarbeid en de uitputting van grondstoffen.

Meer info? ognx.com

https://instagram.com/p/BhLzDXojiB7/?taken-by=ognxyoga

4/

Vyayama

Vyayama, de naam van dit sustainable merk, komt van het Sanskriet en betekent niet alleen 'bewegen' maar ook 'het temmen de innerlijke adem', en staat voor bewegingen die het lichaam stabiliseren en versterken. Alle sportkledij is gemaakt van Tencel®, vervaardigd in Europa van duurzame eucalyptus.

Meer info? vyayama.com

5/

Pepper and Mayne

Dit Britse merk- dat vooral focust op sportkledij voor (bijna) prima ballerina's - houdt zijn productieketen zo transparant mogelijk en draagt ethische handel en duurzame materialen hoog in het vaandel. Bovendien zijn alle items vervaardigd in Europese en Nepalese fabrieken die goedgekeurd zijn door eco-labels.

Meer info? pepperandmayne.com

https://instagram.com/p/Bi30mDmgIZD/?taken-by=pepperandmayne

6/

Starseeds

De breinen achter Starseeds kwamen op het idee om een duurzaam sportmerk op te richten na een reis in Azië. Toen ze geconfronteerd werden met de soms erbarmelijke levensomstandigheden van de locals, besloten ze een ecologisch verantwoord label op te richten met kledij vervaardigd in Oost-Europa en Portugal. Bovendien gebruikt men biologisch katoen, bamboe, ramie en gerecycleerde stoffen om de active wear te maken.

Meer info? starseeds.eco

7/

Teeki

Bij Teeki is alle kledij vervaardigd uit stoffen bestaande uit gerecycleerde waterflessen die met de hand aan elkaar zijn genaaid. Bovendien wordt alles in de Verenigde Staten geproduceerd. Het Californische merk heeft een ruim aanbod aan ecologisch verantwoorde leggings, sportbeha's en tops in opvallende prints.

Meer info? Teeki.com

https://instagram.com/p/Bj5PJvugl27/?taken-by=teekigram

8/

Satva

Athleisure en work-out kledij die duurzaam en ethisch verantwoord is en er ook nog eens superleuk uitziet, daarvoor moet je bij het New Yorkse Satva zijn. Hun leggings en superzachte t-shirts zijn ideaal om in te lopen, aan yoga te doen of te hiken.

Meer info? Satvaliving.com

9/

H&M Conscious Sport

Ook H&M maakt - gedeeltelijk - de overstap naar duurzame kledij met hun Conscious-collectie, waar ook sportswear deel van uitmaakt. De collectie is gemaakt van gerecycleerd polyester en elastaan. De collectie bestaat uit  leggings, sport bh’s, hoodies en sporttopjes.

Meer info? hm.com

10/

Adidas

Sporticoon Adidas gaat de duurzame toer op in hun nieuwe samenwerking met Parley, een organisatie die plastic vervuiling van de oceanen in de kijker zet. Het resultaat is de UltraBOOST, een ecologische hardloopschoen gemaakt uit gemiddeld 11 gerecycleerde plastic flessen uit de oceaan.

Meer info? adidas.be/ultraboost