Waarom je nooit een scrub na een peeling mag gebruiken

Gepubliceerd op 15 mei 2018 door Laure Vandendaele
Waarom je nooit een scrub na een peeling mag gebruiken

Namasté, de nieuwe skincare-lijn van Rituals, is helemaal natuurlijk, bijna volledig vegan, en telt niet minder dan 31 producten. Ambassadrice is de 42-jarige Abigail James, een celebrity facialist uit Londen die er zelf ook stralend uitziet. Zij ondersteunt het merk zowel on- als offline met haar knowhow en holistische aanpak, en verklapte ons alvast wat handige tips en beauty secrets.

abigail james rituals
celebrity facialist Abigail James
Wat vind je zelf van de Namasté skincare-lijn?

"Ik ben in de wolken. De lijn is niet alleen natuurlijk, maar ook ontzettend uitgebreid. Het is fantastisch dat ze die smeuïge texturen hebben kunnen ontwikkelen zonder siliconen toe te voegen. Bovendien is de geur heel aangenaam: het ruikt niet naar overdreven hard naar aromatherapie, wat bij andere natuurlijke merken vaak het geval is."

Je vertelde net dat een goede reiniger onmisbaar s, maar hoe kies je de beste variant uit voor jouw huid?

"Ik denk dat een balsemtextuur, zoals de cleansing balm, en een zachte mousse, zoals de light & gentle cleansing foam, voor zowat elk huidtype geschikt zijn. Heb je een vette, onzuivere huid, dan blijf je beter weg van een melktextuur, terwijl een gevoelige huid beter niet voor een gel kiest."

En hoe zit het met de double-cleanse hype? Is twee keer reinigen nu écht beter?

"Het moét zeker niet. 's Avonds voor het slapengaan, als je make-up draagt en in de stad woont, kan het zeker nuttig zijn om je huid dubbel te reinigen. Ik combineer zo'n dubbele reiniging trouwens graag met een washandje of doekje, gedrenkt in warm water. Maar 's ochtends is het nooit nodig. In plaats van twee keer reinigen, vind ik het belangrijker om twee soorten verschillende soorten reiniger in huis te hebben - zoals een olie, melk of balm  en een zachte wasgel - om soepel te kunnen inspelen op wat de huid nodig heeft. Die heeft elk seizoen immers andere behoeften, maar voelt ook onze tijdens de maandelijkse cyclus vaak anders aan. Op bepaalde momenten heb je nood aan een diepe reiniging, en dan kies je voor een gel, terwijl een balm perfect is voor een zachte behandeling."

LEES OOK: in deze Belgische webshops shop je vegan cosmetica

In het gamma zit een scrub en een peelingmasker. Mogen we een scrub van jou dan nog gebruiken? Er zijn steeds meer tegenstanders van die korrelige formule.

"Een korrelige scrub zou kleine krasjes maken in de huid. Daar valt iets  voor te zeggen. Toch is het af en toe nuttig om te scrubben, om het opstapelen van dode huidcellen tegen te gaan. Al zijn scrubs zeker niet voor elk huidtype geschikt: heb je een gevoelige huid, dan moet je er niet aan beginnen. Ik hou van peelings op basis van fruitzuren. AHA's zijn volgens mij de grootste game changers in beautyland in jaren.
Nu stappen veel mensen over van een scrub naar een peeling, maar hun werking is eigenlijk verschillend: een peeling gaat dieper in de huid de cellen losmaken, terwijl scrubs meer op de oppervlakte werken. Eigenlijk blijft het dus interessant om ze allebei te gebruiken: eerst een scrub, dan de peeling. Want nadat een scrub de dode huidcellen heeft weggehaald, kan een peeling beter zijn werk doen. Die volgorde mag je trouwens nooit omkeren! Een scrub na een peeling is veel te agressief voor de huid."

Een greep uit het gamma:

rituals.com