Dit zijn de 10 grootste relatieproblemen en zo pak je ze aan

Geüpdatet op 19 augustus 2022 door Maxine Detaellenaere
Dit zijn de 10 grootste relatieproblemen en zo pak je ze aan

Liefde is een werkwoord. Wanneer je in een relatie zit, merk je al snel dat de realiteit niet hetzelfde is als ons wordt voorgeschoteld in romantische komedies. Daarom geven we tips bij de 10 grootste relatieproblemen!

1 Gebrek aan vertrouwen

Een gebrek aan vertrouwen leidt vaak tot een relatiebreuk. Een belangrijke vraag is: Vertrouw je je partner terecht niet, of ben je misschien onzeker? Probeer je vertrouwensproblemen objectief onder te loep te nemen. Wat zou je tegen een vriendin zeggen die in jouw situatie zit? Kom je er echt niet uit, vraag dan een objectieve persoon (dus niet je beste vriendin die je sowieso gelijk zal geven) om zijn/haar mening. Als je trust issues onterecht zijn, leer dan om deze te herkennen en los te laten.

2 Onzekerheid en jaloezie

Jaloezie kan heel wat problemen veroorzaken. Meestal ligt onzekerheid aan de basis. Werk daarom aan je zelfvertrouwen en zelfliefde. Onthoud goed dat je evenwaardig bent aan je partner, en dat je zijn liefde verdient. Wanneer je zelfzekerder wordt en in jezelf gelooft, zal je merken dat je je veel minder druk maakt om kleine dingen, en minder bang bent om je lief te verliezen.

3 Gebrek aan communicatie

Vaak worden we boos op onze partner omdat hij niet aanvoelt wat we bedoelen. Of gaan we uit van veronderstellingen. Dat creëert heel wat onbegrip en frustratie. Maak er daarom een punt van om uit te spreken wat je wil of hoe je je voelt. Probeer daarbij niet te beschuldigen, maar pas de XYZ-techniek toe: Ik voel me X, wanneer je Y doet, in situatie Z.

4 Verschillend libido

Het helpt je relatie om je 'seksnummer' te weten: op een schaal van 1 tot 10, hoe seksueel ben je ingesteld? Wanneer je partner bijvoorbeeld een 4 heeft, en jij een 8, hoef je het niet persoonlijk te nemen of je afgewezen te voelen wanneer hij geen zin heeft. Daarnaast is het bij dit probleem heel belangrijk om compromissen te sluiten, en er extra op te letten dat niemand zich gedwongen of genegeerd voelt.

5 Geldzaken

Verzeker jezelf er eerst van of je frustraties echt over geld gaan, of er iets dieper achter schuilt. Spreek over de kwestie op een moment wanneer niemand geïrriteerd is, luister echt naar je partner en plaats jezelf eens in zijn/haar perspectief. Leg enkele regels vast waar jullie jullie aan houden, bv. vanaf een uitgave van € 100 bespreken jullie dit eerst met elkaar.

6 Andere interesses

Ookal zijn jullie samen, toch zijn jullie twee individuen met eigen interesses en hobby's. Dit kan juist stimulerend werken voor jullie relatie. Toon interesse in elkaars leven en steun je partner daarin. Het zal je relatie veel goed doen.

7 Tijd en prioriteiten

We leven in ongelofelijk drukke tijden, waardoor we vaak tijd tekort komen. Maar als je je relatie wil doen slagen, maak je dit best tot een prioriteit. Bespreek goed met elkaar hoe vaak jullie samen dingen willen doen, en houd je daaraan.

8 Ruimte

Sommige koppels hebben de neiging om met elkaar te vergroeien tot één persoon. Het is fantastisch dat jullie zo dol zijn op elkaar, maar geef elkaar zeker ook de nodige ruimte. Het doet je relatie goed om elkaar af en toe eens te missen. Spreek af met vrienden, onderhoud je hobby's, zo heb je ook meer gespreksonderwerpen wanneer je elkaar ziet.

9 Verliefd blijven

Iedere relatie evolueert na een tijd van de dolverliefde fase naar een rustigere, diepgaande liefde. Hoe hou je de vlam brandend? Maak tijd voor elkaar, blijf interesse tonen in elkaar en elkaars hobby's. Plan romantische dates in en blijf moeite doen om  elkaar op te winden.

10 Bedrog

Bedrog kan je relatie enorm veel schade toebrengen. Ook hier geldt: praat erover (met een professional). Als jij degene bent die werd bedrogen, vraag je dan af - nadat de eerste hevige emoties gaan liggen zijn - of je jullie relatie nog een kans wil geven. Zo ja, dan zullen jullie beide veel moeite moeten doen om jullie relatie weer op de rails te krijgen. Ben jij degene die een scheve schaats heeft gereden? Denk dan goed na waarom dit is gebeurd en probeer de oorzaak aan te pakken.