Daarom is iedereen geobsedeerd door 13 Reasons Why

Geüpdatet op 3 mei 2019 door ELLE België
Daarom is iedereen geobsedeerd door 13 Reasons Why

"Als je dit hoort, is het te laat". Sinds Netflix op 31 maart begon met het streamen van 13 Reasons Why heeft de serie een verpletterende indruk gemaakt. Als je er nog niet aan begonnen bent, dan geven wij je 13 redenen om dat meteen te doen. 

1. De serie is gebaseerd op de best-seller TH1RTHEEN R3ASONS WHY van Jay Asher, die zo’n tien jaar geleden uitkwam en al snel razend populair werd.

2. 13 Reasons Why speelt zich af in een Amerikaanse high school, maar is allesbehalve een typisch high school drama. De serie wil een aantal serieuze (tiener)problemen zoals pesten, seksueel misbruik en zelfmoord bespreekbaar maken.

3. Met 13 Reasons Why maakt de Amerikaanse zangeres Selena Gomez haar debuut als producer. Gomez kreeg het gelijknamige boek jaren geleden van haar moeder. Ze was zo onder de indruk na het lezen dat ze het verhaal onder de aandacht van Netflix bracht. De zangeres leed zelf aan depressie en angstaanvallen en weet dus perfect waarover ze spreekt. Ze hoopt dat jongeren na het zien van de serie meer met elkaar gaan praten en minder opgaan in social media. Dat Gomez nauw betrokken is bij het onderwerp bewees ze nog eens op de première, waar ze schitterde met opvallende blauwe nagels. Deze zijn een verwijzing naar het hoofdpersonage Hannah Baker, die de kleur gebruikte om de tapes te nummeren.

13 Reasons Why Selena Gomez producer

1/

4. De makers kozen voor de onbekende Australische actrice Katherine Langford om het personage van Hannah Baker neer te zetten. Dat doet ze fenomenaal. Niet alleen heeft ze hard gewerkt om met een nagenoeg perfect Amerikaans te acteren, ook heeft ze een enorme uitstraling en geloofwaardigheid. Funfact: het heeft niet veel gescheeld of we hadden Langford nooit kunnen bewonderen in deze serie. Actrice worden was immers nooit haar grote droom. Een job als dokter of politica, dat zag ze wel zitten.

5. Via 13 cassettes legt Hannah Baker aan 13 personen uit waarom ze er nu niet meer is. De manier waarop alles in beeld gebracht wordt, is buitengewoon. Aan chronologie doen ze niet bij 13 Reasons Why. De serie is een verzameling van flashbacks en overgangen tussen heden en verleden. Als kijker volg je het verhaal vanuit het perspectief van Clay Jensen, een eenzame jongen die twee weken na Hannahs dood de cassettes in handen krijgt.

13 Reasons Why matching tattoo
(c) Instagram @alishaboe.

6. Funfact: Selena Gomez en twee leden van de cast hebben onlangs een matching tattoo laten zetten. Ze kozen voor een een punt-komma op hun onderarm, dat symbool staat voor mental-health-awareness.  

2/

7. Goed nieuws voor de fans van Grey’s Anatomy, want Kate Walsh, Dr. Addison Montgomery Shepherd, is te zien in de serie. Ze vertolkt de rol van Hannahs moeder.

13 reasons why Kate Walsh

8. Les die je kan trekken uit de serie? Kindness doesn’t cost a damn thing. Maak daar maar meteen je levensmotto van.

9. Niet alleen het verhaal en de beelden zijn prachtig, ook de muziek mag er zijn. De soundtrack is vrij basic, maar daarom niet minder mooi. Zo duiken er pareltjes op van Joy Division, M83 en The Cure.

10. De spanning wordt constant opgebouwd. Elke aflevering eindigt immers met een cliffhanger van formaat. Gelukkig kan je op Netflix het hele seizoen in één keer uitkijken.

3/

11. Er is bijzonder veel fuss rond de doodscène van Hannah Baker. Professionals waarschuwen voor de expliciete beelden en de mogelijke gevolgen voor mensen met depressieve gevoelens. Het zou zelfs de hoofdregel voor zelfdoding op TV overschrijden, die vraagt om het vooral nièt in beeld te brengen. Volgens Selena Gomez is dit echter de enige manier om alles in beeld te brengen. Ze is ervan overtuigd dat je de huidige generatie wel moet shockeren met zoiets heftigs als je wil dat de boodschap blijft hangen. Het onderwerp ligt sowieso erg gevoelig, wie zelf met vragen worstelt, kan terecht bij de zelfmoordlijn.

12. Aan The Hollywood Reporter hintte Selena Gomez naar een mogelijke tweede seizoen van de serie: "Er liggen nog zoveel verhalen in elk karakter verscholen, daarom werd het in de eerste plaats een serie. We zien het wel."

13. Eigenlijk zegt de trailer al meer dan voldoende:

(Stagiaire Kirsten Van Elsen)