Paris Haute Couture week: dit moet je onthouden

Geüpdatet op 4 Juli 2017 door Isabelle Vander Heyde
Paris Haute Couture week: dit moet je onthouden

Een handvol modehuizen presenteert van 2 tot 6 juli haar Haute Couture collecties in Parijs. Wat zijn de trends en welke looks moet je zeker onthouden? Een overzicht! 

Eerst en vooral: wat is Haute Couture? De couturecollectie is een lijn die zich van de gebruikelijk prêt-à-porter onderscheidt door de techniciteit van de kleren. Artisanale technieken, nieuwe technologieën, doorgedreven vakmanschap én grotendeels handgemaakte creaties zijn sleutelwoorden, en geven je meteen ook de reden waarom het prijskaartje van de gemiddelde couturejurk boven de €10,000 euro klimt! Je mag als modehuis trouwens niet zomaar aanspraak maken op het “couture” label, maar moet je manier van werken, atelier en creaties voorleggen aan de almachtige Fédération de la Haute Couture. Pas nadat die haar zegen heeft gegeven, ben je welkom in het selecte clubje. Met andere woorden: couture is de parel van de mode.

Je moet de geshowde looks trouwens niet al te letterlijk nemen. De bombastische, vaak overdreven details zijn uitvergrotingen van wat je komend seizoen op de prêt-a-porter catwalk zal spotten. Zie je bijvoorbeeld veel gigantische pofmouwen? Dan zal jij er volgend najaar waarschijnlijk met bescheiden bolle hemdsmouwen bij lopen. Doseren is de boodschap. Benieuwd hoe het er dit jaar uitziet? Je ontdekt het hier:

DIOR

haute_couture_2017_FW18_dior

In het Parijse Les Arts Décoratifs loopt momenteel een gigantische retrospectieve over het huis Dior en al haar designers. Huidig creatief directeur Maria Grazia Chiuri besloot voor de gelegenheid stamvader Christian Dior nog eens in de bloemetjes te zetten en droeg haar volledige collectie aan hem op. Dat resulteerde in meer dan zestig looks met ingesnoerde taille als rode draad (of maak er riem van). Criticasters zullen het saai noemen in vergelijking met de uitgesproken scherm- en blue collar thema’s van vorige seizoenen, maar wij hebben een zwak voor de Italiaanse ontwerpster, wiens gigantische persoonlijkheid ook in deze “odecollectie” doorschemerde. Het harnasconcept, het delicate borduursel dat aan haar Valentino dagen doet denken en de sporadische kimonostructuur weten ons opnieuw te bekoren. Speciaal applaus ook voor de leren pilot jumpsuit, die je straks vast in meer dan één editorial -en hoogstwaarschijnlijk ook op het ranke lijf van muze Rihanna- ziet opduiken, mark our words!   

1/

CHANEL

paris haute couture FW18 dior versace chanel giambattista valli

Extra feestelijke week voor Karl Lagerfeld, die een eremedaille uit handen van de Parijse burgemeester Anne Hidalgo ontving voor zijn uitzonderlijke verdiensten aan de Lichtstad. Geen mooiere bekroning voor zijn carrière die reeds lichtjaren lijkt te duren -niemand weet trouwens hoeveel lentes de Kaiser werkelijk op de teller heeft staan. Toeval of niet, maar hij besloot als decor én inspiratie van zijn coutureshow dat andere eeuwenoude icoon in de kijker te zetten: de Eifeltoren. Dat resulteerde in een voor zijn doen opvallend sobere collectie, die vooral de nadruk op structuur en metalic kleuren legde. Alles draaide om het silhouet en voor één keer niet om hysterische knipogen of kitscherige details. Een hyper elegante show die Mademoiselle Coco voor één keer niét met haar ogen zou doen rollen! 

2/

AF VANDEVORST

paris haute couture FW18 dior versace chanel giambattista valli

Vreemde, doch zeer welkome, eend in de bijt is dit seizoen AF Vandevorst. Jaarlijks worden enkele “buitenstaanders” tijdens de coutureweek geduld, ook al presenteren ze technisch gezien geen couture. In het verleden waren dat bijvoorbeeld Vêtements en Proenza Schouler. Deze keer was AF Vandevorst aan zet, die trouwens experimenteert met een nieuwe verkoopmethode. Het Belgische designerduo ontving klanten en buyers tijdens de klassieke modeweek in maart in een gesloten showroom, maar hield de prêt-a-porter collectie die toen werd verkocht angstvallig geheim. Een lijn die nu dus eindelijk wél met het grote publiek werd gedeeld en niet teleurstelde. De klassieke codes van het huis -militair, androgyn, edgy- bleven bewaard, terwijl onze landgenoten zich volledig uitleefden met het assemblage complex. Materialen als vinyl, latex en wol, maar ook plastieken zakken vormden samen een verrassend harmonieuze mix. De modegeschiedenis blijkt dit seizoen ook een rijke bron van inspiratie, met een mix van Napoleontische jassen, Belle Epoque blouses en eighties silhouetten.

3/

ATELIER VERSACE

paris haute couture FW18 dior versace chanel giambattista valli

Ook voor Versace een historische invalshoek, waar opperhoofd Donatella haar eigen archieven indook en zich liet inspireren door een Steven Meisel campagne uit de late jaren tachtig. Hij liet zijn modellen toen poseren als barokke godinnen, anno 2017 voegt de ontwerpster daar een zweem van rock ’n roll aan toe. Resultaat: “bronzen” invloeden, een naar het harnas en vloeiende Renaissancejurken in de mix met oversized blazers en skinny broeken. Voeg daar de karakteristieke cutouts en het extreem hoge glamour gehalte -rode loper potentieel: check!- van het Italiaanse huis aan toe en je hebt een typisch, doch wederom fel gesmaakt Donatella product.

4/

GIAMBATTISTA VALLI

paris haute couture FW18 dior versace chanel giambattista valli

Pasteltinten, tule en grote volumes zijn codewoord bij Giambattista Valli en daar werd ook dit seizoen geen uitzondering op gemaakt. De ontwerper ging de mosterd bij een lieflijke bloementuin halen en dat zorgde voor een weinig originele, maar wel oogstrelende parade vol ranke nimfen en sprookjesachtige silhouetten. Materiaalgewijs werden 18de-eeuwse invloeden in de mix gesmeten in de vorm van romantische borduursels en zachte zijde. Een zeemzoet geheel, dat gelukkig gepeperd werd met harde contrasten als zwarte leren details, vlijmscherpe zwarte stiletto’s en knallend rode lippen. Mooi, en opnieuw een ticket voor de rode loper: benieuwd welke celeb hier straks haar Oscars look komt shoppen.