Filmtip: op het tipje van je stoel tijdens Hereditary

Geüpdatet op 4 juni 2018 door Claire
Filmtip: op het tipje van je stoel tijdens Hereditary

Sommige vrouwen erven een garderobe vol designerstuks en een kast van een villa, Annie moet het in Hereditary met een veel minder leuk nalatenschap doen als haar moeder sterft. Al levert dat wel een pracht van een horrorfilm op.

Als haar moeder sterft, stort kunstenaar Annie Graham (Toni Colette) zich met nog meer passie op de miniatuurhuizen die ze bouwt in haar atelier in het gigantische, krakende huis in het bos waar ze woont met man Steve, zoon Peter en (nogal aparte) dochter Charlie. Als je nog niet wist voor welk genre je een bioscoopticketje gekocht had, dan weet je het nu: geen enkele vrolijke film speelt zich af in een kast van een huis met een enge zolder.

Wat initieel een verhaal lijkt over hoe je als gezin omgaat met verdriet – zo gaat Annie in therapie om haar verwrongen relatie met haar psychologisch getormenteerde moeder een plaats te geven en vraagt Charlie zich af wie er voor haar zal zorgen nu oma dood is – gaat Hereditary al snel een heel andere richting uit nadat Annie Peter dwingt om zijn jongere zus mee te nemen naar een feestje, waar iets gruwelijks gebeurt. Meer verklappen we niet, behalve dan dat deze stijlvol gemaakte, intelligente horrorfilm niets minder dan angstaanjagend is. En dat je misschien iets minder zelfmedelijden krijgt over dat peerfiguur of die te hoge stem die je van je moeder hebt geërfd: je zal zien dat je het véél erger had kunnen treffen.

 

Vanaf 27 juni in de bioscoop.