Daarom gaan zoveel koppels uit elkaar in september

Geüpdatet op 21 augustus 2023 door Lore Ginneberge
Daarom gaan zoveel koppels uit elkaar in september Shutterstock

Weet jij wanneer het 'dumpseizoen' officieel geopend wordt? In september blijken heel wat koppels uit elkaar te gaan, net als tijdens deze vier andere periodes.

Daarom is september een maand vol break-ups

September is verrassend genoeg een populaire maand voor break-ups en het einde van relaties. Veel koppels gaan uit elkaar net na de zomervakantie, maar waarom is dit zo?

Vakantiestress

Met je grote liefde op vakantie vertrekken kan jullie dichter bij elkaar brengen of... kan de doodsteek zijn voor jullie relatie. Samen reizen kan namelijk spanningen en conflicten aan het licht brengen die je tijdens de drukte van het alledag onder tafel schuift. Ook de hoge verwachtingen van een vakantie en teleurstelling kunnen frustratie veroorzaken.

Veranderende prioriteiten

Met de terugkeer naar werk en school na de zomervakantie, veranderen prioriteiten. Dit kan tot conflicten leiden en de relatie onder druk zetten.

Tijd voor reflectie

De zomervakantie is een periode waarin mensen nadenken over hun leven en relaties. Annemieke Dubois, Founder en CEO van matchmakingbureau Jade & Jules zegt: "Over het algemeen hebben we bij Jade & Jules piekinschrijvingen in de periode voor en na de eindejaarsfeesten en rond de start van een nieuw (school)jaar. Mensen zijn vaak gemotiveerd om in die tijden nieuwe relaties te vinden."

De vier jaarlijkse periodes waarin de meeste relaties eindigen

Naast september zijn er nog andere risicovolle break-upperiodes, blijkt uit onderzoek.

1. Nieuwjaar

Niet voor niets wordt 2 januari de 'echtscheidingsdag' genoemd. Steeds meer mensen zetten op die dag de echtscheiding in gang. Volgens experts komt dat doordat oudejaar aanzet tot nadenken. Mensen staan dan stil bij hun leven, wat ze willen veranderd zien en hoe ze dat gaan aanpakken. Het begin van een nieuw jaar geeft hen meteen ook meer moed om definitief een punt te zetten achter hun relatie.

2. Valentijn

Bizar genoeg is de break-up rate op Valentijn bijzonder hoog. Aan de vooravond van wat een van de meest romantische dagen van het jaar moet zijn, komen koppels vaak tot het besef dat ze deze dag eigenlijk niet met hun partner willen doorbrengen. De prestatiedruk om lovey dovey te doen is op die dag zo hoog, dat het mensen doet afhaken.

3. Maart

Deze maand is de aanloop naar wat een hete zomer zomer moet worden. Algauw besef je dat je aankomende zwoele weekends liever doorbrengt met vriendinnen zonder rekening te moeten houden met je partner. Je kan het vrije, onbezonnen gevoel niet meer onderdrukken.

4. Eind november

De kerstperiode nadert en de feestdagen zijn een tijd waarin je gezellig samen bent met je geliefden. Als je relatie dan helemaal verkeerd zit, wordt dat extra uitvergroot.

Dit is de dag waarop de meeste koppels uit elkaar gaan

Verschillende bronnen wijzen erop dat heel wat break-ups worden beslist en/of aangekondigd op een maandag. Mogelijke redenen? Het weekend biedt een pauze van de dagelijkse sleur, waardoor koppels tijd hebben om te reflecteren op hun relatie, wat kan leiden tot de beslissing om uit elkaar te gaan aan het begin van de nieuwe week. Maandagen symboliseren ook een nieuw begin, wat kan motiveren tot verandering. Bovendien kunnen praktische overwegingen en de invloed van sociale media bijdragen aan deze trend, waarbij het contrast met gelukkige koppels online kan aanzetten tot ontevredenheid binnen de eigen relatie. Al deze elementen samen verklaren waarom maandag een veelvoorkomende dag is voor break-ups.