Ja, mannen ervaren een relatiebreuk anders dan vrouwen. En wel zo:

Gepubliceerd op 18 oktober 2015 door Britt Valkenborghs
Ja, mannen ervaren een relatiebreuk anders dan vrouwen. En wel zo:

mannen

Een relatiebreuk is voor niemand leuk. Al lijkt het soms dat een breuk bij mannen en vrouwen anders aangevoeld wordt. Het stereotype is namelijk dat mannen eerder ongevoeliger en gevoelloos zijn, terwijl vrouwen net heel erg emotioneel reageren wanneer een relatie op de klippen loopt. Iedereen over dezelfde kam scheren is nooit een goed idee, al blijkt er toch wel iets van aan te zijn. 

Ja, vrouwen ondervinden inderdaad meer emotionele pijn na een break-up, maar ze herstellen er ook sneller van dan mannen. Dat stellen de onderzoekers op de Universiteit van Binghamton. Onderzoeker Craig Morris ondervroeg daarvoor 5.705 mensen uit 96 landen. De deelnemers aan het onderzoek moesten zowel de emotionele als de fysieke pijn van hun breuk evalueren op een schaal van 1 tot 10.

Kort samengevat: Morris stelt dat vrouwen ontwikkeld zijn om méér emotioneel te investeren in een relatie dan een man. Maar terwijl vrouwen effectief meer pijn lijden vlak na de breuk, duurt het lijden véél langer bij mannen. "De man zal waarschijnlijk het verlies diep voelen, en hij zal voor een lange periode het gevoel hebben dat hij weer moet 'gaan concurreren' om het verlies helemaal opnieuw te vervangen. Of erger nog: hij zal tot het besef komen dat de verlies onvervangbaar is."

Dit verschil zou helemaal terug te herleiden zijn naar onze biologische oorsprong. Wie de emotionele en fysische verschillen bij een relatiebreuk beter wil begrijpen (we get it, alles kan helpen om zijn afstandelijk gedrag te plaatsen), kan daarvoor hier terecht.