Wedding planner schrijft doe-boek voor bruiden

Geüpdatet op 26 februari 2018 door Laure Vandendaele
Wedding planner schrijft doe-boek voor bruiden

Wedding planner Charmaine James schreef met Fiancée Journal een handig doe-boek voor aanstaande bruiden.

Verloofd? Proficiat. Volgende stap: dat trouwfeest geregeld krijgen. En daar komt meer bij kijken dan je denkt, of je nu voor een Big Fat (al dan niet Greek) Wedding of eerder voor een intieme ceremonie gaat. Wie niet gezegend is met organisatorisch talent kan al het geregel en gepuzzel overlaten aan een ervaren wedding planner. Charmaine James maakte van een uit de hand gelopen hobby haar beroep en begeleidt intussen al zes jaar koppels op weg naar De Mooiste Dag Van Hun Leven. Voor aanstaande bruiden (en hun bruidegommen) schreef de ervaringskundige ‘Fiancée Journal’, een handig doe-boek vol praktische tips, checklists en vragenlijsten om het hoofd van doorgedraaide bridezilla’s zo windstil mogelijk te houden.

charmainejones
Charmaine James van Encharm'd

Hoe ben je als wedding planner begonnen?
Ik ben er eigenlijk in gerold. Ik werkte bij een Belgisch modebedrijf en toen een collega aankondigde dat ze ging trouwen in het buitenland, heb ik hier en daar een handje toegestoken. Van het een kwam uiteindelijk het ander. Intussen heb ik mijn eigen bedrijf en ben ik al zes jaar actief als wedding planner voor bruiloften in binnen- en buitenland.

Doen veel koppels een beroep op een wedding planner?
De vraag neemt steeds toe. Bij een trouwfeest komt immers meer kijken dan het plannen zelf. Dat vergeten veel mensen. Er is ook nog de aankleding van de zaal, styling van de tafels, het vinden van de juiste attributen zoals kaarsen en vazen. Kortom alles om de bruiloft zo Pinterest-waardig mogelijk te krijgen.

Welk huwelijk is je het meest bijgebleven?
Elk huwelijk is memorabel op zijn eigen manier maar ik herinner me een hele mooie bruiloft aan de Belgische kust. Het was de hele dag bewolkt maar net op het moment dat het koppel hun jawoord aan elkaar gaf, brak de zon door én vloog er een vliegtuigje met felicitaties van vrienden over. Alsof het zo besteld was.

Waarom dit boek?
Zelfs wanneer koppels een wedding planner onder de arm nemen, zijn er nog heel wat zaken waar ze zelf aan moeten denken. Zoals de gastenlijst en tafelschikking. Wie willen ze uitnodigen? Welke gasten kunnen absoluut niet aan dezelfde tafel zitten? Dat kunnen wij niet beslissen. Dit boek is een soort van huiswerkboekje waarin het koppel de vorderingen van de organisatie nauwgezet via handige tabellen en vragenlijsten kan bijhouden. Het begint met hoe het koppel elkaar heeft leren kennen en eindigt met de geloften die ze elkaar op de trouwdag zelf voorlezen. Alles is gebundeld in één boek, heel leuk om achteraf bij te houden.

Je doet verder een beroep op verschillende professionals?
Doorheen het hele boek geven verschillende professionals hun tips. Zo zijn er de make-uptips van Peggy Timmermans, stelde coach Amy het ‘Breathtaking Bride’ trainingsschema op en heeft Dokter Karavani het belang van een gezonde huid. Stuk waar stuk belangrijke thema’s waarvoor klanten niet bij mij als wedding planner terecht kunnen.
 
Handige schema’s, checklists en vragenlijsten. Maakt dit boek jouw job niet overbodig?
Toch niet, het boek is ook handig voor wie met een wedding planner in zee gaat. Soms hebben vrouwen nu eenmaal niet de tijd of zin om alles zelf bol te werken. Zeker als het om een buitenlandse trouw gaat. Het praktische aspect van de organisatie kunnen ze uit handen geven maar het emotionele aspect houden ze mooi zelf bij in dit boek. De diensten van een wedding planner en doe-boek kunnen dus zeker gecombineerd worden.

Wat is de grootste uitdaging tijdens het plannen van een bruiloft?
Zonder twijfel het budget in de gaten houden! En bepalen wat wel en niet belangrijk is. Sommige koppels besparen op een foto- of videograaf maar beklagen zich achteraf dat er weinig tastbaar bewijs van het feest overblijft. In het boek staat een budgetschema waarmee je alle uitgaven bijhoudt en dus niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Heel wat koppels verliezen het overzicht, de rode draad doorheen hun trouwdag waardoor het geen samenhangend geheel is. Er is zoveel inspiratie, zijn zoveel ideeën waardoor kiezen vaak moeilijk wordt. Zowel het boek als ik helpen hierbij. Er zijn checklists voor lange en korte verlovingen die duidelijk aangeven wanneer je wat moet regelen.

Wat is de sleutel van een geslaagde bruiloft?
Elkaar niet uit het oog verliezen. Een bruiloft brengt heel veel stress mee in een relatie. Werkt je partner te weinig mee? Is hij het niet met alles eens? De spanning loopt vaak op zo vlak voor de bruiloft. Het is belangrijk om samen te werken en knopen door te hakken.

Wat zijn de trouwtrends voor 2017?
Buitenbruiloften met een tent en soms wel bijhorende glamping blijven populair. Na een nachtje kamperen, genieten de gasten de dag erna van een ontbijt of een brunch. Koppels kiezen steeds meer voor ‘food sharing’ waarbij ze verschillende gerechten delen in plaats van een traditioneel menu.
Er wordt nog steeds vaak in het buitenland getrouwd, mensen willen graag een goed weer garantie. Italië, Spanje en het Zuiden van Frankrijk zijn populair.
Verder waaien verschillende Amerikaanse gebruiken zoals een ‘rehearsel dinner’ op de avond voor de trouw over naar Europa. Ook de bruidsmeisjes krijgen een prominentere rol in de ceremonie en dragen vaak dezelfde outfit. Ook dat is zeer Amerikaans.
Pastelkleurtjes doen het ook volgend seizoen nog goed en ‘buttercup yellow’, een zacht geel, is aan een opmars bezig. Qua decoratie houden we het doorgaans simpel.

fianceejournal

Fiancée Journal van Charmaine Jones is vanaf 7 december verkrijgbaar en kost 45 euro. Pre-order mogelijk via deze link.