8 tips om van je smartphone te blijven achter het stuur

Geüpdatet op 16 mei 2017 door ELLE België
8 tips om van je smartphone te blijven achter het stuur

Ruim een op de vijf Belgen gebruikt nog steeds zijn smartphone tijdens het autorijden. Een levensgevaarlijke gewoonte, ontdek hier enkele handige tips om je smartphone gebruik achter het stuur aan banden te leggen. 

Snel even een berichtje sturen of je Facebook checken terwijl je achter het stuur zit, dat kan toch geen kwaad? Behoor jij ook tot deze mensen die geen vijf minuten zonder hun smartphone kunnen, zelfs niet in het verkeer? Wij geven je een aantal tips, apps en andere handige gadgets die ervoor zorgen dat je je vanaf nu volledig focust op de weg:

1. Zet je smartphone op vliegtuigstand

Ben je iemand die altijd wil reageren op elk piepje van een nieuw bericht of e-mail? Dan kan het helpen om de vliegtuigmodus van je smartphone in te schakelen. Op deze manier gaat je volledige aandacht naar de weg en kom je niet in de verleiding. Die binnenkomende mails en telefoontjes kunnen heus wel wachten tot je op je bestemming bent.

2. Laat je smartphone in je tas liggen

Heb je zelfs met de vliegtuigmodus aan nog de neiging om constant je smartphone te checken? Steek je toestel dan in je tas en laat die op de achterbank of zelfs in de koffer liggen. Zo kan je er helemaal niet bij. And again: mails en telefoontjes kunnen echt wel even wachten.

1/

3. Smartphone houder

Gebruik je je smartphone in plaats van een gps-toestel als navigatie? Dan raden we het gebruik van een autohouder aan. Zo heb je altijd zicht op de te volgen route, zonder dat je afgeleid wordt van de weg én je hebt tenminste de handen vrij. Denk er wel aan dat wanneer je je route opnieuw moet instellen, je je auto best even langs de kant parkeert. Ook met een gsm-houder is je smartphone aanraken nog altijd geen goed idee.

4. Veilig bellen met een handsfree kit

Er zijn heel wat handige handsfree kits op de markt, waardoor je veilig kan rijden én telefoontjes kan plegen zonder dat je je gsm moet aanraken.

2/

5. Muziek luisteren zonder afleiding

Met een koptelefoon in je auto luisteren naar muziek is absoluut not done. Gelukkig vind je heel wat gadgets waardoor jij achter het stuur naar de muziek vanop je smartphone kan luisteren. Zo bestaan er handige accessoires die je kan verbinden met je gsm en aan je stuur of dashboard kan bevestigen, zodat je snel én veilig je muziek kan bedienen.

6. In Traffic Reply-app

In Traffic Reply is de nieuwste app van Samsung en maakt deel uit van de campagne ‘Stuur vast, smartphone los’. Het systeem werkt op basis van een activiteitensensor die meet of je je sneller dan 10 km per uur verplaatst. Wanneer dat het geval is, treedt de sensor in werking en zal ze je inkomende berichten of oproepen automatisch beantwoorden. Boodschap? "Nu even niet..." Je kan kiezen voor een standaard-, een grappige- of een eigen reactie.

3/

7. Free Drive-app

Een andere handige app is Free Drive, die detecteert wanneer je achter het stuur zit en sms'en meteen onmogelijk maakt. Wanneer je gebeld wordt, krijgt de beller bovendien de boodschap dat je aan het rijden bent.

8. Rij veilig-app

Ook een Nederlandse verzekeringsfirma bedacht onlangs een handige tool om het gsm-gebruik achter het stuur in te perken. Het resultaat is de Rij Veilig-app. Zodra je sneller rijdt dan 15 kilometer per uur, blokkeert de app al je inkomende sms'jes en Facebookmeldingen. Wanneer je stilstaat, heb je weer toegang tot je meldingen. Als je met iemand meerijdt of met het openbaar vervoer reist, kan je gewoon de passagiersmodus inschakelen en werkt je smartphone normaal. De app is (voorlopig) enkel voor Android beschikbaar.

PS: Denk je dat het nog wel meevalt met jouw gsm-gebruik? Ontdek hier of jij een smartphoneverslaving hebt.

(Stagiaire Kirsten Van Elsen)