5 types vakantie liefdes en hoe ze te strikken/vermijden

Gepubliceerd op 27 maart 2017 door ELLE België
5 types vakantie liefdes en hoe ze te strikken/vermijden

Een zwoele week met een Zweedse student, een nat avontuur met een Franse duiker, een flirt op het vliegtuig met een Colombiaanse hottie, een vurige dans met een Brits feestbeest en een Amerikaanse droom die in een nachtmerrie verandert. Vijf ervaringsdeskundigen over hun heetste zomer.

Je bent single, ouder dan 25 en denkt dat een vakantielief voorbehouden is voor puisterige pubers op hotel met hun ouders in Mallorca? Dan heb je het goed mis. Op heerlijke vakantieromances staat geen leeftijd. Dankzij sociale media heb je het makkelijker dan je puberende zelf om na je reis nog contact te houden met je holiday fling, maar dat betekent niet dat elke buitenlandse liefde moet uitdraaien op een LAT-relatie. Je bent groot genoeg om een zwoel, kort maar krachtig avontuur te waarderen voor wat het is: een proefrit doorheen de lokale cultuur, een uitlaatklep na een drukke werkperiode en de perfecte manier om je zinnen te verzetten. Vergeet Tinder en ga op reis! Laat je meesleuren door een mysterieuze prins op een wit paard, een barman op een Vespa of een surfleraar in de zilte branding. Ziehier de types mannen die je op vakantie kan tegenkomen en tips over hoe je hen kan strikken of... mijden. Bezint eer ge begint.

1/

1. De rugzaktoerist

How to vakantieliefdes 3

Kruis je het pad van een backpacker, besef dan dat hij op trektocht is. Hij is op zoek naar nieuwe ervaringen en grootse verhalen die hij later aan zijn kleinkinderen kan vertellen. Deze man kies je voor een avontuurtje dat niet langer dan drie dagen duurt, om jezelf te behoeden voor een gebroken hart. Je vindt hem in en rond jeugdherbergen, studentencafés en Irish pubs. Je strikt hem door op de man af te vragen of hij hier en nu iets wil gaan doen. Neem hem mee naar je favoriete koffiebar, toon hem plekjes waar toeristen niet komen en stel hem voor aan een paar locals, jouw vrienden. Wees romantisch, maar direct. Ga geen verdere verbintenis aan, want hij heeft waarschijnlijk zoveel vriendinnen als er landen in Europa zijn. Vraag wel zijn adres, zodat je eens bij hem kan gaan logeren. Kies er dus meteen eentje uit een land dat je nog wel eens wil bezoeken.

Liene (25) en Daniel, de zwoele Zweed

“Daniel… (zucht) Als ik terugdenk aan Daniel wordt het me altijd wazig voor ogen. Mijn week met die heerlijke jongen was ongetwijfeld het spannendste intermezzo in mijn anders doodnormale leventje. Ik was dolverliefd op die gast. Tijdens mijn tweede jaar op kot in Gent, op een marginale avond in een nog marginaler café in de Overpoort, zag ik in een flits een droom van een kerel binnenstappen, even rondkijken en terug weggaan. Ik riep naar mijn vriendin dat ik net de schoonste vent van de wereld gezien had. Zonder nadenken liep ik hem achterna en tikte op zijn schouder. Verwonderd draaide hij zich om. ‘Känner jag dig?’ De blonde kanjer bleek een Zweed die met vrienden-landgenoten het Gentse nachtleven aan het verkennen was. Hij sprak gelukkig ook Engels en na een stuntelige, maar aangename conversatie liet hij zijn entourage staan voor een nachtelijke wandeling langs de Leie. Toen ik zei dat ik niet te laat kon blijven omdat ik de volgende dag naar de les moest, ging hij mee naar mijn kot en bleef hij slapen. De seks was fenomenaal. Hij fluisterde Zweedse dingen die ik niet verstond, maar herhaaldelijk beaamde met ‘Yes! Yes! Yes!’

Toen ik ’s ochtends wakker werd, was hij al weg, maar ik kon niet aanvaarden dat dit niet meer was dan een onenightstand. In de namiddag had ik al ‘My place or yours?’ ge-sms’t en ’s avonds lagen we weer te rollebollen. Deze keer ríep hij zelfs Zweedse dingen. Dat scenario heeft zich zes avonden herhaald, tot Daniel opeens weg was. Terug naar Zweden of doorgereisd naar Frankrijk of Duitsland, dat weet ik eigenlijk niet. Hoewel ik besefte dat er geen serieuze relatie uit zou bloeien, had ik niet verwacht dat ik nooit meer iets van hem zou horen. Ik vond hem zelfs niet terug op Facebook. Ik heb er een gebroken hart en vele doordrenkte kussenslopen aan overgehouden, maar die week zal me voor de rest van mijn leven bijblijven. Dat ik hem zag, hem wou en hem zonder al te veel moeite kreeg, gaf mijn ego een enorme boost.”

2/

2. De soloreiziger

How to vakantieliefdes 2

Voor een man die alleen reist, moet je oppassen. Waarom is hij alleen? Is het net uit met zijn vriendin? Heeft hij een burn-out? Is hij op zoek naar zichzelf? Of heeft hij geen vrienden? Vakantieliefde moet hand in hand gaan met romantiek en heel veel plezier. Een man met issues is daar niet de geschikte gezel voor. De laatste rol die je op vakantie wil spelen, is die van therapeut of schouder om op uit te huilen. Noodzakelijke openingszin is dus: “Waarom ben jij hier alleen?” Langs de andere kant hoeft hij natuurlijk geen Prince Charming te zijn, de kans is groot dat je hem nooit meer terugziet. Vermijd de flirt wanneer hij bij de eerste ontmoeting over een vorige relatie begint of jou vergelijkt met zijn ex, niet wil zoenen uit religieuze overwegingen, je mee uit eten neemt maar jou vraagt om te betalen of sokken in zijn Teva-sandalen draagt.

Kirsten (26) en Pedro, de Colombiaan op doortocht

“Zo’n half jaar geleden bezocht ik Kopenhagen in mijn eentje. Op het vliegtuig naar huis kruiste mijn blik een paar keer die van de aantrekkelijke latino in stoel 17C. Hij reisde ook alleen en toen hij aan de bushalte bij de luchthaven van Charleroi niet enkel in mijn ogen, maar ook naar mijn - toegegeven, iets te korte - rokje keek, raapte ik mijn moed bijeen en sprak ik hem aan. ‘Hi’, zei ik. ‘Do you speak English?’ Hij bleek uit het zuiden van Colombia afkomstig en was op weg naar Brussel, waar zijn vader woonde. Ik ben het meisje van de lange serieuze relaties, maar toch had ik geen moeite om te flirten met die knappe, donkere vreemdeling. Ik kan me met de beste wil van de wereld zijn naam niet meer herinneren, maar laten we hem voor de sport Pedro noemen. In het station had ik hem al overtuigd om mee naar Antwerpen te komen. ‘Pedro,’ zei ik, ‘laat Brussel vanavond voor wat het is. Ik neem je mee naar de mooiste stad van het land. We gaan lekker eten en cocktails drinken, wat denk je?’ Toen we effectief in ’t stad aankwamen, sloegen de zenuwen toe. Ik belde gauw wat vriendinnen op om mee op café te gaan. Het klikte supergoed. De meisjes vonden hem ook tof, maar verbaasden zich over mijn atypische gedrag. Aan het einde van de avond vroeg Pedro of hij de laatste trein naar Brussel moest nemen, maar ik zei dat hij bij mij kon blijven slapen. We trokken nog een fles wijn open, zetten een filmpje op en begonnen klunzig aan mekaar te frunniken. Na de film - ‘Moonrise Kingdom’ - nam ik hem mee naar mijn slaapkamer waar we een matige vrijpartij hadden. ’s Ochtends wou hij nog knuffelen, maar dat vond ik veel te ongemakkelijk. Ik zei dat ik snel weg moest en zodra hij zich aangekleed had, zette ik hem met een korte ‘Bye’ aan de deur. Een paar weken later leerde ik mijn huidige lief kennen, ik heb hem dit verhaal nog niet verteld. Ik ben niet fier op mijn skanky avontuurtje met… goh, hoe heette hij ook alweer?”

3/

3. De local

How to vakantieliefdes 1

Dompel je volledig onder in de lokale cultuur en kies voor plaatselijk schoon. Ligt je vakantiebestemming in West-Europa of aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, dan kan je je behelpen met Frans, Engels en die paar woordjes Spaans die je op school leerde. Trek je naar onbekendere oorden, dan is een korte taalcursus geen overbodige luxe. Leer de basics: hallo, goedenavond, ik ben vrijgezel en kom jij hier vaak? Risico bij deze vakantiefling: hartenpijn of op z’n minst melancholische mijmeringen die je de rest van je leven bijblijven. Wanneer jij het zonnige, romantische oord verlaat, blijft hij daar. Je zal nooit meer moussaka kunnen eten zonder aan je Griekse Stavros te denken, of Havaïanas kunnen dragen zonder je Braziliaanse Gabriel te missen.

Chantal (28) en Jérémie, de Franse beach boy

“Vorige zomer trok ik met vriendinnen naar de Côte d’Azur voor een weekje surfen en luilekkeren. We huurden een appartementje dat uitkeek op het strand, gingen in de voormiddag op surfles en bleven de hele namiddag in de zon liggen. ’s Avonds trokken we naar de enige bar van het dorp, die overdag ook dienst deed als enige restaurant en enige EHBO-post. Niet dat ik op zoek was naar mannelijk gezelschap, maar toen ik een uitzonderlijke knapperd zag voorbij wandelen op het strand, zijn surfpak tot aan zijn heupen naar beneden gerold, kon ik het niet laten om breed te glimlachen. Jérémie heette hij, een local uit Hyères die al zijn weekends en vrije dagen hier doorbracht. Hij hoopte surfinstructeur te worden. Hij bleef de hele namiddag bij ons op het strand zitten en hoewel hij een stuk jonger was, vond ik hem volwassener dan de meeste mannen die ik al ontmoet had. Hij vroeg of we ’s avonds naar de bar kwamen, maar keek enkel in mijn ogen. ‘Ze zal er zijn!’, lachten mijn vriendinnen.

We dansten tot een stuk in de nacht op foute hits en toen de meisjes gingen slapen, bleven wij nog napraten op het terras. ‘Heb je ooit al op het strand overnacht?’, vroeg hij. De knappe beach boy vroeg me om naar de sterren te kijken, wat een heerlijk cliché. ‘Deze tijd van het jaar heb je zelfs geen slaapzak nodig.’ Hij glimlachte zo lief dat mijn kop knalrood werd. Hij nam me bij de hand en ik volgde hem naar het strand. We vlijden ons neer achter een reddershut, met zijn arm onder mijn hoofd. Ik probeerde nog te wijzen naar de Grote Beer, maar hij zoende me vol op de mond. Zijn kus was warm en diep en ik herinner me dat mijn hele lijf zinderde. Verder dan kussen zijn we niet gegaan en ik ben met mijn hoofd op zijn borst in slaap gevallen. Om vijf uur ’s ochtends werd ik rillend van de kou wakker en zei ik dat ik toch m’n eigen bed wou opzoeken. Hij wandelde mee tot aan het appartement, nam mijn hoofd in beide handen en kuste me. ‘A demain?’, vroeg hij. Onze vakantie duurde nog vijf dagen en daarvan heb ik drie nachten met Jérémie doorgebracht. We bleven hangen in de bar, gingen zwemmen in het donker en praatten tot in de vroege uurtjes, maar we zijn niet met elkaar naar bed geweest. Ik heb gehuild bij het afscheid. We zijn vrienden op Facebook maar beseffen allebei dat het verhaal daar eindigt. Af en toe liken we een foto van elkaar, maar een echt gesprek is er niet meer geweest. Beter zo, denk ik.”

4/

4. De stalker

How to vakantieliefdes 4

Op vakantie ben je meestal niet op zoek naar de man van je leven, maar dat betekent niet dat je de lat te laag moet leggen. Kies iemand die op dezelfde golflengte zit. Even belangrijk als de romance is namelijk de manier waarop ze afgerond wordt. Misschien zelfs belangrijker. Het laatste wat je wil na een prettig gedachtenverzetje op reis, is een nasleep van vervelende mails en berichtjes of god verhoede, een langeafstandsrelatie. Als je niet op zoek bent naar een lief, maak dat dan meteen duidelijk. Aangezien mannen hints niet zo goed snappen, kan je best kordaat zijn: “Ik vind jou ook aantrekkelijk. Een weekje plezier maken met jou lijkt me heerlijk. Is het oké als we het daarbij laten?”

Elke (29) en Brett, the American Dream

“Om mezelf te verwennen had ik op mijn roadtrip één nachtje in een fancy hotel in L.A. geboekt. Na een lange en tergende relatiebreuk ging ik een maandje trekken door Californië en vanavond was ik klaar ‘to move on’, zoals ze daar zeggen. Ik trok mijn sexy zwarte kleedje aan en ging een cocktail drinken in de rooftop poolbar. Het duurde niet lang voor Brett me vroeg of ik nog een whisky sour van hem dronk. De knappe Amerikaan - type Olympisch worstelaar - logeerde niet in het hotel, maar kwam hier geregeld een glas drinken voor het prachtige uitzicht over downtown L.A. Zijn ouders hadden er een huis, maar soms verbleef hij ook in de familiewoonst in New York, Montreal of Londen. Hij had geen job, maar vulde zijn dagen met het beheren van het familiefortuin. Ik geef het niet graag toe, maar de gedachte aan al dat geld maakte het een stuk makkelijker om hem mee te vragen naar mijn kamer. De whisky sours zaten er misschien ook voor iets tussen. Ik herinner me dat ik hem flink wankelend elke kamerdeur van de derde verdieping heb laten zien omdat ik niet meer wist welke de mijne was. Ik weet niet meer of we eerst nog gepraat hebben of meteen het bed in zijn gedoken, maar de volgende ochtend bleef hij bij me tot ik uitcheckte. Ik had nog geen zin om afscheid te nemen en vroeg of hij me wou vergezellen naar Santa Monica, waar ik een appartementje had geboekt. Ik zou hem ’s avonds wel terugrijden naar L.A., zei ik, maar daar kwam natuurlijk niks van in huis. We brachten mijn laatste vakantiedagen samen door, hingen rond op het strand en praatten tot een stuk in de nacht. Omdat hij toch geen plannen had, bracht hij me naar de luchthaven. Toen hij in LAX zag dat mijn vlucht naar Brussel een tussenlanding maakte in Amsterdam, besloot hij gelijk mee naar Amsterdam te vliegen. Samen het vliegtuig op dus, hij eruit in Amsterdam, maar een paar dagen later stond hij al voor mijn deur in Gent. Naderhand bekeken was dat waarschijnlijk vanaf het begin zijn plan, maar op dat ogenblik was ik superblij hem te zien. Hij vroeg of hij een weekendje bij mij mocht logeren voor hij terugvloog naar de States. De eerste avond was gezellig en de tweede ook, maar vanaf dag drie vond ik hem vervelend en onaangenaam en kreeg ik het gevoel dat hij nooit meer weg zou gaan. Hij werd grof en zei vreemde dingen als: ‘Seks hoeft eigenlijk niet voor mij, tenzij om kinderen te maken.’ Een weekend werd een week en na enkele zware ruzies en helaas ook evenveel make-upseks kon ik hem eindelijk aan de deur zetten. Toen ik een week later dacht dat de kous eindelijk af was, stond hij plots terug aan mijn deur! Hij was voor één avond overgevlogen vanuit Londen om met mij te gaan dineren in The Jane. Ik liet me overhalen, maar greep mijn kans om een duidelijk einde te breien aan de situatie. De carpaccio van coquilles nam ik er graag bij. Hij zei dat ik zijn leven veranderd had, maar ik maakte hem duidelijk dat wij niet voor elkaar gemaakt waren. Hoe het precies gebeurde, kan ik me niet meer voor de geest halen, maar ik eindigde die avond weer bij hem in bed… De ochtend nadien had ik ongelooflijk veel spijt, maar hoopte ik toch dat Brett de boodschap begrepen had. Je kan je mijn verschrikking dus voorstellen toen ik twee weken later hoorde dat hij een appartement gekocht had in Brussel. We zijn nu drie maanden later en ik ben nog steeds zijn mails en sms’jes aan het negeren.”

5/

5. De party boy

How to vakantieliefdes 5

Hij is aantrekkelijk, heeft de juiste moves, weet hoe een feestje te bouwen en heeft connecties in de clubs. Kortom: de party boy is de perfecte keuze voor een plezierige avond en onenightstand op reis. Hem strikken is niet moeilijk, maar bereid je voor op concurrentie. De kans is groot dat andere vrouwen hem ook in het vizier hebben. Modus operandi: tover een brede lach op je gezicht en maak oogcontact. Je wil overbrengen dat jij hier ook bent om te feesten en dat je hem ziet zitten. Dans naar hem toe en zet de eerste stap. Negeer de omstaande, nijdig kijkende vrouwen compleet. Gezien zijn ervaring en afhankelijk van het aantal drankjes dat hij op heeft, zal hij het van je overnemen. Aangeraden duur van de flirt: een nacht en een dag, met optie op één nachtje extra.

Ann (31) en Martin, de Britse feestneus

“Martin en ik hebben vorige maand voor het eerst in twee jaar écht afgesproken. We hadden al een paar keer samen gedanst op feestjes en hielden al na de eerste keer contact via Facebook. Wat flirterige comments bij profielfoto’s en af en toe een berichtje, je kent het wel. Hij is een Londenaar, half professioneel danser, half party boy en 100% hot stuff. Vorige maand moest hij in België zijn om les te geven, hij leidt gogodansers op. Hij wou me opzoeken en ik zei dat hij bij mij kon logeren. Ik had serieuze kriebels in m’n buik toen ik dat voorstelde, ik had hem immers nog maar een paar uurtjes na elkaar gezien! Maar ik had nood aan avontuur. Online fantaseerden we over ons eerste one-on-one-moment en we besloten grappend dat een passionele kus niet kon uitblijven. Hij nam de Eurostar naar Brussel, ik wachtte hem op in het station. Heel filmisch stapte hij uit de trein met een rode roos in de hand. Ik stapte heupwiegend en met een vastberaden blik op hem af en sloeg mijn armen om hem heen. Hij lachte breed en zoende me op de mond.

Ik had een picknickmand bij me in de auto en we reden naar het strand van Sint-Anneke. De hele namiddag hebben we er op een dekentje gelegen en de conversatie verliep gaandeweg minder stroef. ‘s Avonds zijn we nog naar Café d’Anvers gegaan met een aantal van mijn vrienden. Omdat ik het niet gewoon ben om een vriend te hebben en omdat iedereen ons aanstaarde, voelde ik me onwennig bij elke zoen en aai op de dansvloer. Veel rustiger werd ik toen we ‘s nachts bij mij thuis aankwamen. Hij nam mijn jas aan, zette me neer op de zetel en begon aan wat hij een ‘energetische massage’ noemde. Zijn handenspel bracht me, voorzichtig uitgedrukt, in vervoering. Ik ging naar de badkamer om een schaamteloos sexy negligé aan te trekken, maar toen ik omgekleed was, lag hij al te snurken in mijn bed. Een stomende nacht kon ik dus vergeten, maar ‘s ochtends maakte hij me zachtjes wakker en hebben we toch gevreeën. De seks was... oké. Hij was niet passioneel, maar wel heel teder. Die dag en de rest van de week hebben we rondgehangen in huis. We aten, lachten, dansten en vreeën (maar niet uitzonderlijk veel). De dagen vlogen voorbij. Ondanks de lichtjes teleurstellende seks heb ik me geen moment verveeld. Een realistischere vrees werd dat ik hem zou missen wanneer onze romantische escapade erop zat. Voor onze laatste avond samen hadden we een hotelletje geboekt in het centrum. Ik had helemaal geen zin in het afscheid van de volgende ochtend en in een paniekreactie heb ik hem in de lobby achtergelaten en ben ik in mijn auto gesprongen. Ik belde hem al wenend op toen ik al op de Singel zat. ‘Je moet niet zo triest zijn’, zei hij. ‘Je bent zoveel mooier als je lacht.’ Ondertussen gaat het normale leven weer zijn gangetje en spreken we elkaar af en toe online. Ik weet niet wat de volgende stap is. Ik denk dat we allebei bang zijn om die te zetten.”

(Carolien Swinnen)