Equal Idiots: “Onze vriendinnen kunnen veel verdragen.”

Geüpdatet op 7 mei 2019 door Caroline
Equal Idiots: “Onze vriendinnen kunnen veel verdragen.”

Deze Hoogstraatse dorpsgekken ken je zeker en vast van hun nummer 1-hit
‘P-p-p-p-p-p-put-your-head-in-the-ground’. Het bezeten rockduo is goed bezig om de Lage Landen - en weldra heel Europa - te veroveren met hun debuutplaat. Waarom een band een naam als Equal Idiots kiest? Om dat te begrijpen moet je hen live aan het werk zien.

Als ik jullie muziek in twee woorden moet samenvatten, zou ik zeggen: rammen en scheuren. Klopt dat?
Pieter Bruurs (22): “Ongeveer wel. Wij noemen het rammelrock, een soort van garagerock. Wij zijn twee extreem enthousiaste gasten, wij geven ons altijd helemaal. Dat moet ook, want het is de enige sport waar we nog aan toekomen. Als we spelen, zitten we vol adrenaline.”
Thibault Christiaensen (22): “Wij gaan altijd vollenbak. Laatst vroeg iemand me of ik geen nekpijn krijg van het headbangen. Mijn tong hangt soms ook uit mijn mond. Ja, natuurlijk voel ik mijn lijf achteraf, maar dat hoort erbij. Wij staan maar met twee op het podium, dan moet je voluit gaan.”

1/

Equal Idiots
Foto: Charlie De Keersmaecker

Allemaal dankzij de voetbal

Jullie eerste album heet Eagle Castle BBQ. Vanwaar die naam?
Thibault: “Enkele jaren geleden ging ik met mijn ouders naar het Prado-museum in Madrid. Ik raakte de weg kwijt en hing maar wat rond. Ik kwam bij een schilderij getiteld Eagle Castle, dat vond ik goed klinken. Elk nummer op het album gaat over een personage dat iets bijzonders meemaakt. Op het einde, in het laatste nummer, komen al die figuren samen in Eagle Castle waar ze bij een grote barbecue hun verhaal vertellen. Toen we onze nummers bedachten vond ik het fijn dat er een achterliggend idee was.”

Hoe leerden jullie elkaar kennen?
Pieter: “Ik ken Thibault van het voetbal. In de kleedkamers spraken we vaak over muziek, we luisterden naar dezelfde bands. De klik was er meteen. Ik begon te drummen en na een jaar heb ik Thibault gevraagd om gitaar te leren spelen. Vanaf dan zaten we elk weekend te jammen.”
Thibault: “Ik heb geen bal geraakt, maar ben toch heel blij dat ik ben beginnen voetballen. Anders zou ik dit allemaal niet meemaken.”

2/

Equal Idiots

Groupies

Hebben jullie al groupies?
Pieter: “De moeder van een meisje vroeg eens ‘mag mijn dochter met jullie op de foto?’ Terwijl ze de foto maakte, zagen we op het telefoonhoesje een foto van Thibault en mij. Dat was raar!”
Thibault: “Herinner je je die gast nog die met ons op de foto wilde? Een week later zagen we hem terug, en toen moesten we die foto handtekenen. Nog een week later had hij die gehandtekende foto op een t-shirt laten drukken. Echt freaky! Nu wil hij waarschijnlijk een foto van ons met hem in dat T-shirt...”

Pieter: “Ik weet niet of je daar ooit aan went, maar we kunnen het wel appreciëren. Na een optreden doen we niks liever dan zelf onze merchandise verkopen en praten met de mensen.”
Thibault: “Ik erger me alleen als er iemand strontzat tegen me begint te lallen… We vinden het belangrijk dat de mensen voelen dat wij écht zijn, dat we het allemaal zelf doen. Stel je voor dat ze ons dikke nekken vinden.”
Pieter: “Dat zou heel erg zijn. Wij proberen altijd voor iedereen goed te doen. Soms krijgen we de commentaar dat we misschien té goeie jongens zijn (lacht).”

3/

Equal Idiots

Brave mannen

Jullie hebben allebei een lief. Valt dat te combineren met een band?
Pieter: “Onze vriendinnen kunnen gelukkig veel verdragen, wij zijn vaak weg van huis.”
Thibault: “Het is niet altijd gemakkelijk voor hen, maar wij zijn heel betrouwbaar. Ik denk dat wij de braafste mannen zijn die ooit rock-’n-roll gespeeld hebben. Wij pakken geen drugs en zitten niet op een ander. We zijn wel drukbezet en maken veel plezier.”

Op het podium zijn jullie een magisch duo. Maken jullie soms ruzie?
Thibault: “Niet echt, we hebben wel discussies over onnozele dingen.”
Pieter: “Echt ambras zou ik het niet noemen. Een knuffel en het is voorbij. Ik zie Thibault meer dan mijn ouders of mijn lief. Soms hebben we wat stress. Wat we doen, moet goed zijn. Als de spanning te groot is, voor een show bijvoorbeeld, dan wordt er al eens iets gezegd. Zoals in elke relatie.”
Thibault: “Grappig dat je van een relatie spreekt. Ik denk trouwens dat we onze discussies nog steeds op een hand kunnen tellen. Onze vriendschap is belangrijker dan de band. Zolang de vriendschap goed zit, marcheert de rest ook.”

4/

Equal Idiots

If you like pina colada...

Waar zijn jullie nu mee bezig?
Pieter: “Met studeren en stage lopen. Thibault studeert businesscommunicatie en ik doe interieurontwerp. Dat komt momenteel goed van pas, want ik ontwerp zelf de set voor onze videoclip bij Toothpaste Jackie. Volgende week spelen we op Eurosonic, het grootste showcasefestival van Europa. Alle belangrijke agents en bookers van grote festivals komen daar bandshoppen. We zijn heel trots dat we geselecteerd zijn en gaan keihard ons best doen om een goeie beurt te maken. Daar kunnen we echt tonen wie de Equal Idiots zijn.”

Tot slot: waarom komen jullie bij elk optreden op met ‘If you like pina colada…’
Thibault: “Omdat het zo’n catchy nummer is. We zingen het backstage om onze zenuwen te bedaren, en op het podium brult de hele zaal meteen mee.”
Thibault begint te zingen, Pieter valt in en het hele café kijkt onze richting uit.

PS: Benieuwd hoe dat ging? Bewonder deze privé-liveperformance op de ELLE-facebook. www.equalidiots.com