36 uur in Tel Aviv: 10 hotspots in de Bauhausstad

Gepubliceerd op 11 juli 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
36 uur in Tel Aviv: 10 hotspots in de Bauhausstad

'Tel Aviv speelt, Haifa werkt en Jerusalem bidt’, zo worden de drie Israëlische steden in de volksmond omschreven. Voor ons is de keuze snel gemaakt: Tel Aviv heeft de zee, de architectuur, het nachtleven en ontelbare coole bars.

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om een retourtje Tel Aviv te boeken. Het nachtleven - Tel Aviv staat bekend om haar vele homobars - is bijvoorbeeld legendarisch. Anderen plannen er een wandeling langs de mooiste Bauhausgebouwen van het Midden-Oosten. Of wil je gewoon een strandvakantie met goed-weer-garantie?

Tel Aviv, hine anachnu baim! (Tel Aviv, here we come!)

1/

#1 De witte stad

Tel Aviv,Bauhaus,architectuur,adressen,hotspots,citytrip

Tel Aviv dankt haar bijnaam De Witte Stad aan de talloze witgekalkte gebouwen uit de jaren dertig. Na de Eerste Wereldoorlog vestigden zich veel Europese architecten in de stad, die zich allen de Duitse Bauhausstijl eigen hadden gemaakt. Tel Aviv telt de meeste Bauhausgebouwen ter wereld, goed voor een plaats op de Unesco Werelderfgoedlijst sinds 2003. Een van de kroonstukken is Hotel Cinema, ondergebracht in de voormalige Esther Cinema uit 1930. In de lobby en de 82 kamers dwaalt de geest van Clark Gable, Humphrey Bogart en Katharine Hepburn.

Hotel Cinema,Tel Aviv,Bauhaus,hotspots,hotel

Dizengoff St 77, www.bauhaus-center.com. Zamenhoff Street 1, www.cinemahotel.com

2/

#2 Restaurant Yaffo

Tel Aviv,Yaffo,Yafo,restaurant,Haim Cohen,foodies,culinair,adressen,hotspot

Foodies worden in Tel Aviv niet teleurgesteld. Yaffo, in de gelijknamige buurt, is een van de culinaire troeven van de stad. Architecten Baranowitz Kronenberg behoren tot de top in Israël en chef Haim Cohen is zowat de Israëlische Jeroen Meus, die houdt van de puurheid van producten en de traditionele kookkunsten van zijn moeder. De architectuur en afwerking zijn industrieel, maar het geheel krijgt een warme sfeer door de wandtapijten en de open keuken.

Yigan Alon 98, Tel Aviv-Yafo. www.yaffotelaviv.com

3/

#3 Rothschild Boulevard

Tel Aviv,Rothschild Boulevard,park,kiosk,hotspots,citytrip

 

Doorheen het centrum van Tel Aviv, van noord naar zuid, loopt Rothschild Boulevard, een laan met in het midden een langgerekt park vol bomen, bankjes en koffiekiosken. Het is een ontmoetingsplaats voor de inwoners en een perfect wandelparcours om hun vele honden uit te laten. De schaduw van de bomen zorgt voor de nodige verkoeling.

 

4/

#4 Container

Tel Aviv,Jaffa,Container,bar,oude haven

Enkele jaren geleden kreeg de nieuwe haven van Tel Aviv, in het noorden, een opfrisbeurt. Naast winkels van onder meer Steve Madden en Adidas vind je hier veel - nogal toeristische - restaurants en loungebars. Charmanter en authentieker vinden we de oude haven van Jaffa, waar de vissersboten aanmeren en het ook heerlijk naar vis ruikt. Zoals dat in een haven hoort. Onze favoriete bar is Container, een oude scheepshangar met versneden containers als toog, dagverse vis op de kaart en een podium voor bands en dj’s.

www.container.org.il

5/

#5 Fruitbar Dizengoff

Tel Aviv,fruitkraam,sapjes,Dizengoff,Ben Gurion,citytrip

 

In Tel Aviv leef je van ‘s morgens tot ‘s avonds buiten, het is er dan ook tien maanden per jaar rond de dertig graden. Dan is een fris, versgeperst vruchtensapje geen overbodige luxe. Een van de mooiste fruitbars vind je op de hoek van Dizengoff en Ben Gurion.

6/

#6 Restaurant Bellini

Tel Aviv,Neve Tzedek,Restaurant,Bellini,pasta,Italiaans,citytrip

Wie rustig door de straatjes wil kuieren, kan dat het best in de Joodse wijk Neve Tzedek, in het zuidwesten van de stad. Op het plein aan het Suzanne Dellal Centre, een voormalige school, kan je vandaag terecht voor festivals en culturele events. Of voor een lekkere pasta in restaurant Bellini.

belllini.rest-e.co.il

7/

#7 Café 12

Tel Aviv,Cafe 12,Rothschild boulevard,café,bar

Nog zo'n geweldige bar is Café 12, met schitterende tapaskaart en groot ‘je ne sais quoi’-gehalte. Het café is simpelweg vernoemd naar de ligging op de historische Rothschild Boulevard. De kans dat je hier de ganse middag en avond blijft hangen, is groot.

Rothschild Blvd 12

 

8/

#8 Ali Caravan

Tel Aviv,humus,houmous,hummus,Ali Caravan,Jaffa,oude stad,hotspots,citytrip

Je verblijf in Tel Aviv is pas geslaagd als je een bord overheerlijke houmous hebt geproefd, al ziet het gerecht er vaak uit alsof het al is voorgekauwd. De allerbeste vind je volgens locals bij Ali Caravan in Jaffa, ook wel Abu Hassan genoemd, naar de voormalige eigenaar. Getest en goedgekeurd!

Hadolphin Street 1, Jaffa

9/

#9 Jos & Loz

Jos & Loz,Jos & Los,restaurant,hebreeuws,Tel Aviv,foodies,culinair

Je moet het weten zijn, anders loop je restaurant Jos & Loz zo voorbij en dat zou verdomd jammer zijn. De Hebreeuwse menukaart herbergt heerlijke kleine gerechten en de sfeer is er zo ongedwongen dat je je zowel in de wilde binnentuin als in het restaurant meteen thuis voelt.

Yehuda Halevi 51, Tel Aviv

10/

#10 Café Bialik

Tel Aviv,Cafe Bialik,bar,ontbijt,live muziek,Bialik street

In Tel Aviv val je bijna letterlijk over de leuke terrasjes en coole muziekbars. Café Bialik, op een van de mooiste boulevards van Tel Aviv, is een van onze favorieten. Het Israëlisch ontbijt is om vingers van af te likken, maar misschien vinden we het nòg gezelliger 's avonds, als lokale muzikanten hun instrumenten boven halen.

Bialik Street 2