Must see: deze vijf films bereiden je voor op de Oscars

Geüpdatet op 15 november 2019 door Claire
Must see: deze vijf films bereiden je voor op de Oscars© Jason Merritt / Getty Images

Zondag is het zover: dan worden de jaarlijkse oscars uitgereikt. Dat betekent kleffe koppelmomentjes op de rode loper, prachtige jurken to die for en de grootste fashion fails van het jaar. Je zou bijna vergeten dat de Academy Awards eigenlijk draaien om films en niet om outfits. Maar met deze throwback top 5 van films van de genomineerden kom je zo in de juiste sfeer. Zet die emmer popcorn maar klaar!

Op zondag 4 maart vindt de 90e editie van de Academy Awards plaats. En deze oscaruitreiking belooft alvast spectaculair te worden in de nasleep van de #Metoo beweging en na de #Sowhite kritiek op de vorige editie. En omdat er heel wat prachtfilms genomineerd zijn, natuurlijk, met maar liefst 9 titels die kans maken om het beeldje voor Best Motion Picture in de wacht te slepen.

Als opwarmertje voor de uitreiking - die je trouwens live kan volgen via Telenet Play More - kozen wij onze  favoriete voorlopers van 5 films die dit jaar kans maken om de prijs voor Beste Film in de wacht te slepen. Van jeugdsentiment tot een zwart-witte indie prent: dankzij deze films wisten wij jaren geleden al wat deze vijf genomineerden voor Beste Film in hun mars hadden.

 

1/ Frances Ha, voorloper van Lady Bird

 

Must see: deze vijf films bereiden je voor op de Oscars - 1

 

Greta Gerwig zorgde met Lady Bird voor een topfavoriet van formaat: de coming-of-agefilm met Soairse Ronan in de hoofdrol - én met Thimothée Chalamet - is hartverwarmend zonder melig te zijn, grappig, oprecht en vooral heel herkenbaar. Al was onze jeugd veel minder zonnig dan die van Christine McPherson oftwel Lady Bird.

Aangezien dit Gerwigs regiedebuut is, kunnen we moeilijk een vorige prent van haar nomineren. Dus hoewel we met onze eerste keuze Frances Ha al meteen valsspelen - Greta schreef wel mee aan het scenario en nam ook de hoofdrol voor haar rekening, maar het was haar partner Noah Baumbach die regisseerde - is deze film te mooi om hier niet in op te nemen. Hij speelt zich af in New York en is volledig in zwart-wit gedraaid. Frances is een ietwat klungelige danseres met onrealistische verwachtingen over een professionele carrière. Ze drentelt doorheen haar leven, moddert vooral maar wat aan en is jaloers op haar vrienden die wél aan hun toekomst bouwen. Maar ze is ook zo heerlijk optimistisch en oprecht en de film zit zò vol leven, dat je gegarandeerd met een glimlach naar de aftiteling zit te kijken.

 

1/

 

2/ Boogie Nights, voorloper van Phantom Thread

 

Must see: deze vijf films bereiden je voor op de Oscars - 2

 

Paul Thomas Anderson heeft met Phantom Thread niet alleen een betoverend portret gemaakt over een kleermaker in het Londen van de jaren 50, hij zal waarschijnlijk ook de laatste regisseur zijn die met Daniel Day Lewis kon samenwerken, want de acteur heeft zijn 'pensioen' aangekondigd.

Boogie Nights, de film waarmee Anderson meer dan 20 jaar geleden doorbrak, speelt zich af in een heel andere wereld: de porno industrie in het zonnige Californië eind jaren 70. Disco was nog helemaal hip, condooms waren nergens te bespeuren want seks want toen nog veilig (dachten ze) en de jonge Dirk Diggler is de grote belofte van de 'exotische film'. Het leven is één groot feest, en Dirk heeft succes op én naast de set, tot hij zichzelf een beetje verliest en het pijnlijk duidelijk wordt dat ook in Californië de zon niet altijd schijnt.

 

3/ Io sono l’amore, voorloper van Call me by your name

 

Must see: deze vijf films bereiden je voor op de Oscars - 3

 

Net als Lady Bird vergaarde  Call me by your name van regisseur Luca Guadagnino een lawine aan positieve reacties: iedereen is verliefd op de sferische film over een homoseksuele vakantieliefde op het zwoele Italiaanse platteland.

Zijn vorige film Io sono l'amore speelde zich ook al op die locatie af, en ging ook over smachtende passie en de smart van het verlangen. Tilda Swinton speelt de Russische Emma, die trouwde met een rijke industrieel en hem volgde naar zijn thuisland, waar ze zich als huisvrouw in designerkleding bezig houdt met haar stijlvolle kast van een villa en haar drie kinderen. Maar het laatste druppeltje passie is al lang uit haar huwelijk geperst en ze hunkert naar een tintelende affaire. En dat met zoveel knappe Italianen in de buurt ...

 

2/

 

4/ Inception, voorloper van Dunkirk

 

Must see: deze vijf films bereiden je voor op de Oscars - 4

 

Wie Christopher Nolans Dunkirk zag, weet dat de indrukwekkende film over de Britse evacuatie tijdens de tweede wereldoorlog op het strand van Duinkerke vast een echte kanshebber is op het beeldje. Zelfs voor wie totaal niet geïnteresseerd is in oorlogsfilms - zoals yours truly - was dit een echte ervaring.

Net zoals een van Nolans vorige films, Inception, een ingewikkeld verhaal dat we na drie keer kijken waarschijnlijk nog altijd niet helemaal snappen. Hij gaat over vijf (soort van) bedrijfsspionnen die ideeën en geheimen uit de gedachten van dromende mensen kunnen stelen. Hierbij blijken er verschillende dimensies in dromen te bestaan, kunnen sommige architecten zelfs droomwerelden ontwerpen, moeten vijanden moeten onschadelijk gemaakt worden, verschillende droomniveaus overmeesterd worden en dan zijn er nog vreselijke persoonlijke herinneringen die ook in die dromen binnensijpelen en de hele boel kunnen saboteren. Ben je nog mee? Geef je vooral over aan het verhaal, en geniet van Leonardo DiCaprio. Al kunnen we je niet beloven dat je vannacht niet raar droomt.

 

5/ E.T., voorloper van The Post

 

Must see: deze vijf films bereiden je voor op de Oscars - 5

 

The Post is al de 10e film van Steven Spielberg die kans maakt om bekroond te worden tot beste film. Hoewel het hem tot nu toe nog maar één keer lukte om zo'n nominatie te verzilveren - in 1994 won hij met Schindler's List - hoopt hij dit jaar vast op een tweede beeldje.

Maar als er één film is die een prijs verdient voor de grootste portie jeugdsentiment, dan is het wel E.T. the Extra-Terrestrial. De piepjonge Drew Barrymore en haar twee broers ontdekken een alien in hun schuurtje, die achtergelaten werd door zijn familie bij een bezoek aan de aarde. Ze worden allemaal dikke vrienden, maar de kleine E.T. wil natuurlijk graag terug naar huis. Dan gebeuren er een aantal minder leuke dingen - je weet vast wat en anders moet je deze film ZEKER snel bekijken - maar er volgt uiteraard een happy end want dit is een gezellige familiefilm en geen vreselijke psychologisch thriller. Fuzzy feelings verzekerd!