5 mode-expo’s die je deze herfst moet zien

Gepubliceerd op 3 november 2023 door ELLE België
5 mode-expo’s die je deze herfst moet zien Bron: MoMu

Slaat de verveling toe bij het gure herfstweer? Breng dan zeker een bezoek aan deze inspirerende mode-expo's.

In Den Haag en Londen, maar ook iets dichter bij de deur, wordt dit seizoen de legacy van de grootste modeontwerpers -en huizen tentoongesteld. Hoog tijd dus om je modekennis op te frissen en enkele interessante expo's te bezoeken.

Echo

ECHO verkent de intieme band tussen kleding en herinnering door de ogen van drie vrouwelijke kunstenaars van verschillende generaties en achtergronden: Louise Bourgeois, Simone Rocha en Anne Teresa De Keersmaeker. Elk op hun manier verweven ze herinneringen aan kleding en textiel in hun eigen artistieke taal. Deze tentoonstelling gaat over wat we meedragen van onze kindertijd en jeugdjaren, over de ervaring van het moederschap, over koesteren en herstellen, over ouder worden en nostalgie. Daarnaast presenteert de expo een unieke selectie objecten uit de MoMu-collectie, in verschillende stadia van degradatie, met hun imperfecties, verkleuringen en schadebeelden. Geuren, vlekken en scheuren in kleding, of de manier waarop bepaalde kledingstukken in het verleden vermaakt of hersteld werden, vormen daarbij een onuitputtelijke bron van verhalen.

MoMu Antwerpen, tot 25 februari 2024.

Royals & rebels

Duik in de rijke geschiedenis van de Britten, die hun stempel stevig wisten te drukken op de modegeschiedenis. Van designers als Alexander McQueen, Stella McCartney, Liberty’s, Paul Smith, John Galliano, Phoebe Philo en Simone Rocha tot hun typische schooluniformen en de Schotse ruit. Ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads hadden in Engeland invloed op het modebeeld. Net als de royals zelf, waaronder de statement looks van het zo geliefde stijlicoon Lady Diana. Bovendien brengt de tentoonstelling een eerbetoon aan Vivienne Westwood, die in december vorig jaar overleed en een geweldige carrière achterliet. Alleen al daarom is de expo 'Royals & rebels' een reden om Den Haag snel te bezoeken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kunstmuseum Den Haag (@kunstmuseum.nl)

Kunstmuseum Den Haag, tot 7 januari 2024.

We need to talk about fashion

Wat betekent mode voor jou? Zie je het als een tool om je af te zetten of net ergens mee te associëren? Volg je de hedendaagse mode op de voet, of ben je eerder nostalgisch naar het verleden? Modemuseum Hasselt gaat in zijn nieuwe tentoonstelling 'We Need to Talk about Fashion' in gesprek met jou, experten én zichzelf. Aan de hand van verschillende thema’s, waaronder duurzaamheid, body positivity en tijdsgeest, worden de collecties aan verschillende vraagstukken onderworpen en in een nieuw daglicht geplaatst. Zo is de manier waarop mode beleefd wordt, sterk afhankelijk van de tijdsgeest. Hoe interpreteren we vandaag een feestjurk uit de jaren 1920 met allerhande decoratieve motiefjes? Of hoe ervaren we transparante jurken, korte topjes, truien met gaten, mantels gemaakt uit bont en dierenhuid en kledingstukken met opvallende of net subtiele logo’s? Je komt het te weten in deze boeiende expo.

MoMu Hasselt, tot 18 februari 2024.

30 years of London fashion

Opnieuw een tentoonstelling over de Britse mode, maar dan met outfits van Björk tot Harry Styles in de schijnwerpers. Deze expo biedt een van de meest uitgebreide overzichten van de hedendaagse modecultuur en vertelt het verhaal van honderden onbevreesde jonge ontwerpers die het modelandschap voorgoed veranderd hebben. Collecties van onder andere JW Anderson, Molly Goddard, Christopher Kane en Simone Rocha brengen rebelse kledingstukken samen, waarvan velen de popcultuurgeschiedenis zijn ingegaan. Hoogtepunten zijn onder andere de zwanenjurk die Björk controversieel droeg tijdens de Oscars van 2001, de Steven Stokey Daley-outfit van Harry Styles uit zijn video voor 'Golden' en het opblaasbare latex pak van Sam Smith door ontwerper Harri tijdens de Brit Awards dit jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door the Design Museum (@designmuseum)

Design Museum Londen, tot 11 februari 2024.

Erwin Blumenfeld

Het Joods Museum van België pakt dit najaar uit met een expo gewijd aan fotograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969). Blumenfeld is vooral bekend om zijn modefotografie met een sterk verhaal achter. Zijn werk kan omschreven worden als een mengeling van het dadaïsme, met een sterke politieke maar ook artistieke focus. Met meer dan honderd foto’s blikt de tentoonstelling terug op het lot van deze Berlijnse Jood, die deel uitmaakte van de culturele avant-gardes in Amsterdam en Parijs. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, slaagde hij erin te ontsnappen naar New York. Daar bouwde hij een succesvolle carrière uit, gekenmerkt door zijn vrije verkenning van vorm en kleur.

Joods Museum Brussel, tot 4 februari 2024.