Shock: Russische blogger beschuldigd van racisme en homofobie tijdens de Fashion Week

Geüpdatet op 19 november 2019 door Maxine Detaellenaere
Shock: Russische blogger beschuldigd van racisme en homofobie tijdens de Fashion Week

Russische influencer Miroslava Duma en designer Ulyana Sergeenko kwamen temidden van de Haute Couture Fashion Week zwaar onder vuur te liggen wegens racistische, homofobische en transfobische uitspraken.

Duma plaatste een foto op haar Insta Stories van haar uitnodiging voor de show van ontwerper Ulyana Sergeenko. Daarop schreef deze laatste "To my n*iggas in Paris", een quote uit het lied "N*ggas in Paris" van Kanye West en Jay Z. Duma plaatste er een hart emoji bij.

 

 

 

 

 

 

 

 

Homofobe en transfobe video

Daarenboven dook al gauw een video uit 2012 op waarin Duma tijdens een lezing homofobische en transfobische opmerkingen maakt aan het adres van blogger Bryanboy en model Andreja Pejić. In het filmpje vraagt iemand uit het publiek "Je vermeldde Bryanboy en zijn stijl. Hij draagt vrouwenkledij. Vrouwenmode wordt nu gedragen door mannen. Wat is je mening over bijvoorbeeld Andreja Pejić, die reclame maakt voor badkledij voor vrouwen. Vind je dat normaal?" Waarop Duma antwoordt: "Eerlijk gezegd, hou ik daar niet van. Want een jongetje kan dit ergens op tv of in een tijdschrift zien en die zou het niet correct begrijpen of correct reageren. Ik denk dat er hier nood is aan een soort censurering en verfijnde cultuur", aldus Duma.

https://instagram.com/p/BeTkP-4nuvy/?taken-by=bryanboycom

De foto en video schoten bij heel veel mensen in het verkeerde keelgat, met een stortvloed aan vernietigende reacties op de social media accounts van Duma. De influencer bood haar verontschuldigingen aan op Instagram waarin ze stelt dat ze zelf ook geschokt was van haar taalgebruik in 2012. "De wereld verandert aan een sneltempo en wij mensen evolueren ook. De persoon die ik 6 jaar geleden was, is niet wie ik nu ben. Ik heb mij geëngageerd om een reis van persoonlijke groei te maken, waar onwetendheid vervangen is door aanvaarding, en discriminatie door inclusie. Ik heb het diepste respect voor mensen van alle achtergronden: Ik geloof in gelijkheid voor iedereen, ongeacht etniciteit, geslacht, identiteit, religie of seksuele oriëntatie", aldus de Russische.