Dit is het echte verhaal achter streetstyle foto’s

Geüpdatet op 21 februari 2018 door Isabelle Foto’s: Raia Maria-Laura
Dit is het echte verhaal achter streetstyle foto’s

Zes dagen, zes beelden, zes mooie verhalen: de Belgische Raia Maria-Laura stond dit seizoen haar mannetjes tussen de vaak hysterische meute streetstyle fotografen op de Parijse modeweek en deelde een week lang haar ervaringen als vrouw op de eerste rij van het hele modecircus. Dat het er soms hard aan toe kan gaan, is duidelijk, maar dat maakt haar unieke portretten er des te mooier op. Ontdek hier wat écht schuilgaat achter die prachtige celebrity shots: 

raia-maria-laura-fashion-week-streetstyle-fotografie

"Fashion weeks zijn eigenlijk echte battlefields voor fotografen. Beeld je in dat er honderden schreeuwende paparazzi's om je heen staan die allemaal de perfecte shot willen. Neem nu bij deze foto van Winnie Harlow. Langs alle kanten hoorde ik 'Winnie, Winnie on the right! Over the shoulder! Winnie here!'. Ze moet er waarschijnlijk zelf gek van zijn geworden. Tussen al deze chaos heb ik toch een beeld kunnen maken waar Winnie recht in mijn lens keek. De truc is om geconcentreerd te blijven en aan te voelen wanneer het model zal kijken. Twee foto's heb ik geplaatst van haar waarvan ze eentje geliked heeft. Dit is trouwens de tweede keer tijdens de fashion weeks dat Winnie een foto van mij opmerkt tussen haar 2,6 miljoen volgers. Dat geeft echt een speciaal gevoel!"

1/

raia-maria-laura-fashion-week-streetstyle-fotografie

Karlie Kloss aan de uitgang van Dior. “Het moeilijkste aan streetstyle fotografie is de aandacht van de sterren krijgen. Het is mijn tweede seizoen en ik heb mijn leukste beelden van de vorige keer afgedrukt en draag ze altijd bij me. Zo ook een foto van Karlie. Het was waanzinnig druk en ze was omringd door een horde fans en fotografen, ik ben gewoon rustig de hele bende gevold en heb gewacht tot er minder volk rond haar stond. Op het einde waren dat er nog een vijftiental en heb ik mijn kans gewaagd: ‘this is for you, Karlie’, waarop ze mijn foto aannam en enthousiast ‘thank you so much, you are very talented’ reageerde. Ze bleef die hele tijd in mijn camera staren en zo heb ik deze foto kunnen maken. Ik wist niet wat me overkwam, het geeft steeds weer een kick, en heb de hele rit naar het hotel met een gigantische glimlach doorgebracht. Twee uur later heeft ze de foto trouwens persoonlijk geliked op Instagram!”

2/

raia-maria-laura-fashion-week-streetstyle-fotografie

"Hier is Olivier Rousteing, Balmains creatief directeur. Ik ben een dikke twee uur op voorhand al naar de showlocatie getrokken om zeker een goed fotografieplekje te bemachtigen, maar ontdekte bij aankomst dat er al een massa mensen was komen opdagen, pech... Qua celebs zag ik eerst enkele beroemde modellen zoals Alessandra Ambrosio, Elsa Hosk en Josephine Skriver. Er was een gerucht dat Kourtney Kardashian ook zou komen opdagen, maar volgens haar Snapchat zat die in Disneyland. Plots kwam er een zwarte Ranger Rover aangereden en iedereen hysterisch 'daar is Kourtney!!' Toen het raampje naar beneden kwam, bleek het om Rousteing te gaan, ik heb razendsnel mijn camera gepakt en deze foto genomen, meer dan vijf seconden had ik niet want de auto reed gewoon door. Ik ben superblij met het resultaat: het komt er op zo'n moment aan extreem geconcentreerd te blijven: één foutje en je loopt je foto mis!" 

3/

"Emily Ratajkowski, Emrata, oftewel "het meisje uit de Blurred Lines videoclip". Standaard zijn de Kardashians degenen die op straat de meeste hysterie ontlokken, maar ik moet zeggen dat ook Emily de mensen helemaal gek maakt. Ik stond met een 15-tal paparazzi aan de ingang van Nina Ricci, toen het rumoer plots op gang kwam: "EMILY, EMRATA, OMG EMILY!!" Het is niet mijn gewoonte om te roepen naar sterren, dus ik bleef lekker rustig. Ze stapte uit haar wagen richting ons en keek recht in mijn lens -een volle tien seconden!- terwijl er rond mij uit volle borst werd geschreeuwd. Misschien trekt één rustige persoon in een hysterische meute de aandacht? Toen ze na de show weer buiten kwam, begon het circus opnieuw. Mensen volgden haar en haar auto lang op straat, waardoor het hele verkeer in het honderd liep en er een toeterconcert op gang kwam. De security kon het amper aan, wat een scène!"

4/

raia-maria-laura-fashion-week-streetstyle-fotografie

Winnie Harlow made my fashion week... Ik had bij Dior deze foto van haar gemaakt en wilde die na de Elie Saab show absoluut aan haar afgeven. Probleem is dat ze zoals gewoonlijk omringd was door een horde mensen, mààr haar agent was wel bereikbaar. Niemand keek eigenlijk naar hem om, dus ik klampte hem aan en vroeg hem -drie keer op rij- om haar mijn beelden te geven. Dat deed hij in de auto ook en plots hoorde ik Winnie 'OMG who made this?!" roepen. Ik klopte op het raam en stelde me voor -of dat probeerde ik toch: ik maakte een hartje, dat was het eerste dat in het moment bij me opkwam, en zij deed net hetzelfde. Iedereen keek me heel jaloers aan en ikzelf was gewoon compleet in shock. Terug op het hotel bleek ik een pak extra volgers op Instagram te hebben gekregen: Winnie had mijn foto in een story gepost met de woorden "OMG guys, just got into my room but I have to share this with you. This is so sweet, one of the girls has been taking pictures of me of last fashion week. This is her Instagram, go and follow her. Thank youuuu!" Ik voelde tranen van geluk opkomen: het doet deugd erkenning te krijgen van één van de grootste modellen van het moment. Zo zie je maar: don't be scared to take a risk... Dit is sowieso mijn hoogtepunt van de hele modeweek!"

5/

raia-maria-laura-fashion-week-streetstyle-fotografie

“Will Smith heeft mijn fashion week in schoonheid afgesloten. Ik wandelde richting Place Vendôme, toen ik plots zijn muziek uit een galerij hoorde knallen: geen DJ, wel de man in hoogsteigen persoon die op een Louis Vuitton party zijn ding deed! Ik ben aan de uitgang van het feestje blijven wachten en toen hij na zijn optreden buiten kwam vroeg ik of ik een portret mocht maken. "Yeah sure," zei hij met lage stem, waarop ik exact tien seconden kreeg voor de paparazzi hem met hun flitsen bekogelden. Wat mij betreft is Will een echte gentleman en een vriendelijke man, ik ben zeker niet teleurgesteld!”