36 uur in Hamburg: 10 hotspots in de coolste stad van Europa

Geüpdatet op 14 juli 2017 door Caroline
36 uur in Hamburg: 10 hotspots in de coolste stad van EuropaHamburg Beach Bar, St. pauli, foto: Christel Geelen

Hamburg is de perfecte citytrip. Compacter dan Berlijn, maar net zo rebels en een stuk dichterbij. Water zover je kan kijken, inclusief bootjes, strandbars en trendy adresjes... 'Is dit nu Hamburg of Ibiza?', vragen we ons af - na twee pittige cocktails. Wat een onweerstaanbare mix van het hoge noorden en het warme zuiden.

Scandinavische esthetiek, eigenzinnige boetieks, Duitse Gründlichkeit... Maar ook gemoedelijke gezelligheid, exotische cafeetjes en pleinen waar het goed flaneren is. Dit is het échte Venetië van het Noorden. Hamburg, Du bist ganz toll!

1/

Uebel-und-gefarlich-hamburg
Uebel und Gefärlich, foto: Christel Geelen

#1: Bunkerclub Uebel & Gefährlich

De leukste club van Hamburg! Vrij vertaald betekent de naam 'evil en dangerous'. Maar ze hadden het net zo 'Super geil & ganz toll' kunnen noemen. De club is gevestigd in een oude bunker, vanop het terras heb je een prachtig uitzicht over Hamburg. Coole feestjes, geweldige optredens, fantastische sfeer!

Feldstraße 66, 20359 Hamburg, www.uebelundgefaehrlich.com

2/

Hotel-Superbude, St.-Pauli, Hamburg, hostel
Hotel Superbude, St. Pauli, Hamburg

#2: Superbude St. Pauli Hostel

Vlakbij de strandbars van St. Pauli, op een steenworp van de Reeperbahn en de hippe wijken Schanzenviertel en Karolinenviertel, ligt het funky Superbode Hostel. Betaalbaar, mooi ingericht en geweldig in trek bij jonge citytrippers. De kamers zijn kleurrijk, er is een leuke loungeruimte en zelfs een kleine bioscoop. 's Ochtends geniet je voor slechts 9 euro van een lekker en uitgebreid ontbijt met lekker brood, kaas, vers fruit, zoetigheid... Probeer zeker de Superbude Waffles!

Juliusstraße 1-7, 22769 Hamburg, www.superbude.de

3/

Elbphilharmonie, Hamburg
Elbphilharmonie, Hamburg, foto: Christel Geelen

#3: Elbphilharmonie

Langs het water ligt de fonkelnieuwe concerthal Elbphilharmonie, een ontwerp van Herzog & de Meuron, gebouwd bovenop een oud pakhuis. De glazen gevel heeft veel weg van een gigantisch kristal waarin de lucht, de stad en het water weerspiegeld worden. Dit is zonder twijfel het ankerpunt van de Hamburgse skyline. Je betreedt het gebouw via een 82 meter lange kunstige roltrap en boven wacht je een verbluffend 360° panorama over Hamburg: de historische stad, de pakhuizen, de industriële haven, de ferry’s ... Als je maar één ding kan bezoeken in Hamburg, laat het dan dit architecturale hoogstandje zijn.

Platz der Deutschen Einheit 4, 20457 Hamburg, www.elbphilharmonie.de

4/

Strand Pauli, St. Pauli, Beach Bar, Hamburg
Strand Pauli, Beach Bar, Hamburg, foto: Christel Geelen

#4: Strand Pauli / Hamburg del Mar

Aan de Elbphilharmonie meert de ferry aan die ons naar Sankt Pauli brengt. Langs de pier wemelt het van de winkeltjes en eethuisjes. We installeren ons in de exotische strandbar Hamburg del Mar met twee Aperol-Spritzen en toosten tussen de wuivende palmen met uitzicht op de haven. Rond ons zit het vol goed volk, iedereen eniet van de zon, het zeebriesje en het zicht op de voorbijglijdende boten. Na nog eens twee Aperol-Spritzen vragen we ons af of dit Hamburg, Ibiza of Venetië is. We zakken nog wat verder weg in onze strandstoel en toosten op onze 36 uur in Hamburg. Wat ons eraan herinnert dat we hier al twee uur liggen te luilakken.

Strand Pauli, Hamburg, www.hamburg-del-mar.de

5/

Hamburg, cantina popular, ceviche
Cantina Popular, Ceviche, foto: Christel Geelen

#5: Cantina Popular

Iedereen in Hamburg is zot van ceviche*, en hier vind je de lekkerste ceviche van de stad, op alle mogelijke manieren. En de cocktails (al dan iet virgin) mogen er ook zijn. Topadresje!

Schulterblatt 16, 20357 Hamburg, www.facebook.com/CantinaPopularHamburgo

*Ceviche is een rauwe-visschotel die komt overgewaaid uit Latijns-Amerika. Voor de bereiding van ceviche kunnen verschillende soorten vis gebruikt worden. De vis wordt gemarineerd met citroen, limoen soms zure sinaasappel.

Gefundenes Fressen, food, Hamburg
Gefundenes Fressen, Karolinenviertel, Hamburg

#6: Karolinenviertel

Het lijkt alsof de stad haar inwoners zoveel mogelijk creatieve vrijplaatsen wil laten. Karolienenviertel (Karoviertel voor de locals) is een mooi voorbeeld van een wijk waar de jonge generatie het voor het zeggen heeft: overal waar je kijkt, zie je street art, muziek venues, pop-upinitiatieven, volkstuintjes ... Als je het shoppende type bent, kan je hier makkelijk een dagje losgehn in de trendy boetieks. In het gezellige eethuis Gefundeness Fressen geniet je van hartige gerechten, meer ook van superlekkere pancakes en bagels. Check zeker ook de kunst- en muziekagenda.

www.gefundenesfressen.hamburg

6/

Luba Luft, Hamburg, cocktail
Luba Luft, Hamburg

#7: Luba Luft Cocktail Bar

Geweldig leuke bar met superlekkere cocktails, vlakbij de Reeperbahn. Betonnen muren, diepe zetels, lage tafels, deinende beats... Wil je een glimp opvangen van het Hamburgse uitgaansleven, dan kan je de Luba Luft simpelweg niet links laten liggen. Wij proberen de Basil Smash (een cocktail van Hamburgse origine, laten we ons vertellen), met limoen, gin en basilicum. Deze valt zo in de smaak dat we hem meerdere keren testen, en behoorlijk tipsy worden. Oh, en de leuke jongen achter de bar mag er ook zijn!

Am Brunnenhof 2-4, Hamburg, www.lubaluft.de

7/

Beatles Platz, Hamburg
Beatles Platz, Hamburg

#8: Reeperbahn / Beatles Platz

We hebben inmiddels ettelijke kilometers in de benen, maar Hamburg nodigt uit om te blijven stappen. We verkennen de Reeperbahn, een kleurrijke buurt met tal van bars en muziekclubs, raamprostitutie en een uitgelaten en beschonken sfeer. De Amsterdamse walletjes zijn hier niet ver weg. In de vroege sixties vergaarden The Beatles hun eerste faam in de clubs langs de Reeperbahn. Hamburg was een vruchtbare voedingsbodem voor beginnende groepjes en dat gedenken de Hamburgers met gepaste trots op Beatles-Platz: een rond, zwartbetegeld pleintje gelijkend op een vinyl-plaat. Mijn anders zo nuchtere collega slaakt spontaan tienerkreten (altijd als ze iets van The Beatles ziet). Het memorialbeeld bestaat uit vijf silhouetten, want de Beatles-bezetting zou nog een paar keer veranderen in de loop der jaren. Het typerende kapsel, toch ook niet onbelangrijk voor hun succes, hebben The Beatles te danken aan de Hamburgse kunstenares Astrid Kirchherr.

8/

Coast by East, Hamburg
Coast by East, Hamburg

#9: Coast by East

Visrestaurant en wijnbar in Hafencity, met een ruime, heldere inrichting en indrukwekkend groen. Boek in de zomer zeker een plaatsje op het prachtige terras met uitzicht over de Elbe. Sushi, krab, inktvis... Ook vegetariërs en veganisten vinden hun gading in de uitgebreide kaart.

Grosser Grasbrook 14, 20457 Hamburg, www.coast-hamburg.de

9/

Speicherstadt, Hamburg
Speicherstadt, Hamburg

#10: Speicherstadt

We wandelen door Speicherstadt, ‘s werelds grootste en misschien wel mooiste pakhuizendistrict, in 1883 gebouwd op diverse riviereilanden, verbonden door bruggetjes. Het dieprood van de neogotische gevels contrasteert schril met de staalblauwe lucht. Ooit kwamen hier cacao, koffie, tabak, thee en kruiden aan land. Nu verlenen de pakhuizen onderdak aan diverse musea en trendy restaurants.

Ben jij na Hamburg toe aan een avontuur in Berlijn? Dan moet je hier zijn voor de leukste resto's van de stad.

Nog op zoek naar een citytripideetje? Wat dacht je van 36 uur in het superhotte Malaga?