10 scandinavische merken die gisteren al in je kleerkast moesten hangen

Geüpdatet op 25 juni 2018 door Isabelle
10 scandinavische merken die gisteren al in je kleerkast moesten hangen

Sweaters over zwierige jurkjes over een kunstig geknoopt hemdje, een jeans in combinatie met een crisp white shirt, een zijden broekpak met comfy sneakers: als er één ding opvalt tijdens de modeweken, is het wel hoe cool onze Noordelijke collega's erbij lopen.

We benadrukken "lopen", want Scandinavische moderedactrices doen niet aan oncomfortabele mode. Ze zijn moeiteloos cool en zien er standaard uit alsof ze 's morgens haastig een outfitje samen hebben gesteld zonder ook maar in de spiegel te kijken. Willen we ook, en dus gingen we op zoek naar de tien winkels waar zij het vaakst gaan shoppen:

1/

Samsoe & Samsoe 

Samsoe & Samsoe begon in 1993 als klein juwelenwinkeltje in Kopenhagen, maar wist zich nog voor het einde van het millennium uit te bouwen tot volwaardig modehuis met prêt-a-porter, schoenen en accessoires voor mannen en vrouwen. Typisch voor het label is de mix tussen übervrouwelijke, zwierige jurken en rokken enerzijds, de tomboy look met street invloeden anderzijds. Komen de looks je bekend voor? Het label heeft sinds één jaar een winkel in België, waar onze nationale bloggers en masse naartoe stromen.

2/

Baum und Pferdgarten 

Nog een nineties kid dat uitgroeide tot een uitgebreid label. Het speelse Baum und Pferdgarten is een printparadijs en haar collecties barsten van de felle kleuren, opvallende prints en design silhouetten. Klinkt nogal ondraagbaar, maar het geheel oogt opvallend gemakkelijk dankzij de typisch Deense styling van laagjes en comfy looks in de mix met ingewikkeld design.

3/

Cecilie Copenhagen 

Ladylike, casual en een vleugje folklore: toen Cecilie Jorgensen in 2011 even een what to wear crisis had, besloot ze twee sjaals samen te binden tot een jurkje. De look sloeg aan, ze idee om dat op grotere schaal te brengen volgde en de rest is geschiedenis. Cecilie Copenhagen staat voor een eigenzinnige daytime garderobe die je door grijze werkdagen loodst.

4/

House of Dagmar 

Een sober kleurenpallet, strak design, een sportieve feel en een duurzame filosofie waarvan we nog veel kunnen leren: dat is House of Dagmar in een notendop. Het label van drie Zweedse zussen brengt prêt-a-porter, accessoires, swimwear en zonnebrillen uit milieu- en diervriendelijke materialen zoals veganistisch bont, gerecycleerd polyester en kasjmier en cruelty-free merino wol. Daar houdt de duurzame filosofie echter niet op, ook in haar (lokale) productietechnieken streeft het label voorbeeldigheid na. Bestseller is het geknoopte hemd, één van dé pijlers van de Scandinavische garderobe.

5/

Saks Pott 

Wie dacht dat het hoge Noorden enkel garant staat voor minimalistisch design heeft het goed mis en Saks Pott is er het mooiste voorbeeld van. Het non-comformistische modehuis uit Kopenhagen slaat dat koele cliché aan diggelen met een storm van kleur, heftige prints en eigenzinnige looks. Dit seizoen herkennen we Lady Diana als muze, maar haar voorbijgangster bleek een kettingrokende badgast zonder manieren te zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, welkom in het universum van Saks Pott!

6/

By Malene Birger 

Het go-to label van alle Scandinavische moderedactrices: By Maline Birger verenigt alle codes van de klassieke noorderse stijl in één look. Perfecte tailoring, geïnspireerd op de mannengarderobe, haast couture achtige afwerking en oog voor detail. Je investeert er in tijdloze stukken met een twist die jaren zullen meegaan en tal van styling mogelijkheden bieden -in lijn van een less is more filosofie wat kledingverspilling betreft. Niet twijfelen, gewoon doen!

7/

Filippa K 

Eenzelfde verhaal bij haar Zweedse tegenhanger Filippa K, waar je eveneens tekent voor prachtige klassiekers die de tand des tijds doorstaan. Simpele en elegante looks die je vrouwelijkheid benadrukken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het label ook een meer dan heel erg fijne sportswear lijn heeft met ultra comfy, zachte looks die je spontaan zin geven om een hevige yoga sessie in te duiken. Pastels & homewear for life!

8/

Ganni

Scandinavian style voor dummies! Geen flauw idee hoe je je als een Zweedse deerne of Deense bom moet kleden? Vul je online winkelmandje bij Ganni -kan zelfs met de ogen toe- en je hebt prijs. Het Deense label is al jaren een goed bewaard geheim onder noordelijke modebloggers en de reden waarom ze er permanent piekfijn uitzien. Losse broeken, leuke prints, fladderjurken of comfy sweaters: het aanbod is extreem uitgebreid en je vindt er echt voor elk wat wils. Dat laatste is de reden waarom Ganni wel eens als de Deense Zara wordt omschreven, al kan je dat van het prijskaartje jammer genoeg niet zeggen: niet onbetaalbaar, maar ook weer geen spotgoedkope prijzen -denk tussen de €100 en €400.

9/

Amator 

Voor een übercoole werkgarderobe moet je bij Amator zijn. Het label biedt casual chic looks met een urban draai: we zijn dol op de eenvoudige silhouetten, kwalitatieve stoffen en discrete prints van Noorse designer Eline Starink. Speciaal applaus voor haar prachtige broekpakken en los vallende jurken: heel erg mooi, dubbel zo cool en perfect voor de werkvloer wegens lekker luchtig en voldoende bedekkend tegelijk.

10/

Holzweiler

De àllercoolste cool kids gaan in het hele hoge Noorden shoppen en houden halt bij Holzweiler, een Noors label dat in 2012 begon met een collectie luxesjaals, maar al snel uitbreidde richting een complete garderobe voor man en vrouw. Kunst is een belangrijke inspiratiebron en meermaals per jaar nodigt het designtrio achter het label een artiest uit om zijn of haar ding te doen met de collectie. Dat resulteert in bijzonder arty silhouetten, dit seizoen met een stevige Alexander Wang vibe. Gigi Hadid en Camila Coelho worden regelmatig in een Holzweilerke gespot en dat zegt genoeg, allen daarheen!