Test: wat zegt je slaaphouding over je relatie?

Geüpdatet op 6 april 2017 door ELLE België
Test: wat zegt je slaaphouding over je relatie?

De manier waarop jij en je partner in bed liggen, verraadt veel over jullie relatie. Tijdens het slapen kunnen we onze lichaamstaal niet manipuleren. Bijgevolg kunnen we afleiden uit een slaaphouding of er al dan niet spanningen zijn. Benieuwd naar de betekenis van fervent lepelen en anderen bedgeheimen? 

  1. Lepeltje lepeltje 

Spoonen biedt maximale fysieke intimiteit. Veel koppels ervaren deze lepeltjeshouding dan ook als een comfortabele cocon.

Hoe: Hij met zijn rug aan de buitenkant.

Betekenis: Degene die meestal achteraan ligt, is vaak de gever in de relatie. Je partner is erg beschermend en traditioneel.

slaap
Hoe:
Jij met jouw buik tegen zijn rug.

Betekenis: Jij vormt de ruggengraat van de relatie. Je partner laat vaak zijn verantwoordelijkheden varen en jij - als beschermend type - bent zijn emotioneel anker. Dit kan op zich niet veel kwaad, maar zorg ervoor dat je niet over je heen laat lopen en dat jouw noden niet verwaarloosd worden.

1/

2. De omstrengeling 

Hoe: Met lichaam en gezicht naar elkaar gericht en verstrengeld in een innige knuffel.

Betekenis: De omstrengeling is veruit de de meest intieme slaaphouding. Vanwege zijn moeilijkheidsgraad (wie houdt dit een nacht vol?) is hij veel minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld de lepelhouding, maar wel ideaal voor prille geliefden die liefst van al in elkaar zouden versmelten.

slaappositie

Wat als jouw vriend graag verstrengeld slaapt maar jij het verstikkend vindt? Onderhandel: probeer vol te houden totdat hij in slaap valt en kruip daarna in jouw favoriete positie.

2/

3. Los verbonden

Hoe: Jullie slapen los van elkaar, maar zijn toch verbonden door een aanraking. Dit kan bijvoorbeeld in de lepeltjeshouding met een beetje ruimte tussenin, of ieder op zijn eigen plek maar wel met armen of voeten verbonden.

Schermafbeelding 2015-10-26 om 14.00.14

Betekenis: Prille koppels offeren vaak hun favoriete slaaphouding op voor het genot en de intimiteit van het samen slapen. Als jullie relatie op een punt is gekomen dat er genoeg vertrouwen is, voelt het niet meer noodzakelijk om heel de tijd tegen elkaar aan te liggen. Jullie emotionele band wordt gewaarborgd door kleine fysieke aanrakingen met een hand, voet of knie.

3/

4. Dakpangewijs

Hoe: Jullie liggen beiden op de rug, waarbij de man gewoonlijk met zijn gezicht omhoog ligt en de vrouw met haar hoofd op zijn schouder.

slapen

Betekenis: De vrouw toont zich hiermee afhankelijk van haar partner. Vertrouwen is belangrijk bij deze houding omdat je je openstelt voor aanraking. Koppels die in deze positie slapen, tonen een grote mate van toewijding aan elkaar. Dit is vaak een favoriete houding in het begin van een relatie.

4/

5. Ruggen tegen elkaar

Hoe: Met de rug naar elkaar toe en een grote ruimte tussenin.

Schermafbeelding 2015-10-26 om 13.38.48

Betekenis: Naarmate de tijd verstrijkt in een relatie, stijgt gewoonlijk de behoefte aan privacy tijdens het slapen. Kortom, intimiteit maakt plaats voor slaapkwaliteit. Koppels nemen de slaaphouding aan die zij voorheen prefereerden. Als jullie daar beiden tevreden mee zijn, is er geen probleem. Indien een van jullie toch meer fysiek contact wil, kan je een compromis zoeken, bijvoorbeeld elkaar aanraken met de billen. In deze positie ben je onafhankelijk maar toch een beetje verbonden.

5/

6. De krab

Hoe: Jij of je partner glijdt half het bed af, ligt met armen of benen wijd verspreid, of wordt soms wakker met het hoofd aan het voeteneind.

Schermafbeelding 2015-10-26 om 13.39.04

Betekenis: Opgelet, deze houding kan onbewust uiting geven aan de behoefte om elkaar te ontwijken. Degene in krabhouding probeert uit de relatie weg te vluchten. Weest niet overhaast met je interpretaties: als er overdag geen andere alarmsignalen zijn hoef je je geen zorgen te maken.

6/

7. De cliff-hanger

Hoe: Eén van beiden trekt zich terug naar de rand van het bed.

slapen

Betekenis: Als jullie altijd op deze manier slapen, is er geen probleem. Is deze houding echter nieuw, is het misschien een teken dat er iets niet helemaal juist zit. Als er iets verandert aan jullie slaaphouding over het algemeen, is het goed mogelijk dat ook jullie relatie een andere koers heeft genomen.

Onderzoek wat de reden kan zijn van het plotse terugtrekgedrag. Is het woede, verdriet of angst? Het is best mogelijk dat je partner door een moeilijke periode gaat en wat ruimte nodig heeft. Een andere mogelijkheid is dat hij of zij een goede nachtrust verkiest boven jouw gesnurk of tandengeknars!

7/

8. De derde man 

Houding: Eén van jullie neemt jullie kind of huisdier mee naar bed en legt het tussen jullie in.

Schermafbeelding 2015-10-26 om 13.38.06

Betekenis: De kans is groot dat degene die het dier mee naar bed neemt meer nood heeft aan aandacht of liefde. Een huisdier mee naar bed nemen kan betekenen dat je bang bent voor een afwijzing. Om dit te voorkomen gebruik je het dier als barrière, hoe vreemd het ook mag klinken.

Breng je je baby mee naar bed, kan dit wijzen op angst voor intimiteit of problemen. Het kind dient dan als voorzorgsmaatregel om ruzies te verhinderen. Wanneer de spruit tussen jullie inslaapt, is het namelijk onmogelijk om te discussiëren over problemen of intiem worden.