20 jaar SATC: De 10 meest empowering momenten

Gepubliceerd op 6 juni 2018 door Maxine Detaellenaere
20 jaar SATC: De 10 meest empowering momenten

Sex and the City blaast 20 kaarsjes uit en dat vieren we met de 10 meest controversiële scènes uit de hitreeks.

Vandaag is het exact 20 jaar geleden dat de allereerste aflevering van HBO-serie Sex and the City op het kleine scherm verscheen. De reeks sloeg in als een bom en ontpopte zich al snel tot een ware cultserie. Sex and the City was baanbrekend omdat ze - toen nog - gevoelige onderwerpen zoals vrouwelijk genot, carrièrevrouwen of abortus bespreekbaar maakte en de klassieke rolpatronen doorbrak. Sommige uitspraken mogen twintig jaar later nogal onfortuinlijk blijken - daarvoor is er nu woke Charlotte - toch blijven we de serie relevant vinden. Onder het glanzende glamourlaagje van fenomenale outfits - met ditto schoenen - en glitzy feestjes zien we namelijk vier sterke vrouwen met erg messy relaties - en daardoor ook erg herkenbare problemen - die ons soelaas bieden wanneer we het zelf even allemaal niet meer weten, maar die ons er ook aan herinneren om sterk in onze Manolo's - of Zara's bij gebrek aan Carrie's bankrekening - te staan. Daarom belichten we ter ere van deze verjaardag de 10 meest empowering momenten uit de serie.

1/

Miranda vraagt Steve ten huwelijk

We kennen allemaal het klassieke plaatje wanneer we het woord 'huwelijksaanzoek' horen: de man zit op één knie en vraagt de vrouw ten huwelijk, waarop ze in tranen uitbarst en volmondig ja zegt, terwijl ze de genoemde tranen hysterisch probeert weg te wapperen. Maar we kennen ook allemaal Miranda Hobbes' no nonsense attitude, dus was het niet erg verbazingwekkend dat ze spontaan en 'over three dollar beers' Steve ten huwelijk vraagt. En waarom ook niet? Niet iedereen wordt gelukkig van een romcomrelatie.

2/

Samantha datet de veel jongere Smith

Oudere mannen die kiezen voor een groen blaadje, het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar zelfs vandaag nog worden heel wat vrouwen met een jongere partner scheef bekeken of vinden veel mensen het op z'n minst gezegd opmerkelijk. Samantha lapt - naar goede gewoonte - culturele conventies aan haar laars en denkt er zelfs niet bij na wanneer ze haar zinnen zet op de knappe en veel jongere barman Jerry Jerrod - a.k.a Smith. En we geven haar zeker geen ongelijk, remember zijn stomende Absolut Vodka-reclame?

20 jaar SATC: De 10 meest empowering momenten - 1

3/

Miranda overweegt abortus

Eén van de redenen waarom Sex and the City zo baanbrekend was, is omdat de serie er niet voor terugdeinsde om gevoelige thema's te normaliseren en bespreekbaar te maken. Ook abortus komt ter sprake wanneer Miranda onverwacht zwanger raakt van ex-lief Steve. Waar Carrie en Samantha in deze aflevering vertellen over hun abortussen, beslist Miranda uiteindelijk om haar baby te houden. Zo worden beide opties - en de keuze die vrouwen daarin hebben - belicht zonder een oordeel te vellen.

 

4/

Samantha en de 'nekmassagetoestel'

Vrouwelijk genot was zeker in 1998 nog een hush hush onderwerp, zeker wanneer het ging over masturbatie en bijbehorende seksspeeltjes. In de welgekende scène waar Samantha haar vibrator wil terugbrengen omdat hij haar niet tot een hoogtepunt brengt, krijgt ze dan ook van de mannelijke verkoper te horen dat het geen vibrator maar een 'nekmassagetoestel' is. Uiteraard laat ze zich niet uit haar lood slaan, meer nog, ze ontpopt zich tot vibratorexperte van dienst en helpt de aanwezige vrouwen bij de keuze van hun seksspeeltje.

5/

Carrie’s recht op designerschoenen

Op een geboortefeestje steelt iemand Carrie's peperdure Manolo's en wanneer Carrie dat vertelt aan de gastvrouw, veroordeelt ze haar omdat ze zoveel geld uitgeeft aan schoenen. Hoewel ze eerst niet goed weet wat gezegd, staat Carrie uiteindelijk op haar strepen, denkend aan alle keren dat ze huwelijks- of geboortecadeautjes moest kopen voor haar gesettelde vriendinnen. Ze laat de gastvrouw in kwestie fijntjes weten dat ze huwt met zichzelf en dat haar cadeaulijst te vinden is bij Manolo Blahnik.

6/

Charlotte beslist een huismoeder te worden

Iedereen heeft het recht om te beslissen wat ze wil doen met haar leven, of dat nu een leven met of zonder kinderen en met of zonder carrière is. Charlotte laat zich dan ook niet van de wijs brengen wanneer Miranda vindt dat ze haar job niet moet opgeven puur omdat ze getrouwd is en aan een gezin wil beginnen. "I choose my choice", aldus de brunette.

7/

7 Miranda weigert zich te schamen voor haar vibrator

Magda, Miranda's oerconservatieve huishoudster, verruilt bij het schoonmaken Miranda's vibrator voor een Mariabeeldje, tot groot ongenoegen van Miranda zelf. Wanneer ze Magda erop aanspreekt verklaart ze dat "geen enkele man haar zal willen als dat naast haar bed ligt". Miranda laat zich echter niet in een hoek dringen en stelt dat ze moet stoppen haar te veroordelen omdat ze geen 'typische' vrouw is die thee drinkt en taarten bakt. Magda begrijpt de hint, al kan ze het toch niet laten om Miranda's condooms elegant te schikken op een presenteerbordje. Magda, you've got to love her...

20 jaar SATC: De 10 meest empowering momenten - 2

 

8/

8 Samantha neemt haar pruik af op een borstkankerbenefiet

Wanneer Samantha spreekt op een benefiet voor borstkanker - waarvoor ze zelf in behandeling is en waardoor ze haar haren verliest - krijgt ze het zo warm door de opvliegers dat ze spontaan haar pruik afzet. Haar moedige gebaar creëert een erg mooi en empowering moment en heel wat andere vrouwen in de zaal besluiten haar te volgen en zich te tonen zoals ze zijn, zonder pruik.

 

9/

9 Miranda over meer verdienen dan je partner

Als advocate met een bloeiende carrière - waar ze erg hard voor werkt - weigert Miranda zich te verontschuldigen voor haar financieel succes, ook wanneer dit inhoudt dat ze meer verdient dan haar partner. #damnstraight

20 jaar SATC: De 10 meest empowering momenten - 3

10/

Samantha kiest voor zichzelf

Dit laatste moment komt niet uit de serie, maar is zo krachtig dat we het zeker wilden opnemen in de lijst. Wanneer Samantha beseft dat ze haar doelen en haar leven aan de kant zet voor haar lief Smith en de relatie haar niet meer gelukkig maakt, beslist ze om voor zichzelf te kiezen, met de gevleugelde woorden "I love you, but I love me more".