Wat zegt je slaaphouding over je relatie?

Geüpdatet op 30 juli 2013 door Christin Ho
Wat zegt je slaaphouding over je relatie?

slaaphouding relatie1

Hoe je slaapt als koppel, weerspiegelt hoe je tegenover elkaar staat in een relatie. Althans dat is duidelijk gebleken in een Brits onderzoek. Zowat de helft van de ondervraagden hebben geen oog voor lovey dovey toestanden, maar kiezen ervoor om simpelweg rug aan rug te liggen wanneer de lichten uitgaan.

De hotelgroep ‘Travelodge’ vroeg in samenwerking met relatiepsychologe Corrine Sweet wat de slaapgewoonten waren van 2000 Britse koppels. 46% zegt dat ze hun partner de rug toekeren om  elkaar een goede nachtrust te gunnen. Een kwart van de ondervraagden gaf toe dat ze aanrakingen van hun partner in bed niet kunnen verdragen.

Volgens Sweet onthullen slaapgewoonten stressmomenten en gebreken in een relatie. “Tijdens je slaap kan je je lichaamstaal niet faken. Wanneer slaapgewoonten veranderen, kan dit inhouden dat je relatie een negatieve wending krijgt.”

De studie toonde ook aan dat meer dan de helft van de ondervraagden ervan overtuigd is dat hun seksleven zou verbeteren als ze een intiemere slaaphouding zouden aannemen. Meer dan 50% van de koppels beweert zelfs dat ze via de slaaphouding van hun geliefde kunnen achterhalen of ze een scheve schaats hebben gereden.

De slaapposities volgens Sweet:

  • De hele nacht in elkaar verstrengeld liggen: “Ik vertrouw mijn partner en voel mij veilig.”
  • Uitgestrekt slapen: “Ik wil de leiding nemen en avontuur meemaken.”
  • Handen naar binnen gedraaid: “Ik wil knuffelen.”
  • Liggen met je handen rond het kussen kan inhouden dat je wilt knuffelen. Als je handen en/of je armen stevig gewikkeld zijn rond je kussen: “Ik wil alleen zijn.”
  • Tijdelijk liggen op je buik: “Ik voel me bedreigd.