Daarom is zonnebanken ontzettend schadelijk voor je huid

Gepubliceerd op 3 maart 2017 door ELLE België
Daarom is zonnebanken ontzettend schadelijk voor je huid

Ben jij een fervente bezoeker van de zonnebank omdat je gek bent op je bruine kleurtje? Wij geven je even wat stof tot nadenken. 

Wist je dat zonnebankgebruikers 20% meer risico lopen op melanoom? Dit is de meest agressieve vorm van huidkanker. Bij gebruikers onder de 35 jaar loopt het risico zelfs op tot 59%! Erger nog: jaarlijks sterven er wereldwijd 55.000 mensen ten gevolge van zonnebankgebruik.

Goed om weten

De zonnebank is maar liefst oorzaak nummer 1 van huidkanker. Niet alleen oude zonnebanken zijn kankerverwekkend, toestellen van de nieuwste generatie zijn even schadelijk. Eigenlijk bestaan er geen veilige zonnebanken.

Misverstanden

  1. De zonnebank is een veilig alternatief voor zonnen. Dit klopt niet! Een zonnebank geeft een UV-straling die véél sterker is dan die van de zon, en dus ook schadelijker.
  2. De zonnebank bereidt je huid voor op je vakantie. Ook dit is niet waar! De bruine kleur die je krijgt van de zonnebank geeft slechts een berschermingsfactor van 2-4 SPF. Aangezien je minstens factor 30 moet smeren in de zon is dit verwaarloosbaar.
  3. De zonnebank helpt je met vitamine D produceren. Fout! Je maakt al vitamine D aan als je een kwartiertje buiten loopt. Geen reden om onder die zonnebank te kruipen dus.

zonnebank_gevaarlijk_voor_huid_kanker_verwekkend_vintage_foto_getty

Waarom doen we het dan? 

Een gebronsde bruine huid was lang een schoonheidsideaal. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen! Denk maar aan celebrities zoals Megan Fox, Mila Kunis, Bradley Cooper en Zac Efron. Toch moet je stilstaan bij de gevolgen: is een bruine kleur heel het jaar door een potentiële dodelijke ziekte waard?! Stof om over na te denken.

Natuurlijk bruinen 

Kan je toch geen afstand doen van je bruine kleurtje? Kies er dan voor om op een verstandige manier te zonnebaden. Smeer altijd genoeg SPF en blijf nooit te lang onder het directe zonlicht liggen. Je huid zal je dankbaar zijn! Trouwens: je eigen huidskleur rocken is weer helemaal in!

Ps. Je kan ook altijd kiezen voor bruinen zonder zon of een spraytan! En vergeet niet: ook in de winter moet je je huid beschermen tegen de zon.

(Stagiaire Maaike Geys)