8 tips om je reis goedkoper te boeken

Gepubliceerd op 21 maart 2016 door ELLE België
8 tips om je reis goedkoper te boeken

Reizen is jammer genoeg een dure bedoening. Wie het op voorhand echter slim aanpakt, spaart al snel een half vakantiebudget uit.

Dankzij deze acht tips van Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde, de auteurs van Trek Je Plan Op Vakantie, bespaar je op je reisbudget:

Schermafbeelding 2016-03-15 om 15.35.53
Instagram: @drieshenau

Tip #1: Check de wisselkoersen

Lage dollar? Boek je vakantie dan via een Amerikaanse site of reis naar de States.

Tip #2: Boek op tijd

Wat is op tijd? Volgens de statistieken blijkt dat je je vliegtuigticket het goedkoopst kunt boeken tussen de 6 en 8 weken voor vertrek. Na 6 weken stijgt de prijs tot een paar dagen voor vertrek. De laatste dagen bestaat de kans dat de vlucht is volgeboekt of dat de vliegtuigmaatschappij haar laatste zitjes dumpt aan een voordelige prijs.

Voor populaire bestemmingen kan dit een omgekeerd effect hebben: hoe minder zitjes, hoe duurder de tickets en dit tot wanneer het allerlaatste zitjes is verkocht.

Schermafbeelding 2016-03-15 om 15.56.12
Instagram: @vandenyuri

Tip #3: Zelf boeken of laten boeken

Ook al is Google vandaag de grootste travel agent ter wereld, vergeet niet dat je soms erg veel voordeel kunt doen door een pakketreis (vlucht + hotel) te boeken bij een touroperator.

Professionele reisorganisaties hebben vaak toegang tot prijzen of voordelen waar je als consument geen toegang tot hebt. Zeker wanneer je nog meer dan 5 maanden hebt voor je vertrekdatum, is de kans groot dat je serieuze vroegboekkortingen kunt scoren.

Tip #4: Wees flexibel

Bouw wat flexibiliteit in je reisplanning in. Controleer bij het boeken even welke invloed enkele dagen schuiven met je reisprogramma heeft op de prijs.

Daarnaast is vliegen op een weekdag vaak een stuk goedkoper dan in het weekend en dagvluchten kunnen goedkoper zijn dan nachtvluchten. Vliegen vanaf een andere luchthaven kan ook een groot verschil maken in prijs.

Woon je dicht bij een landsgrens? Kijk dan ook even wat de prijs is als je vanuit een buurland vliegt. O ja, volgens de statistieken vlieg je het goedkoopst op dinsdag, rond de middag.

1/

Schermafbeelding 2016-03-15 om 16.06.46
Instagram: @vandenyuri

Tip #5: Boek je vlucht in royalty miles

Bekijk de loyaliteitprgramma's van de luchtvaartmaatschappijen. Vaak kan je voordelig miles kopen om er nadien je vluchten mee te boeken. Zo kan je tot 5x goedkoper boeken. Vooral leuk als je eens wil voelen wat het is om in business-of first class te vliegen.

Sommige maatschappijen bieden ook kredietkaarten aan, waarmee je dan miles spaart bij al je aankopen. Zo kan je shopverslaving je toch een gratis vakantie opleveren!

(Meer info over goedkoper reizen met airmiles en loyalty-programma's vind je op travel.bart.la)

Tip #6: Boek zelf, maar wel verstandig

Boek je zelf je reis? Vergelijk dan de prijzen van verschillende boekingsites. Ook sites die zogezegd 'alle prijzen vergelijken' hebben soms geen toegang tot alle info, dus kijk gerust wat rond.

Vind je bijvoorbeeld iets op booking.com, ga dan toch nog eens de prijs opzoeken op de website van het hotel zelf. Wie weet hebben zij net een promotie. Voor vluchten kan je dan weer websites zoals cheaptickets.com of kayak.com gebruiken. Again: als je hier een prijs hebt gevonden, ga hem dan zeker nog even checken op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf.

Schermafbeelding 2016-03-15 om 16.04.45
Instagram: @drieshenau

Tip #7: Surf anoniem

Jij hebt geen geheimen meer voor het internet. Jouw browser, en bijgevolg heel wat onlinebedrijven, weten naar welke sites je surft, wat je interesses zijn en wat je eventuele reisplannen zijn. Boekingsites spelen daar handig op in. Wanneer je écht geïnteresseerd bent in een bepaalde vlucht of hotel bezoek je die pagina meermaals. Gevolg? De sneaky bastards kunnen hun prijzen beetje bij beetje opdrijven (vraag en aanbod, weet je wel).

Wanneer je incognito surft via je privévenster wordt je steeds als nieuwe bezoeker gezien en heb je meer kans dat de prijzen stabiel(er) blijven.

Tip #8: Huur een expert

Ga je naar een verre bestemming en zijn de prijzen echt over the top? Dan kan het de moeite zijn om Flightfox in te schakelen. Ze werken via een simpele maar oer-efficiënte formule. Je geeft hen de link door van het laagste voorstel dat je op het web bent tegengekomen en zij gaan voor jou op zoek naar een goedkopere vlucht.

Je betaalt hen een fee van 49 dollar als ze binnen de 24 uur een vlucht kunnen vinden die meer dan 49 dollar goedkoper is dan de vlucht die jij had gevonden. Dus doe jij geen voordeel, dan zij ook niet.

Bron: "Trek je plan op vakantie" door Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde

Prijs: €19,99

Verkooppunten:

Wasbar Gent
Nederkouter 109
9000 Gent

Wasbar Kortrijk
Steenpoort 2
8500 Kortrijk

Wasbar Antwerpen
Graaf van Egmontstraat 5
2000 Antwerpen

(stagiaire Sarah Van Damme)