Waarom je een Beatles tour door Liverpool moet doen

Geüpdatet op 27 juli 2017 door Claire
Waarom je een Beatles tour door Liverpool moet doen

Deze zomer viert Liverpool de 50e verjaardag van het iconische Beatlesalbum 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'. Het ideale moment om deze Britse stad te ontdekken in het spoor van The Fab Four. Wij trokken ons roze fanfarejasje aan en ging op muzikale ontdekkingstocht.

 

Van Penny Lane over The Cavern tot Strawberry Fields: geen enkele stad ter wereld is zo verweven met een band als Liverpool met The Beatles. En dat is meteen ook de reden waarom we hier zijn, want met een gigantische Beatles-fan als echtgenoot staat deze bestemming al even op de bucketlist. De ideale manier om je meteen onder te dompelen in het universum van de jonge John, Paul, George en Ringo, is de ‘Magical Mystery Tour’ in een psychedelisch gekleurde bus.

 

Deze twee uur durende trip brengt je op heel wat interessante plekken in de stad, zoals het weeshuis Strawberry Fields, Penny Lane - waar nog altijd een barber op dezelfde plek zit - en de huizen waar Ringo, Paul, John en George vroeger woonden. “In Liverpool heeft iedereen een link met muziek”, verwelkomt gids Jay ons in de bus. Hij blijkt de broer van Holly Johnson te zijn, de zanger van Frankie Goes To Hollywood, en chauffeur Ray heeft nog samen met ex-Beatle Paul Best gedrumd. Tijdens de busrit vertelt Jay de ene anekdote na de andere, luister je naar allerlei songs (of ‘sonks’, zoals Sir Paul ze noemt) en stop je vier keer voor de obligate picture or it didn’t happen-momentjes.

 

 

Je rijdt door Ringoland (Toxteth), waar een jarenlange campagne het huis waar Ringo opgroeide onlangs finaal redde van de sloop. Je passeert St. Peters Community Hall, de parochiezaal waar het allemaal begonnen is, met aan de overkant het kerkhof waar Eleanor Rigby begraven ligt. Langs Penny Lane, Strawberry Fields en de kunstschool LIPA die Paul McCartney opstartte (“Hij komt ieder jaar naar de diploma-uitreiking!”).

 

 

Net voor het einde van de rit passeren we de Metropolitan Cathedral, de moderne katholieke kathedraal die in 1967 de deuren opende. Jay: “De vier klokken zijn uiteraard vernoemd naar de vier apostelen: John, Paul, George en Ringo.” Met die heilige boodschap worden we netjes voor de deur van The Cavern afgezet, de club waar die apostelen optraden als resident band en waar je de hele namiddag en avond kan luisteren naar (cover)bands. Terwijl we in de kelder van The Cavern van onze koffie nippen en een singer-songwriter moeiteloos overschakelt van Beatles-classics naar hits van The Kinks, is mijn Beatles-kenner in de zevende hemel na die magic ride. “Schrijf zéker op dat deze trip écht de moeite is!”, benadrukt hij terwijl we richting Beatles-museum stappen. Bij deze!

 

Liverpool heeft veel meer te bieden dan enkel The Beatles. Ontdek hier waarom wij fan zijn van deze stad.