Kerst: 10 feestelijke cocktails voor een winters aperitief

Geüpdatet op 11 december 2023 door Lore Ginneberge
Kerst: 10 feestelijke cocktails voor een winters aperitief

Wie zegt er dat cocktails een typische zomerdrankje zijn? Met deze heerlijke, winterse brouwsels wordt je kerst- of eindejaarsfeestje een gegarandeerd succes!

Heb je graag ook enkele non-alcoholische mogelijkheden? Lees dan zeker 10 heerlijke mocktails waar je geen hoofdpijn van krijgt.

1. Midnight Fog

Voor liefhebbers van rokerige cocktails met een citrustoets: dit drankje is een showstopper op elke gelegenheid.

Bisquit & Dubouché cocktail
Bisquit & Dubouché

Ingrediënten

  • 60 ml Bisquit & Dubouché V.S. cognac
  • 15 ml Bergamot likeur
  • 1 scheutje angostura bitters
  • 1 scheutje peychauds bitters
  • Pompelmoesschil
  • ijs
  • Sandelhout

Bereiding

  1. Steek het sandelhout aan met een brander op een plank en plaats er een glas over. Het hout zal doven en de rook moet in het glas worden gehouden.
  2. Voeg de cognac, likeur en beide bitters toe aan een mengglas. Voeg ongeveer 5 ijsblokken toe en meng tot het koud is.
  3. Verwijder het glas van de rook. Giet de gekoelde vloeistof in het glas met behulp van de zeef om te voorkomen dat er ijsblokjes in het glas vallen.
  4. Knijp 2 pompelmoesschillen uit over het drankje om de oliën vrij te geven boven het glas.
  5. Dien zonder ijsblokjes op

2. HENDRICK’S French 75

Met het oog op de feestdagen kan je met een Champagnecocktail weinig verkeerd doen. Geef jezelf op als vrijwillige testpersoon en maak 'm een paar keer op voorhand, kwestie van  je gasten de perfect serve te kunnen geven...

Hendricks

Ingrediënten

  • 30 ml Hendrick's gin
  • 10 ml suikersiroop
  • 10ml citroensap
  • 90 ml champagne

Bereiding

  1. Giet de gin, suiker en citroensap in je shaker. Voeg ijsblokjes toe en schud krachtig.
  2. Giet het mengsel in een champagneglas. Vul aan met de champagne

3. Baileys Salted Caramel Hot Chocolate

Meer een digestief dan een aperitief, maar even onmisbaar op een feestje. Er gaat namelijk niets boven een warme kopje sterke chocolademelk bij de vuurkorf of de haard. De nieuwe Baileys met de smaak van zoute karamel geeft een speciale toets aan ons favoriete zoete drankje

baileys cocktail winter
Baileys

Ingrediënten

  • 50 ml Baileys Salted Caramel
  • 1 theelepel Chocoladepoeder
  • 100 ml Melk
  • Slagroom

Bereiding

  1. Verwarm 100 ml melk met een theelepel chocoladepoeder, giet het in een glas of mok en voeg 50 ml Baileys Salted Caramel toe
  2. Roer om te mengen
  3. Werk af met slagroom & besprenkel Baileys Salted caramel over de slagroom

4. Classic Eole Belgian Spritz

Lokale merken steunen door cocktails te drinken, het leven hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Het Waalse domein Chant D'Eole ontwikkelde een aperitief op basis van Belgische gin, gearomatiseerd met kumquats. Je drinkt de 'Eole Belgian Spritz' met de Chant d'Eole schuimwijn of in een cocktail.

Chant D'Eole belgische spritz
Chant D'Eole

Ingrediënten

  •   40 ml Eole Belgian Spritz
  • 10 ml Chant d'Eole
  • 25 ml bruiswater

Bereiding

  1. Roer alle ingredienten samen in een ballonglas gevuld met ijs.
  2. Werk eventueel af met een schijfje sinaasappe

5. JOHNNIE’S Winterwalk

Een kruidige cocktail om jezelf mee op te warmen na een winterwandeling.

winter cocktails
Johnnie Walker

Ingrediënten

  • 50 ml Johnnie Walker Black Label
  • 15 ml siroop van tonkabonen
  • 10 ml citroensap
  • 150 ml limonade van bittere sinaasappel
  • Afwerking: schijfjes sinaasappel en steranijs.

Bereiding

  1. Vul een highballglas met ijsblokjes.
  2. Voeg Johnnie Walker Black Label, de siroop van tonkabonen en het citroensap toe. Meng zorgvuldig. Vul aan met de limonade van bittere sinaasappel.
  3. Werk het glas af met een schijfje sinaasappel en steranijs.

6. Red Eyed Manhattan

De klassieke Manhattan met whisky ken je ongetwijfeld al, maar deze geüpdatete versie met rum en St. Germain weet je vast te verrassen.

manhattan cocktail recept winter
Rockhopper

Ingrediënten

  • 45 ml ROCKHOPPER Rum
  • 20 ml Biermu Vermouth (aromatische rode wijn)
  • 20ml Maraschino
  • 15 ml St. Germain
  • 1 scheutje angostura (bitter digestief)

Bereiding

  1. Voeg alle ingrediënten toe aan een mixerglas met veel ijs. Roer tot het goed gekoeld en verdund is.
  2. Garneer met een brandy cherry

LEES OOK: 5 whiskeycocktails om thuis te proberen

7. Owl Sour

In deze zoetere cocktail op basis van de single malt spirit Belgian Owl en blond bier ontdek je de beste smaken van eigen bodem.

belgian owl belgische whisky winter cocktails
Belgian Owl

Ingrediënten

  • 40 ml Belgian Owl
  • 20 ml lavendelsiroop
  • 30 ml citroensap
  • 40 ml eiwit (één ei)
  • 80 ml Smash bier

Bereiding

  1. Shake alle ingrediënten heel goed in een shaker gevuld met ijs.
  2. Zeef de cocktail in een glas en werk eventueel af met wat lavendel.

8. Fiero Punch

Voor feestelijke gelegenheden is er niets beter dan een punch. Maak 'm op voorhand en je hebt meteen genoeg voorraad om je bubbel mee te verwennen.

fiero punch winter cocktail drankjes kerst feest
Martini

Ingrediënten

  • 75 cl Martini Fiero
    50 cl veenbessensap
    25 cl ginger beer
    5 cl crème de cassis
    Sinaasappelschijfjes
    Citroenschijfjes
    Appelschijfjes

Bereiding

  1. Meng Martini Fiero, het veenbessensap, ginger beer en crème de cassis in een afzonderlijke kan.
  2. Vul een bowl met ijs, voeg de stukjes fruit toe en giet er vervolgens de drankenmix over. Roer even om en serveer.

9. Disaronno Godfather

disaronno
Disaronno

Ingrediënten

  • 30 ml Disaronno Originale
  • 30 ml whisky
  • 1 Appelsien
  • 3 maraschinokersen

Bereiding

  1. Vul een tumbler glas met ijs en voeg er 30 ml Disaronno Originale en 30 ml whisky aan toe.
  2. Roer alles om met een cocktaillepel. Snij een stevige zeste van een appelsien. Hou deze boven het glas en vouw deze dubbel met de buitenkant van de schil naar een vlam toe (een aansteker). De vrijgekomen etherische oliën uit de schil vormen een kleine steekvlam en verspreiden hun aroma over de cocktail.
  3. Steek de zeste in het glas. Prik 3 maraschinokersen op een houten stokje en leg deze boven het glas.