Wie zijn de 11 vrouwen in Beyoncé’s Lemonade?

Geüpdatet op 2 mei 2019 door ELLE België
Wie zijn de 11 vrouwen in Beyoncé’s Lemonade?

Je kan het onmogelijk gemist hebben: Beyoncé's Lemonade, waarin ze zich kwetsbaarder maar ook sterker dan ooit opstelt. Queen Bee bezingt er haar eigen kopzorgen (onder meer over de barsten in haar huwelijk), maar heeft het parallel ook over de lijdensweg van de Afro-Amerikaanse bevolking in de Verenigde Staten. In dat licht laat ze een resem bekende, donkere vrouwen opdraven in de meer dan een uur durende (!) clip bij het album. Wie zijn zij, en wat kregen zij te verduren? 

1/

Serena Williams

Sports Illustraded
Serena Williams voor Sports Illustrated

Wie? Amerikaanse tennisster en nummer één van de wereld.

Waarom? Hoewel ze een van de meest succesvolle atletes ter wereld is, krijgt Serena Williams al jarenlang bakken kritiek omwille van haar gespierde, "te mannelijke" lichaamsbouw. Vorig jaar bereikte de discussie een hoogtepunt wanneer een hater op Twitter postte dat haar mannelijke lichaamsbouw de reden is van haar succes, een opmerking die Harry Potter schrijfster J.K. Rowling niet aan haar neus kon laten voorbijgaan.

J.K. Rowling op Twitter: %22.@diegtristan8 %22she is built like a man%22. Yeah, my husband looks just like

Ook ontstond er heel wat heisa toen ze, ondanks een minderheid van de stemmen, toch de titel Sports Illustrated's 2015 Sportsperson of the Year kreeg. Williams sloeg loeihard terug met een sexy foto op de cover van het blad, waarmee ze wou duidelijk maken dat vrouwen zowel sex appeal als kracht kunnen hebben. Eerder dit jaar schitterde ze ook in de Pirelli kalender, berucht om haar sexy foto's, smash that!

In Lemonade geeft Williams haar haters opnieuw lik op stuk door vol zelfvertrouwen te staan twerken naast Beyoncé.

Schermafbeelding 2016-04-26 om 12.10.06

2/

Zendaya

Amandla Stenberg & Zendaya
Amandla Stenberg & Zendaya

Wie? Voormalig kindersterretje en Amerikaanse actrice, zangeres, model, danseres en opkomend fashion icon.

Waarom? De jonge Zendaya kreeg al van alle kanten racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd. Volgens velen bleek ze "niet zwart genoeg" toen ze enkele jaren geleden geselecteerd was om de legendarische Aaliyah te vertolken in een biopic over diens leven. Anderzijds verweten donkere fans haar zich "te blank" te gedragen en stylen toen ze op de rode loper verscheen met steile faux locs. De negentienjarige schone verklaarde in een interview dat het niet gemakkelijk is om half blank, half zwart te zijn, omdat ze zo niet echt tot een specifieke groep behoort. Zendaya heeft intussen wel haar zelfvertrouwen teruggevonden, en is blij met wie ze is.

Zendaya

3/

Amandla Stenberg 

amandla stenberg

Wie? Voormalig kindersterretje, actrice (Hunger Games), feministe en nu ook model voor Stella McCartney.

Waarom? Doet de naam Amandla Stenberg niet direct een belletje rinkelen? Dan ken je haar vast wel als Rue uit de eerste Hunger Games. Ondanks het feit dat Rue in de boeken geen specifieke huidskleur was toegeschreven, kreeg Amandla Stenberg wel de rol, een move die op heel wat kritiek mocht rekenen. De zeventienjarige actrice en feministe houdt echter geen blad voor de mond en spreekt zich dan ook graag uit over dingen die haar bezighouden. Zo maakte ze bijvoorbeeld een kritische schoolvideo over de zwarte cultuur die vaak (onterecht) wordt overgenomen door blanken.

Daarnaast postte ze enkele snapchatvideos waarin ze uit de kast kwam als een "biseksuele zwarte vrouw". In een clip op haar Tumblr pagina zei ze: "Het is zeer hard om te moeten zwijgen en extreem pijnlijk om te moeten vechten tegen je eigen persoonlijkheid en jezelf  anders voor te moeten doen dan je bent."

Stenbergs sterke persoonlijkheid bombardeerde haar tot gezicht van Stella McCartneys nieuwe parfum Pop, naast onder andere Madonna's dochter Lourdes. 

Schermafbeelding 2016-04-26 om 14.08.27

4/

Quvenzhané Wallis

Quvenzhané Wallis

Wie? De twaalfjarige Amerikaanse actrice, beter bekend als Hushpuppy in Beasts of the Southern Wild en als Annie in de gelijknamige musical, is de jongste actrice ooit die genomineerd werd voor de Academy Award for Best Actress.

Waarom? Hoewel Quvenzhané een veelbelovende actrice is, werd ze meermaals uitgescholden omdat ze, als zwart meisje, de rol van het weesmeisje Annie vertolkte in 2014. Ondanks haar jonge leeftijd liet de jonge actrice de harde kritiek niet aan het hart komen en zette ze een uitstekende acteerprestatie neer. Het meisje werd trouwens in 2014 als eerste kindersterretje ooit benoemd tot gezicht van Armani Junior.

armani junior

5/

Chloe & Halle Bailey

Chloe & halle

Wie? Zusjes en kindersterretjes, bekend uit Last Holiday en Meet the Browns, maar vooral bekend als zangeresjes via YouTube.

Waarom? De zusjes werden bekend via hun YouTube kanaal Chloe x Halle en kregen een contract te pakken bij Beyoncé's bedrijf Parkwood Entertainment. Dat is geen verrassing. Hun stijl doet immers denken aan die van Queen Bé, maar toch blijft het duo uniek. "Beyoncé aanvaardt ons voor wie we zijn. Wij houden van ons haar en zij houdt van ons haar. Ze wil niet dat wij voor iets of iemand veranderen," aldus Halle.

De zusjes brachten onlangs ook hun eerste single uit.

6/

Lisa-Kaindé Diaz & Naomi Diaz (aka Ibeyi)

PARIS, FRANCE - NOVEMBER 12: Lisa-Kainde Diaz and Naomi Diaz of Ibeyi perform at a "Meet The Musician" event at The Apple Store Opera on November 12, 2015 in Paris, France. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images for Apple)
Foto: Getty Images

Wie? De Frans-Cubaanse tweelingzusjes vormen samen het muzikale duo Ibeyi.

Waarom? Ondanks het feit dat weinig mensen de taal verstaan, zingen de zusjes niet alleen in het Engels maar ook in Yoruba, een Nigeriaanse taal die hun voorouders spraken voor ze in de achttiende eeuw naar Cuba gebracht werden om als slaven te werken. Hun muziek maakt duidelijk dat ze altijd sterk zullen blijven vasthouden aan hun roots, wat Beyoncé natuurlijk alleen maar aanmoedigt: twee sterke jonge vrouwen die opkomen voor zichzelf en zich niet laten doen door anderen!

Op Instagram postte Beyoncé vorig jaar een video waarin River van Lisa-Kaindé en Naomi Diaz te horen is op de achtergrond.

💋

Een video die is geplaatst door Beyoncé (@beyonce) op 13 Aug 2015 om 6:19 PDT

7/

Michaela DePrince 

Ballet dancer Michaela DePrince

Wie? Professionele Amerikaanse balletdanseres met vitiligo, een huidziekte waarbij pigmentafwijkingen optreden.

Waarom? Als prima ballerina is het niet gemakkelijk om een zwarte huidskleur te hebben en al zeker niet als je daar dan nog een huidziekte bovenop hebt, waardoor bepaalde stukken van je huid geen pigment hebben en dus wit zijn. Op achtjarige leeftijd werd Michaela DePrince al gediscrimineerd en kreeg ze te horen dat ze niet de hoofdrol mocht spelen in De Notenkraker omdat dit niet in het Amerikaanse plaatje postte. Amper een jaar later kreeg ze te horen dat zwarte danseressen geen investering waard zijn.

DePrince was echter niet klein te krijgen: in 2011 trad ze op tijdens Dancing with the Stars, in 2012 studeerde ze af aan het American Ballet Theatre, voegde ze zich bij het Dance Theatre of Harlem en maakte ze haar debuut als professionele ballerina. Sinds 2013 is ze lid van Het Nationale Ballet in Amsterdam, waar ze de enige danseres is van Afrikaanse origine. DePrince mocht dus niet achterblijven als sterke zwarte vrouw in Beyoncé's Lemonade en haar performance in de videoclip van Freedom doet de (zwarte) magie van het scherm spatten.

michaela

8/

Winnie Harlow

michaela deprince

Wie? Canadees topmodel, bekend van America's Next Top Model. Ook zij lijdt aan de huidaandoening vitiligo.

Waarom? Vorig jaar kreeg Winnie Harlow heel wat kritiek te verduren omdat verschillende mensen op sociale media haar huidconditie gingen imiteren met make-up en zij dat zag als een vorm van appreciatie. Als reactie op de vele kritiek postte ze een foto op Instagram waarbij ze schreef: "We leven al in een wereld met zoveel negativiteit, ga alsjeblieft ook niet de mensen gaan beschuldigen van haat terwijl ze enkel liefde en appreciatie willen tonen."

Schermafbeelding 2016-04-26 om 16.13.22

Als model met een opvallende huidaandoening, past Harlow dus perfect in het plaatje van Beyoncé's Lemonade. Winnie Harlow maakt duidelijk dat iedereen het verdient zich comfortabel te voelen in zijn of haar huid, ook zwarten en ook mensen met huidaandoeningen.

Bekijk Harlows TEDx speech over haar ervaring met vitiligo:

https://www.youtube.com/watch?v=L_LweaZ8WFs

9/

Blue Ivy

blue ivy

Wie? Beyoncé's vierjarige dochtertje Blue Ivy.

Waarom? Hoewel haar aanwezigheid op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, heeft het in Lemonade een diepere betekenis. Beyoncé wil daarmee duidelijk maken dat anderskleurige kinderen over de hele wereld nog steeds meer worden gepest en uitgelachen dan blanke kinderen en dat zwarte vrouwen van elke leeftijd het nog vaak lastig hebben in onze samenleving.

blue Ivy 2
Blue Ivy tijdens haar verjaardagsfeestje

10/

Tina Knowles Lawson

10-Tina Knowles Lawson

Wie? De moeder van Beyoncé.

Waarom? Niet alleen Queen B, maar ook Beyoncé's moeder Tina Knowles werd bedrogen door haar (ondertussen) ex-man. In Daddy Lessons maakt Beyoncé een allusie naar haar vader, Mathew Knowles, wanneer ze zingt: "Je doet me denken aan mijn vader, een goochelaar, want hij kon ook op twee plaatsen tegelijk zijn." In de film is Tina Knowles echter wel te zien met haar nieuwe man, waarmee Beyoncé aantoont dat haar moeder opnieuw het geluk gevonden heeft.

Bovendien is Tina Knowles Lawson, die altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in B's persoonlijke, maar ook professionele leven, ongelofelijk fier op haar dochter. Dat bewees ze met deze Instagramfoto:

Schermafbeelding 2016-04-26 om 16.40.20

11/

Hattie
Hattie
Wie? De oma van JayZ
Waarom? Aan het einde van Freedom, horen we een oudere vrouw die zegt: "Ik heb veel goede en slechte momenten gehad, maar ik vind altijd opnieuw de innerlijke kracht om mezelf bijeen te rapen. Ik kreeg veel citroenen voorgeschoteld, maar ik maakte er limonade van." Dit is de stem van Hattie White, de oma van JayZ, die deze woorden uitsprak tijdens een speech voor haar 90ste verjaardag. De sterke oude vrouw vormde mede de inspiratie voor Beyoncé's nieuwe album.
Lees ook: Alle looks uit Beyoncé's Lemonade.
(Stagiaire Laura Vermeire)