15 fun facts over Game of Thrones

Gepubliceerd op 24 april 2016 door ELLE België
15 fun facts over Game of Thrones

Seizoen zes staat voor de deur en dat vieren we met... enkele fun facts! Dit wist je nog niet over 's werelds populairste televisieserie: 

#1: Actrice Sophie Turner, die Sansa Stark speelt in de reeks, heeft haar 'schrikwolf' Lady ook echt geadopteerd. "Ik heb altijd al een hond gewild, maar het mocht nooit van mijn ouders" zei ze ooit in een interview. Ze noemde het dier, een eskimohond, Zunni.

wolf sansa

#2: Peter Dinklage is vegetarisch. Al het vlees op zijn bord is in werkelijkheid tofu, dat (uiteraard) goed wordt vermomd.

#3: Het Dothraki is een kunsttaal en werd speciaal voor de serie uitgewerkt. In het werk van Martin komt het Dothraki slechts voor als een reeks geïmproviseerde fragmenten. HBO besloot in 2009 om contact op te nemen met het Language Creation Society met het verzoek de taal meer in detail uit te werken. De Amerikaanse taalkundige David J. Peterson kreeg de opdracht om de volledige grammatica te bedenken en hij leverde in totaal 3163 woorden aan.

#4: George R.R. Martin onthulde het einde van de boeken aan D.B. Weiss en David Benioff, de producers van de show, voor het geval hij zou sterven vooraleer de boeken zijn uitgebracht.

***SUNDAY CALENDAR STORY FOR APRIL 6, 2014. DO NOT USE PRIOR TO PUBLICATION**********Dan Weiss and David Benioff, creators of the show Game of Thrones. Photo by Helen Sloan/HBO.
Dan Weiss en David Benioff weten, naast George R.R. Martin, als enige hoe de boeken zullen eindigen

#5: Veel acteurs die meespelen in de serie weigeren de boeken te lezen omdat ze schrik hebben dat het hun acteerprestaties zal beïnvloeden wanneer ze weten wat er zal gebeuren met hun personage.

1/

#6: De acteur die Maester Aemon speelt is, net zoals zijn personage in de show, ook blind in het echte leven. De acteur is 91 jaar en heeft er al véél jaren als acteur opzitten. Hij wil, zolang hij het nog kan, blijven doorgaan met acteren.

got_feitjes_8

#7: Een team van tien personen zijn drie maanden bezig om de intro te wijzigen bij elk nieuw seizoen.

#8: In het eerste seizoen moest Daenerys Targaryen tijdens een ritueel een paardenhart oppeuzelen. In plaats van echt paardenhart kreeg Emily Clarke eentje dat gemaakt was uit anderhalve kilogram gummibeertjes. De crew verzekerde haar dat het ook naar gummibeertjes zou smaken, maar ze proefde eerder bleekmiddel. Clarke vond het in ieder geval gemakkelijk om de walging over te brengen.

#9: Wanneer de eerste aflevering op het scherm verscheen, kreeg de acteur die de rol speelt van Joffrey (Jack Gleeson) een brief van Martin waarin stond: "Proficiat, iedereen haat je!"

Game of Thrones - Series 02 Episode 10 "Valar Morghulis" Jack Gleeson as Joffrey Baratheon. ©Copyright 2000-2005 Home Box Office Inc

#10: Eén aflevering kost 4 miljoen dollar. Een record!

2/

#11: In de liefdescène van Ygritte en Jon Snow in de grot zien we even het achterwerk van Snow. Hoewel, eigenlijk is niet Kit Harington's bips die we zien maar die wel van een assistent van de serie. De jongeman moest er zelfs zijn haar voor afknippen. De acteur zei hierover in een interview: "Ik had mijn enkel gebroken en kon die scène niet spelen. De enige keer dat je dus mijn kont ziet, is het niet die van mij." 

#12: De actrice die Catelyn Stark speelt in de serie (Michelle Farley) speelde ook mee in Harry Potter. Ze is meer bepaalde de mama van Hermelien Griffel!

original-19282-1396987635-32

#13: De woordenschat van Hodor is op zijn minst beperkt te noemen. De reus die met Brann naar het noorden trekt, communiceert enkel door zijn eigen naam uit te spreken. Een luizenleven voor een acteur, zou je denken maar Kristian Nairn maakt er toch werk van. In een interview met Vulture gaf hij toe dat er zo’n zeventig manieren zijn om Hodor uit te spreken. Zo is er "boze Hodor, blije Hodor, verdrietige Hodor, bange Hodor, nieuwsgierige Hodor, verlegen Hodor, schaapachtige Hodor… en zelfs naakte Hodor", volgens de acteur. Nairn voegde er nog aan toe dat hij de rol nog lang niet beu is.

#14: De populariteit van Game of Thrones heeft ervoor gezorgd dat enkele nieuwe namen de kop opsteken. In de Verenigde Staten was Arya tussen 2011 en 2012 de sterkste stijger bij de meisjesnamen. In Vlaanderen kregen al 37 meisjes deze naam. De naam 'Khaleesi' wint ook aan populariteit, terwijl dit in de serie geen naam, maar wel de titel is van Daenerys Targaryen nadat ze trouwde mat Khal Drogo, de leider van de Dothraki. Maar liefst 146 meisjes in de Verenigde Staten dragen de naam Khaleesi. Ter vergelijking, in Vlaanderen zijn er 'slechts' zeven Khaleesi’s.

#15: Kit Harington heeft eerder in een interview laten vallen dat hij op roodharige vrouwen valt: "I love redheads" vertelde hij toen. Dat verklaart waarom hij verliefd is geworden op zijn tegenspeelster Rose Leslie! (Lees hier meer)

Kit_Harington_Rose_Leslie_Olivier_Awards

(Sarah Van Damme)