POLL: Mini-miss België, voor of tegen?

Gepubliceerd op 25 april 2016 door Elise
POLL: Mini-miss België, voor of tegen?

Het Nationaal Comité achter Miss België organiseert deze zomer voor de eerste keer een schoonheidswedstrijd voor kleine meisjes. Niet iedereen is daar echter even gelukkig mee.

Ongewild springen allerlei beelden van jonge meisjes geschminkt als dragqueens in cowgirl pakjes op ons netvlies. Programma's als "little miss Pagean" dienen veelal tot leedvermaak en tonen een beeld van de maatschappij waar we wat huiverig van worden.

Niet dus. Als het van het Nationaal missencomité afhangt, vieren we dit jaar Nationale feestdag niet met dat traditionele pakje friet, maar wel met een obligate missverkiezing. Op 21 juli zullen meisjes van 6 tot 10 jaar oud paraderen in miniscule bikini's voor een jury.  De inschrijvingen gaan van start op 1 mei en geloof het of niet, sommige ouders staan te popelen om hun mini-me's te zien défileren.

Het initiatief stuit uiteraard op heel wat misnoegen. Terwijl dergelijke wedstrijden in Frankrijk al niet meer toegestaan zijn sinds 2013, bestaat daar in ons land nog geen enkele wetgeving voor. Isabelle Simonis, Franse Gemeenschapsminister van Vrouwenrechten, hoopt daar dan ook snel verandering in te brengen:

"Dit soort wedstrijden gaat samen met enorm veel clichés en zo worden kleine meisjes geconfronteerd met een zeer stereotiep beeld over vrouwen. Het gevaar bestaat dat zij zich gaan gedragen naar het beeld dat anderen voor ogen hebben, meer bepaald de jury die hun uiterlijke schoonheid zal beoordelen."

Ook de nieuwe Franse Gemeenschapsminister van Kleine Kinderen, Alda Gréoli, denkt daar zo over en keurt een hyperseksualisering van kinderen af.

De organisator van Miss België, Darline Devos, heeft wel al bevestigd dat ze de meisjes verschillende voorwaarden zullen opleggen. Het gebruik van valse wimpers, valse nagels of extensions is verboden, een beetje mascara mag nog wel. De vraag is natuurlijk: zijn deze maatregelen voldoende? Werkt een limiet van make-up het hele probleem weg?

Wat is jouw mening over een mini-missverkiezing?